מנכ"ל הבורסה החדש איתי בן זאב: "ננכה שכר מעובדים שינקטו עיצומים"
מנכ"ל הבורסה יצא ביום רביעי האחרון בסערה מפגישה סודית שבה הציב לו ח"כ מיקי זוהר אולטימטום: לקבל את דרישות העובדים — או שחוק שינוי מבנה הבורסה ייקבר. למחרת שיגר איתי בן זאב מכתב נוקב לעובדים
מנכ"ל הבורסה החדש איתי בן זאב קיווה מאוד לפתוח דף חדש מול 240 עובדיה ולהגיע בהקדם להסכמות עמם כבסיס להבראתה. אלא ששבועיים לאחר כניסתו לתפקיד הוא גילה את האמת המרה — ועד העובדים החזק ממשיך לראות את עצמו כמנהל האמיתי של הבורסה, והיד הרכה שביקש לנקוט פשוט לא עובדת.
- מנכ"ל הבורסה במכתב חריף לעובדים: "הוועד מנהל את הבורסה - זה לא תפקידו וזה לא תקין"
- על רקע הסכסוך עם העובדים: הוקפא החוק לשינוי מבנה הבורסה
- ניקוי האורוות של איתי בן זאב בבורסה: גל לנדאו ויגאל ברקת עוזבים
ביום חמישי נחשף באתר "כלכליסט" כי ערב קודם לכן התקיימה פגישה סודית בין ועד עובדי הבורסה לבין בן זאב. הפגישה נערכה ביוזמת ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ובתיווכם. אלא שהיא נקטעה בתוך דקות ספורות: בן זאב התבקש להסכים כי ניסנקורן וזוהר יהוו בוררים ופוסקים בסכסוך בין ההנהלה לוועד — והגיב בעזיבה בטריקת דלת.
ולא רק זאת: זוהר הציג את הדברים כאולטימטום, שלפיו אם בן זאב לא ייענה להכרעת השניים במחלוקת בעניין חידוש ההסכם הקיבוצי מול הוועד, אזי זוהר — האחראי בוועדת הכספים על קידום חוק שינוי מבנה הבורסה — יקפיא אותו. בשנתיים האחרונות מוביל את החוק פרופ' שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע. הן ברשות והן בבורסה תולים בחוק תקוות גדולות להבראת הבורסה הישראלית הדועכת. החוק אמור לנתק את שליטת הבנקים בבורסה ולאלץ אותם למכור אחזקותיהם בה, כך שלאחר יישומו כל בנק לא יחזיק יותר מ־5% מהבורסה. כך, מקווים בבורסה וברשות, תהפוך הבורסה לגוף הפועל למטרות רווח והיא תידרש להתייעל ולחפש מנועי צמיחה חדשים.
"תפקיד הוועד אינו לנהל"
בתגובה לפיצוץ הפגישה ביקש בן זאב לכנס ביום חמישי האחרון את העובדים ולשוחח עמם, אך אלה ביטלו את הפגישה עמו. הביטול הביא את המנכ"ל החדש להוציא מכתב חריף, שחשף את אחורי הקלעים של ההתפתחויות האחרונות בבורסה. "אתמול הגעתי לפגישה עם ח"כ מיקי זוהר. לי נמסר מהוועד כי רק עמיר שפטל מההסתדרות יצטרף אליהם לפגישה. בפועל נכחו בחדר הישיבות יותר מעשרה אנשים, כולל יו"ר ההסתדרות. הרגשתי לא נעים לשבת בצד השני של השולחן וריבקוש (מזכירה ותיקה בבורסה וחברת ועד — ר"ב) פינתה לי מקום לצדה. בישיבה הוצע לי כי חבר הכנסת ויו"ר ההסתדרות יחליטו דה פקטו על הסכם העבודה החדש שיהיה בבורסה. עניתי שזה לא מקובל עליי ויצאתי חזרה למשרד".
בן זאב הבהיר במכתב: "תפקיד הוועד אינו לנהל, ובבורסה הוועד מנהל אותה הלכה למעשה. זה לא התפקיד של ועד, וזה גם לא תקין. אנשי הוועד הדגישו בפניי בפגישה שהם לא עוסקים בניהול המקום, אבל מכל מה שראיתי וחוויתי עד היום — לא כך הם פני הדברים".
ועד העובדים דורש לשמר את תנאי ההסכם הקיבוצי הקודם שלהם, הכולל מנגנון זחילת שכר אוטומטית של כ־5% בשנה, בונוסים והטבות מפליגות נוספות. לדברי בן זאב, המחלוקות הללו משתקות את הבורסה. בחודשים האחרונים הוועד פתח בסכסוך עבודה והורה לעובדים שלא לקחת על עצמם שעות נוספות. ביום חמישי הנחה הוועד את העובדים לחזור ולעבוד שעות נוספות, ומנגד אסר עליהם לקחת חלק בפרויקטים חדשים שהבורסה מבקשת לקדם. בוועד אף שלחו באחרונה מכתב להנהלת הבורסה בטענה כי זו פועלת לגייס עובדים במיקור־חוץ, אף שבן זאב הכחיש זאת נמרצות בשיחות מולם ואף במכתבו מיום חמישי.
בן זאב הבהיר במכתב כי הוא לא יקבל את תכתיבי הוועד וכתב: "לצערי הרב, לא נוכל להשלים יותר עם מצב שבו מתקיימים עיצומים בבורסה, שגורמים לשיבושים במהלך העבודה ומונעים קידום פעולות חיוניות לשיפור מצבה. ננכה שכר מהעובדים הנוקטים עיצומים וניאלץ להודיע על סירוב לקבל עבודה חלקית, על כל המשתמע מכך".
דורשים נתח מהבורסה
בשבוע שעבר הוביל בן זאב מהלך שבסופו עזבו שני בכירים בבורסה, שעובדיה לא הסתדרו עמם בלשון המעטה — המשנה למנכ"ל הבורסה גל לנדאו־יערי וסמנכ"ל השיווק יגאל ברקת, כפי שנחשף ב"כלכליסט". אלא שבן זאב מיהר להבין כי גם שיטת הגזר לא עובדת — וכך נולד המכתב האחרון.
הבורסה צפויה לסכם את 2016 עם רווחיות אפסית. שיעור ההוצאות שלה הולך ותופס נתח משמעותי יותר מתוך ההכנסות, על רקע מנגנון הטייס האוטומטי בשכר העובדים — ההוצאה המשמעותית בבורסה. ההנהלה מעוניינת לצמצם מאוד את המנגנון הזה, לקצץ בבונוסים שאינם תלויי ביצועים ובמיוחד ליצור גמישות גבוהה יותר בפיטורים ובגיוס עובדים. זאת לעומת המצב הנוכחי, שבו תנאי הקביעות בבורסה ותנאי גיוס העובדים החדשים לא משאירים כמעט להנהלה מרחב בבחירתם ובקידומם. העובדים מתעקשים לשמר את תנאיהם הקודמים בכל מחיר, ואף דורשים לקבל נתח משמעותי מהבורסה לאחר השינוי המבני.