פיקוח על הנפקות במטבעות וירטואליים? רשות ני"ע תבחן את הנושא
הרשות הקימה ועדה מיוחדת לבחינת פיקוח על המסחר ועל ההנפקות במטבעות וירטואליים. "המשקיעים המשתתפים בהנפקות חשופים לסיכונים שונים הנובעים מהיעדר גילוי מספיק, בדומה לכל השקעה במיזמים בלתי מפוקחים, וייתכן שאף מעבר לכך"
יו"ר רשות ני"ע, שמוליק האוזר, הודיע היום (ד') על הקמת ועדה לבחינת פיקוח על מסחר במטבעות וירטואליים. בין היתר תבחן הוועדה גם את שאלת הפיקוח על גיוס כספים שנעשה באמצעות הנפקת מטבעות דיגיטאליים, ICOs – Initial Coin Offering.
- רשות ני"ע התערבה בהסכם השכר החדש המשודרג של אלי להב
- המכשירים הפיננסיים המורכבים חוזרים לבורסה של תל אביב
- האוזר סולל את דרכן של גוגל ופייסבוק לת"א
בראש הוועדה יעמדו מנהל מחלקת התאגידים ברשות עו"ד מוטי ימין, לצד הכלכלנית הראשי תשל הרשות גתית גור-גרשגורן. היא תידרש להגיש דו"ח עד לסוף השנה הנוכחית.
האפשרות המסורתית והמוכרות של גיוס כספים מהציבור הן הנפקת מניות או אג"ח (או אופציות). אפיק נוסף שהחל להתפתח משמעותית בשנה האחרונה הוא גיוס באמצעות הנפקת מטבעות וירטואליים. החברה המגייסת למעשה מנפיקה מטבע, היא יוצרת (כורה) והציבור רוכש את המטבע. לאחר הגיוס עצמו החברה המגייסת יכולה להמיר את המטבעות שהנפיקה למטבע רגיל - דולר למשל.
על פי ההערכות, במחצית הראשונה של 2017 גויסו בדרך זו ברחבי העולם למעלה ממיליארד דולר והיקף הגיוסים צפוי להתגבר בשנים הקרובות. כך לדוגמה, חברת בנקור (Bancor) הישראלית גייסה בחודש יוני בתוך 3 שעות 153 מיליון דולר, גנוסיס (Gnosis) גייסה 12.5 מיליון דולר בעשר דקות, לצורך בניית פלטפורמה לחיזוי אירועים; ברייב (Brave) גייסה 35 מיליון דולר ב־24 שניות, לצורך פיתוח דפדפן; אראגון (Aragon) גייסה 25 מיליון דולר בתוך 15 דקות, לפרויקט ביזור חברות וגיוס של Tezos.
נכון להיום הנפקות מסוג זה אינן מוסדרות באופן כלשהו. רשות ני"ע מדגישה במסמך הנלווה להקמת הוועדה כי "המשקיעים המשתתפים בהן חשופים לסיכונים שונים הנובעים מהעדר גילוי מספיק, בדומה לכל השקעה במיזמים בלתי מפוקחים, וייתכן שאף מעבר לכך".
מטרת הוועדה היא ללמוד את התחום החדש, להכין סקירה השוואתית של הדין במדינות מפותחות ולהמליץ על מדיניות רגולאטורית מתאימה. במסגרת זו הוועדה תבחן את יכולת האכיפה של דיני ניירות ערך בתחום זה, כמו גם את האפשרות לשיתופי פעולה עם רגולטורים נוספים ועם תעשיית הבלוקצ'יין בישראל - בלוקצ'יין היא הטכנולוגיה העומדת בבסיס הנפקת מטבעות וירטואליים. בהודעה שבה מדווח על הקמת הוועדה מצוין כי הרשות חותרת לאיזון "בין עידוד חדשנות טכנולוגית לבין הגנה על משקיעים מהציבור".