קרנות הנאמנות ב-2016: פדיונות של 20 מיליארד שקל, אילים היא המגייסת הגדולה
לפי הערכות שבוצעו על ידי כלכלני מיטב דש, היקף הנכסים המנוהל בתעשייה הצטמצם ב-9% בהשוואה לתחילת השנה; אילים גייסה השנה 4.7 מיליארד שקל והכפילה את עצמה. הראל פדתה כ-7 מיליארד שקל
הפתיחה של שנת 2016 בשווקים הפיננסים הייתה טראומטית: קריסת מחיר הנפט, חששות מהאטה בסין וממשבר חובות במדינות שונות באירופה, גרמו לטלטלה ולירידות שערים חדות בכל שוקי המניות. למרות כל זה, הריבית הנמוכה, הנתונים הכלכליים הטובים בארה"ב, ההרחבה הכמותית באירופה ועליית מחירים מחודשת במחיר הנפט, הביאו לאווירה אופטימית בשווקים, וזו גברה על הירידות. בסיכומה של השנה, תעשיית קרנות הנאמנות רשמה פדיונות גדולים של כ-20 מיליארד שקל. כך, על פי הערכות שבוצעו ע"י כלכלני מיטב דש.
- 65 מיליון שקל יתווספו להכנסות של קרנות הנאמנות
- הקרנות המחקות של מנורה יימכרו למגדל קרנות נאמנות - ולא ימוזגו לאלשטולר
- מנהלי ההשקעות האקטיביים הותירו אבק לת"א 100
סך נכסי התעשיית התסכם בסוף 2016 בכ-214 מיליארד שקל - ירידה של 9% בהיקף הנכסים המנוהל בהשוואה לתחילת השנה. הפדיונות בקרנות הנאמנות התרכזו בעיקר בקרנות אג"ח מדינה, שקליות וקרנות אג"ח כללי, כאשר הגיוסים התרכזו בעיקר בקרנות אג"ח קונצרני, קרנות מניות בארץ ובקרנות הגמישות.
קרנות אג"ח קונצרני בראש המגייסות
קבוצת הקרנות המגייסות ביותר של השנה הן קרנות אג"ח קונצרני, אשר סיכמו את 2016 במגמה חיובית. מדדי התל-בונד המובילים הניבו למשקיעים תשואה חיובית של עד כ-2.3%. קרנות האג"ח שפתחו את השנה עם פדיונות של 390 מיליון שקל גייסו מאז כ-3.39 מיליארד שקל, זאת לעומת פדיונות של כ-1.7 מיליארד שקל ב-2015. הגיוס השני בגודלו השנה שייך לקרנות המנייתיות. שוק המניות בארץ הציג מגמה מעורבת, כאשר המדדים ת"א 25 ות"א 100 ירדו ב-3.8% ו-2.5% בהתאמה, ומנגד המדדים יתר 50 ות"א 75 הציגו עלייה דו ספרתית. קרנות המנייתיות סיכמו את 2016 עם גיוסים של כ-2.5 מיליארד שקל - קצב גיוסים זהה לזה של 2015.
קרנות אג"ח כללי, קבוצת הקרנות הגדולה ביותר, המהווה כ-33.5% מנכסי התעשייה, רשמו השנה פדיונות של כ-1.5 מיליארד שקל - לעומת גיוסים של כ-2 מיליארד שקל ב-2015. הריבית הנמוכה בישראל בשיעור של 0.1% אשר נותרה ללא שינוי במהלך כל השנה, הבריחה גם השנה את המשקיעים מן הקרנות הכספיות שספגו פדיונות של כ-8.5 מיליארד שקל. למרות שמדובר בפדיונות כבדים ניתן אולי להתנחם בכך שמדובר בהרבה פחות מ-27 מיליארד שקל שיצאו מקרנות אלה ב-2015.
מדד ממשלתי כללי רשם השנה תשואה חיובית בשיעור של 0.95%, כאשר אגרות החוב השקליות עלו ב-1.15% ואגרות החוב הצמודות למדד עלו ב-0.7%. למרות התשואות החיוביות, קרנות אג"ח מדינה ממשיכות את רצף הפדיונות שאפיין אותן ב-8 החודשים האחרונים של 2015 ובסיכום 2016 הן רשמו פדיונות של כ-7.6 מיליארד שקל - זוהי קבוצת הקרנות הפודה ביותר השנה מבין הקרנות המסורתיות בשנת 2016.
איילים היא המגייסת הגדולה
המגייסת הגדולה של שנת 2016 היתה חברת קרנות הנאמנות אילים, שסיכמה את השנה עם גיוס של 4.75 מיליארד שקל. סך נכסי קרנות הנאמנות המנוהלות על ידה הוכפל השנה והוא עומד בסופה על כ-9.6 מיליארד שקל.
"הגיוסים הינם תוצאה של דירוגים גבוהים ובולטים לאורך זמן במערכות הדירוג של הבנקים, והאמון של יועצי ההשקעות והציבור בקרנות אילים. ניהול ההשקעות באילים דינאמי ויצירתי וזאת במקביל לביצוע אנליזה מעמיקה לחברות ולניירות ערך. הפורטפוליו של אילים אינו כולל מוצרים גנריים כגון קרנות כספיות או מחקות, משום שבהם אין ערך מוסף לניהול ההשקעות וליכולות של אנליזה ומחקר", כך אמר קובי שגב מנכ"ל אילים.
האם לדעתך מגמה זו תימשך גם בשנה הבאה?
"אני מאמין שכן, מערכות הדירוג של הבנקים בהובלת בנק הפועלים שמות דגש על דירוג ל-3 ול-5 שנים, האפקט של פתיחת קרנות חדשות ושינויי מדיניות מתפוגג. מנהלים שיציגו תוצאות לאורך שנים ימשיכו לגייס בלי קשר למצב השוק".
אחרי אילים נמצאת חברת קרנות הנאמנות מור שגייסה כ-4.2 מיליארד שקל, ואחריה חברת הקרנות של אנליסט שגייסה כ-1.1 מיליארד שקל.
מהצד השני, הפודה הגדול ביותר של 2016 היא חברת קרנות הנאמנות הראל פיא שפדתה 28% מהיקף הנכסים שלה - 7 מיליארד שקל. נכון לסוף דצמבר, היקף הנכסים המנוהל של הראל הסתכם ב-17.8 מיליארד שקל. במרחק לא רב ממנה נמצאת חברת הקרנות של אקסלנס שפדתה 6.3 מיליארד שקל. מדובר בירידה של 30% בהיקף הנכסים המנוהל שהסתכם ב-14 מיליארד שקל.