חברות הביטוח צפויות למכור מניות במיליארדי שקלים
דרישות ההון החדשות יחייבו אותן לרתק הון גבוה יותר בשל מרכיב המניות בתיק הנוסטרו, ולכן הן עשויות להקטין את החשיפה המנייתית בישראל — המסתכמת בכ־7.5 מיליארד שקל. יישום ההוראות על פני שבע שנים אמור למנוע צונאמי של מניות בשוק ההון
חברות הביטוח צפויות למכור בשנים הקרובות אחזקות במניות בישראל בהיקף של כמה מיליארדי שקלים. דרישות ההון החדשות, סולבנסי 2, שעל חברות הביטוח ליישם בשבע השנים הבאות, מחייבות אותן לשים בצד הון משמעותי בשל חשיפת תיק הנוסטרו שלהן למניות — עובדה שעשויה לגרום להן להקטין את החשיפה המנייתית.
- המפקחת אישרה מחדש את דרישות ההון מחברות הביטוח
- ועדת הכספים נגד סלינגר: דורשת דיון נוסף ביישום דרישות ההון החדשות על חברות הביטוח
- המוסדיים נוהרים: ביקושים של פי 4 במכרז המוסדי של אג"ח כלל ביטוח
10%–15% מהתיק במניות
תיק הנוסטרו (ההון העצמי) של חברות הביטוח משלב את ההון העצמי שלהן, את ההון שהן שמות בצד למול ההתחייבויות לחוסכים בביטוחי המנהלים שהונפקו עד 1992 ואת ההון שהן מרתקות לצורך תשלומים עתידיים בביטוחי רכב וחבויות. מיליארדי השקלים האלה, שחברות הביטוח לא יכולות לחלק כדיבידנד לבעלי המניות, לא שוכבים בבנק אלא מושקעים, כדי שיניבו תשואה ולא יישחקו. תיק ההשקעות הוא סולידי, כמובן, כדי להבטיח שבמקרה של משבר ההון לא יתכווץ, ואז ייאלצו בעלי המניות להזרים כסף כדי לעמוד בדרישות הרגולטור. לפיכך מושקע רוב תיק הנוסטרו של חברות הביטוח באג"ח ממשלתיות, אך 10%–15% מושקעים במניות.
היקף תיק הנוסטרו של כל חברות הביטוח מסתכם היום בכ־150 מיליארד שקל, מתוכם כ־124 מיליארד שקל של חמש חברות הביטוח הגדולות. כלומר, כ־15 מיליארד שקל מושקעים במניות, מתוכם כ־7.5 מיליארד שקל במניות בישראל.
רשות ני"ע הסתייגה
מאחר שדרישות ההון החדשות מחייבות את חברות הביטוח להגדיל משמעותית את ההון העצמי המינימלי שהן צריכות להחזיק בשל החשיפה שלהן למניות, הן עשויות להעדיף למכור מניות במיליארדי שקלים.
ברשות ני"ע חששו מכך, ולכן הסתייגו מהאופן שבו ביקשו בפיקוח על הביטוח ליישם את משטר ההון החדש. בישיבת ועדת הכספים לפני כשבוע הביעה גיתית גור גרשגורן, מנהלת המחלקה הכלכלית ברשות, חשש מהשפעת דרישות ההון החדשות על השוק. אך כמה ימים לאחר מכן, בישיבה של הוועדה המייעצת לפיקוח על הביטוח וכוללת נציגים של רשות ני"ע, הביעה הרשות תמיכה בחוזר דרישות ההון החדש, לאחר שנחה דעתה כי יישומו ההדרגתי לא יפגע משמעותית בשוק המניות הישראלי.