רשות ני"ע בארה"ב הזהירה מהנפקות מטבע וירטואלי
חברות סטארט־אפ גייסו השנה 1.1 מיליארד דולר בהנפקות מטבע ראשוניות (ICO), אך רק כעת נדרש הרגולטור האמריקאי לעניין. לדבריו, ההנפקות עשויות להיחשב כהנפקות ני"ע שחייבות בדיווח
רשות ני"ע האמריקאית (SEC) לוקחת סוף סוף אחריות על שוק המטבעות הווירטואליים.
- נפרצה הנפקת ICO, המשקיעים איבדו 7 מיליון דולר
- שיא חדש בהנפקת מטבעות וירטואליים: טזוס גייסה 232 מיליון דולר
- שוק המטבעות הווירטואליים: סוחר אלמוני הפך 55 מיליון דולר ל-283 מיליון בתוך חודש
במסמך שפרסמה אתמול הרשות היא ציינה כי הנפקות מטבעות ראשוניות (ICO) עשויות לעיתים להיחשב כהנפקת ני"ע לכל דבר. "הפלטפורמה החדשנית אינה פוטרת מהמסגרות הרגולטוריות שמגנות על המשקיעים ושומרות על שלמות השוקים", ציינו ברשות.
מדובר על התייחסות ראשונה מהותית של הרגולטור האמריקאי לאחת מהשיטות הפופולאריות ביותר של גיוס הון, שעוקפות שיטות מסורתיות כמו השקעות הון סיכון או הנפקת מניות. לפי ה־SEC חברות המציעות מטבעות וירטואליים שמשמשים ככלי להשקעה עם הבטחה לתשואה יהיו חייבים להירשם כניירות ערך. עם זאת, מטבעות שמהווים מוצר או תועלת ממשית לא יצטרכו להירשם כניירות ערך.
בחודשים האחרונים ICO הפכו לפלטפורמת הגיוס המועדפת על ידי חברות סטארט־אפ בתחום טכנולוגיית הבלוקצ'יין. באמצעות שיטה זו פתחו חברות הסטארט־אפ את האפשרות למעוניינים להשתתף במימון פעילות החברה, זאת באמצעות רכישת מטבע ייחודי לחברה. המטבע מייצג את פוטנציאל הערך של המוצר שטרם פותח ובאידיליה הוא ישמש חלק בלתי נפרד מהמוצר של החברה. המטבעות נרכשים לרוב באמצעות מטבע וירטואלי אחר כמו ביטקוין או את'ר.
לפי חברת המחקר סמית' אנד קראון מתחילת השנה גייסו כ־90 חברות 1.1 מיליארד דולר, כל פעם תוך ימים או דקות ספורות. הפופולאריות הגוברת בשיטה זו הזניקה את שוק המטבעות הווירטואליים לשווי של למעלה מ־100 מיליארד דולר. השווי התופח והנהירה לשיטת ICO יצרו ציפייה גדולה לרגולציה בתחום.
התייחסות ה־SEC להנפקות היא תוצאה של הנפקת מטבעות שהתקיימה במאי 2016. אז גייס פרוייקט ה־DAO של הסטארט־אפ Slack.it 150 מיליון דולר והיה ל־ICO הגדול ביותר עד לאותה העת. החזון מאחורי DAO היה ליצור קרן השקעות אוטונומית מבוזרת, ראשונה מסוגה בעולם, שתנוהל באמצעות מערכת חוזים חכמים מוצפנים שנשענים על קוד שפיתח פרויקט את'ריום.
המטבעות שהונפקו אז ייצגו זכות הצבעה ולא ערך ממוצר החברה הממשי העתידי, מה שהוביל רבים וגם את ה־SEC לדון בלגיטימיות של ה־ICO בכלל ובזו של ה־DAO בפרט. העובדה ש־50 מיליון דולר שגייס ה־DAO נגנבו על ידי האקר דרבנה גם היא את הרגולטור לקחת אחריות על התחום החם. ב־SEC ציינו כי הם לא מתכוונים לפעול להגשת כתבי אישום, אלא "להזהיר את התעשייה והלוקחים בה חלק".
ברשות אף צרפו אזהרה למשקיעים מפני הנפקות אלו, ובעיקר מסכנות הונאה. האזהרה מתבססת על נסיון. בחודש האחרון נפרצו על ידי האקרים שתי הנפקות מטבע, אחת מהן של סטארט־אפ ישראלי בשם CoinDash. הפריצות הסבו נזק בהיקף מצטבר של כ־16 מיליון דולר. בנוסף נפרץ החודש ארנק דיגיטלי שממנו נשדדו כ־30 מיליון דולר במטבעות את'ר.