בקשה לתביעה נגזרת נגד בכירים בטבע וחיים הורביץ: "פעילות יזומה לתשלום שוחד"
לאחר שהסכימה לשלם בארה"ב קנס של כחצי מיליארד דולר כדי לחמוק מאשמת מתן שוחד, הגישה בעלת מניות תביעה בביהמ"ש המחוזי בת"א על סכום דומה, בטענה כי נגרם לטבע נזק כספי ותדמיתי
בעקבות ההסדר שלפיו תשלם טבע חצי מיליארד דולר להסדרת פרשת השחיתות, הוגשה אתמול בקשה לתביעה נגזרת בהיקף חצי מיליארד דולר נגד בעלי תפקידים בחברה. עם הנתבעים נמנים חיים הורביץ, בנו של מייסד טבע אלי הורביץ, שבמרבית השנים הרלבנטיות כיהן כמנהל החטיבה הבינלאומית; דירקטורים בחברה; מנכ"ל החברה ארז ויגודמן והמנכ"ל הקודם שלמה ינאי; ומשרד רואי החשבון של טבע קלסמן וקלסמן. את התביעה הגישה לביהמ"ש המחוזי בת"א בעלת המניות חברת רבקה טכנולוגיות.
"דמי ייעוץ" וטובות הנאה
באחרונה פרסמה טבע כי תשלם קנס של 519 מיליון דולר לרשויות בארה"ב, כדי לחמוק מהעמדה לדין בפרשת שוחד שניתן לעובדי ציבור ברוסיה, במקסיקו ובאוקראינה כדי שאלה יקדמו את עסקיה. בסמוך לכך הגיש משרד המשפטים האמריקאי (DOJ) לבית המשפט בפלורידה כתב אישום נגד החברה ובצדו הסדר טיעון. כתב האישום מתאר כיצד בכירים בטבע רוסיה שיחדו ב־2006–2012 בכיר בשלטון הרוסי, כדי שיקדם את תרופת הדגל שלה קופקסון במכרזים ממשלתיים. הבכיר קיבל תשלומי שוחד של 65 מיליון דולר, שהוסוו כעמלות הפצה לחברה שבשליטתו. מנגנון השוחד הניב לטבע רווחים בהיקף של 215 מיליון דולר. טבע הודתה כי שילמה שוחד לפקיד ממשלתי בכיר במשרד הבריאות האוקראיני, כדי שיקדם אישורים רגולטוריים שהיו נחוצים לה לשיווק מוצריה במדינה. ב־2001–2011 טבע שילמה לפקיד "דמי ייעוץ" כתשלום חודשי ונתנה לו טובות הנאה בשווי 200 אלף דולר. בנוסף, הודתה טבע כי מ־2005 הועברו מטעמה תשלומי שוחד לרופאים שמעסיקה ממשלת מקסיקו.
על פי דו"חות טבע ל־2015, תשלום הקנס מהווה כשליש מכלל הרווח של החברה. "מדובר בנזק עצום מבחינה כספית, וזאת מבלי להביא בחשבון את הנזק למוניטין עקב הודאה בהשתתפות במעשי שחיתות חמורים", נכתב בבקשה. "המשיבים אחראים וחבים כלפי טבע בנזק שכבר נגרם ושעתיד להיגרם בקשר לפרשה. לאור הסדר הטיעון, כיום כבר ברור שנושאי המשרה התרשלו, נהגו בפזיזות, בעצימת עיניים, בידיעה שבשתיקה ולעתים אף נטלו חלק ישיר בכוונה ברורה — בקשר לאירועים נשוא הבקשה". עוד נכתב כי "נושאי המשרה כשלו ביצירת תוכנית אכיפה אפקטיבית נגד שחיתויות ומתן שוחד, בקרה על ביצועה ואכיפתה בזמן אמת. בנוסף, יש חשש שנושאי המשרה הפרו אמונים — ובכלל זאת פעלו בניגוד עניינים, מנעו מטבע בכלל ומחברי הדירקטוריון בפרט לקבל מידע רלבנטי, או שאבו טובות הנאה פסולות כתוצאה מהפרת החוק הפדרלי בארה"ב". בתביעה נטען כי הסכום שהסכימה טבע לשלם כקנס הוא התשלום הרביעי הגבוה ביותר ששולם אי פעם בגין הפרת החוק.
"נושאי המשרה עצמו עיניים"
בבקשה שהגיש עו"ד רם דקל נטען כי לא מדובר בטעות קטנה וזניחה אלא "במדיניות של ממש שהתקיימה בטבע". עוד נטען כי לגבי חלק מנושאי המשרה מדובר ברשלנות ו"בחוסר מעקב ראוי", אולם בנוגע לנושאי משרה אחרים — בדגש על חיים הורביץ — נאמר כי מדובר ב"פעילות יזומה ואקטיבית לביצוע תשלומי שוחד, המיועדים להשאת רווח לטבע ולהתעלמות מנוהלי הציות בטבע. נושאי המשרה שיתפו פעולה, עצמו עיניים, התעלמו מהתראות והסכימו בשתיקתם (ולעתים באופן גלוי) עם עובדי טבע שביצעו את הפעולות המפרות את החקיקה האמריקאית ואף הנחו עובדים של טבע בנושא זה".
השופטת רות רונן קבעה כי על המשיבים להגיש תגובה בתוך 90 יום.
מטבע נמסר כי "נכון למועד זה לא נמסרה לחברה הבקשה האמורה". מקסלמן וקסלמן נמסר כי "אנו לא נוהגים להגיב על נושאים הקשורים ללקוחותינו בתקשורת", ומחיים הורביץ לא התקבלה תגובה.