מסתמן: בני שיזף ומשה ברקת - המועמדים הסופיים ליו"ר רשות שוק ההון
מועמדותם של שיזף, ששימש עד לאחרונה כמשנה למנכ"ל הפניקס, ושל ברקת, שהיה יו"ר החברה, היא בבחינת חדשות טובות למגזר העסקי ולחברות הביטוח החוששים מיו"ר שיהיה דומה מדי בהתנהלותו לדורית סלינגר
- ועדת האיתור לממונה על שוק ההון מתקשה לבחור
- מנהל לרשות שוק ההון עוד אין - אבל לפחות יש ועדת איתור
- רשות שוק ההון נשארת בלי מבוגר עצמאי
התמשכות הליך הבחירה מגיעה על רקע מחלוקות קשות שנתגלעו בקרב חברי הוועדה בראשות מנכל משרד האוצר שי באב"ד. כעת מסתמן כי המועמדים שעשויים להגיע ליישורת הסופית הם כאלו שמגיעים עמוק מתוך התעשייה העסקית: בני שיזף, שעד לאחרונה שימש כמשנה למנכ"ל הפניקס ובין המתנגדים הגדולים לאחת מרפורמות הדגל של סלינגר - פנסיית ברירת המחדל; וד"ר משה ברקת, איש אמונו של יצחק תשובה שמינה אותו ליו"ר חברת הביטוח הפניקס. עם זאת, ברקת מחזיק ברקע רגולטורי עשיר ברשות ני"ע כראש מחלקת תאגידים. דבר מועמדותו של ברקת נחשף לראשונה ב"כלכליסט".
אם בסופו של דבר שתי דמויות אלו אכן יגיעו ליישורת הסופית, ובמיוחד אם שיזף ייבחר, ישמש הדבר בבחינת אמירה ברורה מצד הממשלה: "הגזמנו. הרגולציה בעידן סלינגר הייתה חזקה ורבה מדי ואנחנו רוצים לעשות צעד אחורה". פרופ' שמואל האוזר, חבר הוועדה, הצהיר לא פעם בעת ששימש כיו"ר רשות ני"ע שיש לייצר "הודנה רגולטורית". בחירה זו גם תהיה אמירה לפיה יש רצון להיענות לקריאות המגזר העסקי ולהוריד רגל מהגז.
בחירה בברקת ובמיוחד בשיזף תהיה כמובן בשורה מעולה למנהלי חברות הביטוח ובתי ההשקעות שמפחדים פחד מוות מכפיל סלינגר כפי שנתפשים סגניה - הראל שרעבי ואסף מיכאלי שמועמדים גם הם לתפקיד. פתאום תגיע דמות שמזדהה איתם, עם תסכוליהם על מגבלת השכר, על עודף החוזרים, על הקיצוץ בהכנסות כתוצאה מירידת הפרמיות ודמי הניהול, על מגבלות החופש בדירקטוריון ועל הקושי למצוא קונים לגופים פיננסיים.
אלא שהשאלה הגדולה מה תעשה בחירתם לצד השני במשוואה - הציבור. סלינגר אולי הגזימה מעט בעומס הרגולטורי שהנחיתה על מפוקחיה אך הייתה שומרת סף מצטיינת ששמה לה במקום הראשון את ציבור החוסכים גם על חשבון חופש עסקי וזכות הקניין.
הבאת האנטי תזה שלה אולי תעודד את המגזר העסקי, תוריד את הרתיעה מכניסת משקיעים זרים לישראל ותחזק את הגופים הפיננסיים אך עלולה גם לשנות את המטוטלת לטובת הצד העסקי על חשבון החוסכים והמבוטחים.
בינתיים מי שמנצח על הפארסה של הליך הבחירה הוא מנכ"ל האוצר באב"ד: חודש לעזיבתה של סלינגר ועדיין אין לה מחליף, וכל התרחשות מאחורי הקלעים ישר דולפת לכלי התקשורת. מאחורי הקלעים לוחצים כוחות עזים, בין אם הם פוליטיים ובין אם כלכליים, להשפיע על זהות הממונה הבא. טביעת האצבע שהותירה סלינגר כנראה הייתה כה חזקה עד שכוחות השוק עושים הכל שלא תחזור על עצמה.