$
בורסת ת"א

במגל כבר עשור אין קשר בין חלום למציאות

מניית חברת האבטחה שבשליטת קרן פימי מזנקת כשמתרחש אירוע ביטחוני במערב. אך הדו"חות משקפים תמונה אחרת: קיפאון במכירות והפסד של 1.8 מיליון דולר בשלושת הרבעונים הראשונים ב־2016

ניר טל 10:1231.01.17

בעיתוי מושלם צפוי היום להציג מנהל הפעילות של החברה־הבת של מגל מערכות בארה"ב, סנסטאר (Senstar inc), מוצרים של החברה בכנס בנושא אבטחת גבולות שייערך בוושינגטון. בין היתר הוא יציג את מערכת ה־FiberPatrol, המבוססת על סנסורים שהחברה פיתחה ומאפשרים מיפוי מרחוק ואינדיקציה ברמת דיוק איכותית של ניסיונות חדירה.

 

ציוצים של בנימין נתניהו

חברת האבטחה מיהוד, הפועלת בישראל כבר שלושה עשורים כיצרנית פתרונות אבטחה וגדרות התראה, הפכה לשיחת היום לאחר שמנייתה זינקה בכ־50% מאז נבחר טראמפ לנשיא ארה"ב. בפתיחת המסחר אתמול בנאסד"ק היא המשיכה בראלי ועלתה ביותר מ־6% במחזור גבוה מהממוצע. הסיבה העיקרית לעניין שממקדת המניה נעוצה בקידום האינטנסיבי שעושה נשיא ארה"ב לגדר הפרדה לאורך 2,000 הקילומטרים הצחיחים שמפרידים בין ארה"ב למקסיקו. חילופי הציוצים בימים האחרונים בין הנשיא טרמאפ לבין רה"מ בנימין נתניהו רק מהדקים את הקשר בין הגדר הישראלית החוצצת בין רצועת עזה לישראל, שנבנתה בין היתר בידי מגל, לבין הפוטנציאל האמריקאי. "אם הרעיון אכן ייצא לפועל, מגל ככל הנראה תיקח בו חלק כלשהו", אמר ל"כלכליסט" גורם בשוק האבטחה.

 

התקווה החדשה התקווה החדשה צילום: חיים הורנשטיין

 

אין זו הפעם הראשונה שמניית מגל מגיבה בחיוב לאירועים ביטחוניים במדינות המערב, בעיקר בשנתיים האחרונות, על רקע הניסיונות של מדינות, בעיקר במזרח אירופה, לחזור ולסגור את גבולותיהן מחשש לשטף פליטים. ולמרות כל זאת, זה כבר כמה שנים שהפיתוחים הטכנולוגיים, החשיפה והשינויים בהנהלת החברה אינם מצליחים לגרום להגדלת מחזורי הפעילות של מגל ולשיפור ברווחיותה.

 

מגל, שבשליטת קרן פימי (40%), מרכזת את פעילותה בשני תחומים עיקריים. הראשון הוא תחום הפרויקטים, ובמסגרתו היא מספקת פתרונות אבטחה היקפית, לרבות בניית גדרות למניעת חדירה וייצור של מערכות שליטה ובקרה. בתחום זה פועלת החברה לאורך השנים בישראל, במדינות אפריקה ובמדינות אמריקה הלטינית. תחום הפעילות השני הוא בעולם המוצרים (PIDS - Perimeter Intrusion Detection Systems), שבו היא נחשבת למובילה בזכות פיתוח הסנסורים המתוחכמים שלה. מרבית המו"פ והייצור בתחום פעילות זה נעשים בחברות־הבנות של מגל בארה"ב ובקנדה (Senstar Corp.).

 

מוקדם לרתום את הסוסים לפני העגלה, אך אין זה מן הנמנע שאם הפרויקט של טראמפ אכן ייצא לדרך, תחום המוצרים של החברה הוא זה שיכול ליהנות ממנו ולא תחום הפרויקטים. זאת בעיקר הודות לאותם סנסורים מתוחכמים. העובדה שהחברות־הבנות של מגל רשומות בארה"ב ובקנדה ומעסיקות שם עובדים מקומיים, ודאי תתרום לסיכוייה, לאור התבטאויותיו של הנשיא החדש באשר למתן עדיפות לחברות אמריקאיות. בישראל השתתפה מגל בבניית גדר ההפרדה ביו"ש וברצועת עזה.

 

מבססת את מעמדה בארה"ב

בדיקת תוצאותיה הכספיות של מגל משנת 2007 ועד היום משקפת קיפאון בשורת ההכנסות שלה, שבא לידי ביטוי בשיעור צמיחה שנתי ממוצע של פחות מ־1%. זאת למעט עלייה בהכנסות בשנת 2011, שהסתכמו בכ־88 מיליון דולר, ושיעור רווחיות תפעולית של 11%, שמקורו בפרויקט לאבטחת אליפות אפריקה בכדורגל באותה השנה. במחצית מהשנים 2016–2007 סיכמה החברה את תוצאותיה בהפסד לבעלי המניות. בתשעת החודשים הראשונים של 2016 רשמה החברה בשורה התחתונה הפסד של 1.8 מיליון דולר בעקבות עלייה בהוצאות התפעול.

