פיקטה: "מלחמת הסחר יכולה להוריד את מחירי המניות ב-20%"
הכלכלן לוקה פאוליני, האסטרטג הראשי של הבנק הפרטי הגדול באירופה, סבור שמלחמת הסחר שמוביל טראמפ תוביל לעלייה באינפלציה וירידה בצמיחה, ותפגע במידת הביטחון בקבלת החלטות השקעה
"השוק השורי שהחל בשנת 2013 עדיין לא הגיע לסיומו", כך מעריך לוקה פאוליני, האסטרטג הראשי של הבנק השוויצרי פיקטה, הבנק השלישי בגודלו בשווייץ והבנק הפרטי הגדול באירופה.
- האורקל מאומהה וורן באפט הרוויח 2.5 מיליארד ד' מנסיקת אפל אתמול
- "אם hp יציעו לי לפתוח חטיבה עם תג מחיר שיעניין את בעלי המניות אז זה יקרה"
- סודהסטרים התפוצצה עם תוצאות שיא ברבעון השני - וזינקה ב-23% בת"א
לדבריו, "קיימים סימנים ברורים להתארכות המחזור הכלכלי החיובי כמו עליית במספר המיזוגים והרכישות, וגידול שיא ברווחיות וברווחים של החברות". יחד עם זאת, פאוליני מדגיש שבכל זאת כדאי להיות זהירים בטווח הקצר כי ישנם סימנים המראים שהמומנטום הכלכלי העולמי מאט - כל זאת לצד עלייה בסיכונים הפוליטיים הקיימים בשפע.
פאוליני מחזיק בתפקידו משנת 2012 ובמסגרתו הוא אחראי בין היתר גם על קביעת אסטרטגיית ההשקעות לחמש השנים הקרובות של הבנק השוויצרי המנהל נכסים בסדר גודל של כ-450 מיליארד דולר. על השאלה כיצד תשפיע מלחמת הסחר שמוביל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על המשקיעים בשוק הוא ענה בעיקר "במידת הביטחון בקבלת החלטות השקעה".
"בעקבות מלחמת הסחר מרבית התחזיות הכלכליות היום מדברות על עלייה באינפלציה וירידה בצמיחה - והמשמעות היא שהמניות בעולם יכולות לרדת בכ-20%", מציין פאוליני ומוסיף שהסובלים הגדולים מאינפלציה, שתוביל לעלייה בתשואות אג"ח ארה"ב ולהתחזקות של הדולר, יהיו אזורים רבים ברחבי העולם, במיוחד בשווקים מתעוררים.
אז במה כן כדאי להשקיע כיום?
"אנחנו שמים יותר משקל על סקטורים מסוימים שצפויים להרוויח מהתארכות המחזור הכלכלי או ממחירי סחורות גבוהים יותר, כמו למשל סקטור האנרגיה ומניות בתחום הבריאות. הגישה שלנו פחות חיובית למניות צריכה ומוצרי פנאי ושירותים, שעומדות בפני סיכונים והן מתומחרות ביוקר. המשקיעים חוששים מעליית שיעורי הריבית ומהשתטחות עקום התשואות. בקשר לסקטור הטכנולוגיה, אנחנו בטוחים בו בפרספקטיבה לטווח הבינוני, אם כי המניות בו הפכו ליקרות יותר, הציפיות עלו, והסיכונים הרגולטוריים כבר באופק, כפי שראינו בקנס האחרון שהוטל על Google באירופה".
מהם השווקים האטרקטיביים ביותר מבחינה גאוגרפית?
"מבחינת אזורים, אנחנו מעדיפים את יפן, שם המניות מתומחרות נמוך באופן יחסי. בנוסף, תחזית ההכנסות של החברות בשוק היפני חיוביות. כמו כן, אנחנו משקיעים פחות במניות אמריקאיות כי השוק עדיין יקר וגם משום שהדולר החזק יפעיל לחץ על השווקים. אנחנו ניטרליים לגבי שווקים מתעוררים, ובאשר לבריטניה ומדינות האיחוד האירופי – הורדנו את המלצתנו ל'ניטרלית' בגלל נותני מאקרו חלשים והחששות הגוברים ממלחמת סחר והשפעותיה על הכלכלה האירופית".
הרגולטורים ימשיכו לרדוף אחרי הקריפטו
במקביל לסנטימנט השלילי בשוקי המניות והאג"ח, גם שוק הקריפטו סופג ירידות חדות בחודשים האחרונים, כאשר המטבעות המובילים בו כמו הביטקוין והאת'ר מאבדים אחוזים רבים מערכם. עם זאת, הטרנד הלוהט שצבר תאוצה בשנת 2017, גיוס באמצעות הנפקות מטבעות וירטואלים (ICO), מוסיף לתפוס תאוצה ולראיה - במהלך החצי השנה הראשונה של 2018 גויס באמצעות הנפקות אלו סכום שיא של 13.6 מיליארד דולר. "סוד הצלחת הקריפטו טמון ביסודות הכלכלה העכשווית ובפוליטיקה", מסביר פאוליני.
חלק מהביקורת על המטבעות הווירטואליים היא שאין להם ערך אמיתי כמו שיש לכסף - כי הם לא מגובים על ידי ממשל או מוצר פיזי, ומדובר בסף הכל בנכס ספקולטיבי שהתשואה הצפויה מבוססת אך ורק על הערכת מחיר. "ערך הבסיסי של כל מטבע מבוסס על אמון, ולמרות שהשימוש במטבעות הווירטואלים גדל, עדיין לא ברור אם מטבעות אלו יתקבלו כאמצעי תשלום. זאת, מכיוון שחסמים רגולטורים ממשיכים לרדוף את שוק הקריפטו ואני לא צופה שזה הולך להשתנות בטווח הקרוב".