אם הנפקת אירונאוטיקס תצליח - היא תיכנס למדד ת"א־125
הקרנות ויולה, בראשית ו־KCPS ומשפחת שקד צפויות למכור כמחצית מאחזקותיהן תמורת 541 מיליון שקל, והנפקה של מניות חדשות תזרים ליצרנית המל"טים עוד כ־36 מיליון שקל. בכוונתה לרכוש חברה בארה"ב בכדי ליהנות מכספי הסיוע האמריקאיים
חברת אירונאוטיקס, העוסקת בייצור טכנולוגיה ביטחונית, הגישה טיוטת תשקיף לקראת הנפקה והצעת מכר של הבעלים בבורסת ת"א. לפי מתווה זה, שטרם נקבע סופית, צפוי שווי השוק של החברה לעמוד על 1.4 מיליארד שקל. בהתחשב באחזקות הציבור, שיעמדו על 45%–50%, החברה צפויה להיכלל במדד הדגל של הבורסה ת"א־125.
- התעוררות בשוק ההנפקות: בעוד הציבור נוהר למניות, בעלי העניין ממהרים לממש בשיא
- אירונאוטיקס בדרך להנפקה לפי שווי של מיליארד שקל
- הכירו את ה"קורמורן": מכונית מעופפת מתוצרת ישראל
בעלי המניות העיקריים באירונאוטיקס הם קרנות המנוף בראשית ו־KCPS (כל אחת מחזיקה ב־26.8%), קרן ויולה (23.44%) ומשפחת שקד (15%). במסגרת הצעת המכר ימכרו בעלי המניות הנוכחיים של אירונאוטיקס כמחצית מאחזקותיהם, בהיקף כספי מוערך של 541 מיליון שקל, ולאחר הרישום בבורסה יישארו עם כ־50% מהמניות. השלב הנוסף יהיה הנפקת מניות חדשות, שבמסגרתה יזרמו לקופת החברה כ־36 מיליון שקל. סכומים אלה מבוססים על מחיר מניה של 24.06 שקלים, שעל פיו מבצעים בעלי השליטה את הצגת החברה בפני משקיעים (Road Show). אירונאוטיקס צפויה להגיש תשקיף סופי לקראת סוף החודש, וההנפקה והצעת המכר צפויות להסתיים עד אמצע יוני.
אירונאוטיקס שהוקמה ב־1997 מוכרת בעיקר כחברת מטוסים ללא טייס (מל"טים), אולם בשנים האחרונות גיוונה את פעילותה גם למערכות משלימות בתחומי האופטיקה והתקשורת. מניתוח פוטנציאל המכירות העולמי שבוצע באירונאוטיקס עולה כי בקבוצה החליטו להתמקד בשלושה יעדים: העמקת הפעילות מול מערכת הביטחון בישראל; חדירה לשוק ההודי באמצעות התקשרות עם חברות מקומיות ומענה למכרזים; והרחבת האחיזה האסטרטגית והמכירות בשוק האמריקאי, על בסיס הצלחת מכירות המל"טים ללקוחות קיימים. כפועל יוצא, בכוונת החברה לרכוש חברה אמריקאית שתשמש כבסיס לפעילותה בארה"ב, ותאפשר לאירונאוטיקס לקבל תשלומים באמצעות כספי הסיוע האמריקאיים.
אחת החברות המהותיות בקבוצת אירונאוטיקס היא קונטרופ טכנולוגיות מדויקות, שהחברה מחזיקה בה עם רפאל (50% כל אחת). קונטרופ מייצרת ומשווקת מערכות תצפית מתוחכמות לצילומי יום ולילה בזמן אמת. המערכות מותקנות על מל"טים, מסוקים, מטוסים קלים, ספינות משמר, רכבים ועמודים. קונטרופ רשמה ב־2016 הכנסות של 240 מיליון שקל ורווח נקי של 31 מיליון שקל.
בנוסף מחזיקה אירונאוטיקס בשורת חברות, חלקן בעלות הכנסות זניחות: פוזידרון (100%), העוסקת בפיתוח וייצור רחפנים, ביניהם גם לאיסוף מודיעין ולשימושים לוגיסטיים. לדוגמה, רחפן המסוגל לשאת לשדה הקרב ציוד במשקל 60 ק"ג; חברת אר־טי (51%), העוסקת בבלוני תצפית ואיסוף מודיעין; חברת קומטקט (100%), המפתחת רכיבי תקשורת עם מערכות בלתי מאוישות. במצגת החברה מצוין כי רכיביה מותקנים במערכת כיפת הברזל; וכן חברת זנזוטרה (100%), הרשומה באיטליה ומפתחת מנועי בעירה פנימית להנעת מל"טים קטנים ובינוניים. לחברה השקעות נוספות, בין השאר, באסיו טכנולוגיות (11.5%), ג'נרל רובוטיקס (8.2%) ומגנ"א בי.אס.פי (14.4%). האחרונה מחזיקה ב־40% מחברת פורסייט הבורסאית, המפתחת מערכות למניעת תאונות דרכים.
הכנסות אירונאוטיקס ב־2016 עמדו על 137 מיליון דולר, עלייה של 13% לעומת 2015. אסיה אחראית ל34% מההכנסות, אירופה (27%), ישראל (25%), אמריקה (9%) ואפריקה (5%). אירונאוטיקס רשמה אשתקד רווח נקי של 18.1 מיליון דולר, ירידה של 18.5% לעומת 2015.
איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר לשעבר, משמש יו"ר אירונאוטיקס מ־2012, ובהנהלת החברה יש שלושה בכירים שעבדו בעבר במתחרה אלביט מערכות. סמנכ"ל ההנדסה חיים היבשר היה סמנכ"ל בחטיבת יבשה באלביט מערכות עד אוגוסט 2013. סמנכ"ל התפעול איתן צואלה שימש כסמנכ"ל תוכניות בכספי סיוע ומנהל יחידה בחברה־הבת האמריקאית של אלביט מערכות, ויערה צמח צרפתי, סמנכ"ל משאבי אנוש, עבדה בתחום זה גם באלביט מערכות.