סקר מנהלי חברות הנדל"ן: ההשקעה הטובה היא בארה"ב ובאנגליה
הסקר נערך היום בקרב 200 אנשי נדל"ן והשקעות בכירים, מהעולם ומישראל, במסגרת הכנס השנתי של פירמת עורכי הדין הגלובאלית DLA Piper. ג'ונתן לנדאו מבית ההשקעות Fortis: "המצב הגיאו-פוליטי החדש באירופה ובארה"ב יוצר אפשרויות חדשות"
סקר שנערך היום בתל אביב בקרב מנהלי חברות נדל"ן מרחבי העולם קבע כי יעד ההשקעות המועדף כיום בשוק הנדל"ן העולמי הוא ארה"ב ובריטניה. הסקר נערך במלון רויאל ביץ בתל אביב, בקרב 200 מנהלי חברות נדל"ן מרחבי העולם - במסגרת כנס הנדל"ן השנתי של פירמת עורכי הדין הגלובלית DLA Piper. בכנס השתתפו מנהלי קרנות ריט וחברות נדל"ן מניב ומגורים מ-10 מדינות ברחבי העולם.
- עוד חברת נדל"ן אמריקאית בת"א: ביקושים של 440 מיליון שקל לסאות'רן
- רשות ני"ע נגד קרנות הנדל"ן הפרטיות: הטילה קנס של 39 אלף שקל על האפ וונצ'ר
- המוסדיים שלחו את אג"ח חברות הנדל"ן האמריקאיות לראלי
בכנס השתתפו (בין השאר) מנהלי קרן הריט האמריקאית KBS פיטר מקמילן וקית' הול, ממחזיקי בניינים המשרדים הגדולים בעולם (מדורגים במקום ה-5 בסקטור) - ושגייסו בשנה שעברה כ-970 מיליון שקל בבורסה בתל אביב; אנדראה הארדט, מנהל שלוחת גרמניה של קרן בלקסטון - קרן השקעות הגדולה בעולם; ג'י צביבל, מנכ"ל חברת הנדל"ן הארבור-גרופ ישראל-ארה"ב, השחקנית הישראלית הגדולה בתחום המולטי פאמילי (מקבצי דיור להשכרה) בארה"ב ; מודי כידון, מבעלי קרן ALTO; בנג'י סינגר, מנכ"ל WeWork ישראל; אלכס פושאיי, שותף מנהל בכיר ב-Newmark Grubb Knight Frank - NGKF, האחראי על קרן נדל"ן בהיקף של 9 מיליארד דולר בכל העולם.
הסקר בוצע באמצעות מערכת אינטרנטית בקרב כ-200 באי הכנס, כ-50 מתוכם מחו"ל והשאר מישראל. בסקר השתתפו גם מנהלי השקעות מוסדיים ישראלים. מנהלי החברות נשאלו: "באיזו מדינה תבחרו להשקיע הכי הרבה במהלך 12 החודשים הקרובים?".
מרבית המשתתפים אמרו כאמור כי יעדי ההשקעות שלהם יהיו ארה"ב ובריטניה. תשובות נוספות היו גרמניה, אוסטרליה, שוויץ וגם אפגניסטן. בתשובה לשאלה האם מדיניות ההשקעות של המשתתפים השתנתה במהלך 12 החודשים האחרונים, השיבו 65% "לא". היתר אמרו ש"כן".
"הייתי נזהר מאוד מהשקעות בנדל"ן בסין. הם עדיין מפתחים דרכים חדשות ויצירתיות כיצד לפגוע בנו", אמר פיל לוינסון, שותף מנהל בקרן Penmount partners הפועלת בסינגפור ומשקיעה באסיה. "אני מציע להיכנס לשם בזהירות ועם ראייה ארוכת טווח מאוד. החוק שם אינו ברור. הרגולציה משתנה תכופות ובאופן כללי שוררת במדינה חוסר ודאות בכל הנוגע להשקעות זרות".
לוינסון, הוסיף כי "אמנם לא ניבאתי את הברקזיט או את עליית טראמפ, אבל בכל הקשור לאסיה-פסיפיק אני מבין. אוסטרליה היא שוק נהדר ועכשיו מדברים שם על היתכנות למיתון ראשון מזה 26 שנה. ברגע שהשוק הזה יצלול, אנו נראה שם הזדמנויות משמעותיות מאוד". לגבי הודו, אמר לוינסון, "גם שם, קצת בדומה לסין, אפשר להיפגע די בקלות. מצד שני ביפן, המצב הרבה יותר נוח והחוק יותר בהיר".
במהלך הכנס, שנערך על ידי השלוחה הישראלית, בהובלת עוה"ד ג'רמי לוסטמן ונעמי מרילס, נערכו רבי שיח בנושא השקעות עתק של גופים מוסדיים בנדל"ן; זעזועים פוליטיים והשפעותיהם על שוק הנדל"ן הגלובלי; וטכנולוגיות ואפליקציות בעולם הנדל"ן (Real-Estate-Tech). אלכס פושאיי, שותף מנהל בכיר ב-Newmark Grubb Knight Frank - NGKF, ענקית נדל"ן מארה"ב, דיבר על שוק הנדל"ן האמריקאי ואמר כי "43% מעסקאות הענק בניו יורק בוצעו על ידי זרים. 4% מתוך העסקאות שבוצעו בארה"ב, בוצעו על ידי משקיעים ישראלים, אשר הביאו לשוק הנדל"ן האמריקאי כ-2.7 מיליארד דולר".
ג'ונתן לנדאו מבית ההשקעות האמריקאי "Fortis" המתמחה בהשקעות נדל"ן, אמר כי "לדעתנו, המצב הגיאו-פוליטי החדש באירופה ובארה"ב יוצר אפשרויות חדשות למשקיעים זרים. בטווח הקרוב, אני חושב שתקופת חוסר הוודאות הזו, תיצור הזדמנויות לרכישת נכסים שבדרך כלל היו עולים יותר, או שהמוכרים היו מרגישים יותר בנוח למשוך זמן במכירתם".
לן או'דונל מחברת הנדל"ן USAA הוסיף לגבי השוק האמריקאי: "אנו בתקופה שבה אנו לא באמת יודעים לאן הממשל ילך עם המדיניות שלו, שכרגע נראית די קיצונית, לפחות בהקשר של הסכמי הסחר, הריבית והמסים. אם טרמאפ אכן יעשה את מה שהוא אומר שהוא יעשה, אנו נראה אינפלציה גבוהה מאוד ואם תתפתח מלחמת סחר, אנו נראה עלייה באבטלה, כי זה יביא לירידה בייצוא. אנו כבר מתחילים לראות ירידה באג"ח הממשלתיות האמריקאיות וזו עדות לכך שהריבית תעלה. לפי חלק מהאנליסטים יש אפשרות למיתון בשנת 2018, ויכול להיות שזה יידחק לשנת 2019 או 2020".
איך כל זה משליך אלינו? אנו כבר התחלנו ליישם מדיניות יותר מגננתית. לא מתוך חשש לעוד משבר של שנת 2008, אלא מתוך מקום של זהירות ושל חוסר וודאות", הוסיף או'דונל.