 

ובכל זאת, החברה מצליחה לבסס את מעמדה בשוקי ארה"ב וקנדה בשנים האחרונות על חשבון אזורי פעילות אחרים. היקף הכנסותיה של מגל בצפון אמריקה עמד בסוף 2011 על 10 מיליון דולר — 11% מכלל הכנסותיה — לעומת הכנסות בהיקף של 18 מיליון דולר בשנת 2015, המהווים 28% מהכנסותיה. כלומר, מקור הכנסותיה העיקרי הוא השוק האמריקאי.

 

אמריקה הלטינית, שבה פועלת מגל באמצעות החברה־הבת במקסיקו — מצדה השני של הגדר העתידית של הממשל החדש בארה"ב — אחראית לכ־20% מהכנסותיה נכון לסיכום שנת 2015. בהתייחסו לפעילות החברה בארה"ב ציין מנכ"ל החברה סער קורש, בדו"ח לרבעון השלישי אשתקד, כי הוא צופה תוצאות טובות יותר במחצית השנייה. קורש לה זאת בהתרחבות מוצרי החברה ובהמשך חיזוק מעמדה בצפון אמריקה על פי אסטרטגיה המניחה כי היקף ההשקעות בתחום פעילות זה הולך וגדל. העובדה שבחמש השנים האחרונות מספר עובדי החברה־הבת של מגל בארה"ב הכפיל את עצמו מחזקת את עמדת קורש, אם כי הם עדיין מהווים רק 10% מכלל עובדי החברה.

 

סער קורש מנכ"ל מגל מערכות ביטחון סער קורש מנכ"ל מגל מערכות ביטחון צילום: מגל

 

פימי שילשה את השקעתה על הנייר

מגל החלה את דרכה לפני כ־50 שנה כחטיבה בתעשייה האווירית. בשנות השמונים היא הופרטה והפכה לחברה פרטית בשליטת נתן קירש. ב־1993 הונפקה מגל בבורסת נאסד"ק. לאחר מאבקי שליטה פנימיים בחברה רכשה ב־2014 קרן פימי, בניהולו של ישי דוידי, את השליטה במגל מידי קירש בתמורה ל־22.6 מיליון דולר. העסקה בוצעה לפי שער מניה של 3.5 דולר ושיקף לחברה שווי של 60 מיליון דולר. גילון בק, שותף בכיר בפימי, מונה כחודשיים לאחר מכן ליו"ר החברה, כשלצדו שלושה דירקטורים מטעם פימי. כעבור חודשים ספורים הוחלט על שינוי צוות ההנהלה ומינוי סער קורש למנכ"ל במקום איתן ליבנה, שכיהן בתפקיד יותר מחמש שנים. היום נסחרת מגל לפי שווי של 172 מיליון דולר, המשקף שווי של קרוב ל־70 מיליון דולר לחלקה של קרן פימי — פי שלושה מהשקעתה לפני שלוש שנים. נכון לעת זו החברה לא מחלקת דיבידנדים.

 

אם חומת מקסיקו אכן תתממש, יש לא מעט חברות שעתידות ליהנות מכך. בעיקר חברות מתחומי התשתיות, התעשייה הביטחונית והבנייה. הרעיון לבניית גדר וירטואלית בדרום מערב ארה"ב, שנולד לפני יותר מעשור בזמן ממשל בוש הבן, נגנז לאחר כמה שנים תוך שהשקעה של 1 מיליארד דולר יורדת לטמיון. הסיבה לכך, כפי שכתב "הניו יורק טיימס" בסוף השבוע האחרון, היתה חוסר האפקטיביות של הגדר והעלות של הפרויקט לממשל. אך למרות בזבוז כספי הציבור, היו כאלה שנהנו מהפרויקט שנגנז, ובהן בין היתר יצרנית המטוסים בואינג.

 

עוד לא ברור מה ייבנה, אם בכלל. גדר? חומה? או מערכת טכנולוגית המבוססת על אמצעים מתקדמים? על פי הערכות עדכניות של הסנאט האמריקאי, עלות הפרויקט מוערכת ב־12–15 מיליארד דולר, בעוד הערכות אחרות מדברות על 40 מיליארד דולר. גם בהנחה שהעלות תהיה בקצה התחזית המינימלית מדובר בסכום לא מבוטל עבור עשרות זכיינים פוטנציאליים. ודאי עבור חברה קטנה יחסית כמו מגל מערכות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x