האג"ח בתשואת זבל, התוצאות רעות - אבל מנכ"ל מטומי מעודד
ההכנסות של חברת הפרסום צנחו ב־48% וההפסד העמיק, ונראה שהמשקיעים של חברת הפרסום חושבים שהיא לא תצליח להחזיר את חובה. המנכ"ל ליעם גלין טוען שמטומי עברה להתמקד בתחומי ליבה, ולכן תוצאות המחצית הראשונה של 2018 אינן משקפות
תשעה חודשים אחרי שמטומי, העוסקת בפרסום במדיה הדיגיטלית, גייסה 103 מליון שקל בהנפקת אג"ח בבורסה בתל אביב, הן כבר נסחרות בתשואת אג"ח זבל של 17.7%. התשואה הזו מעידה על החשש של המשקיעים ביחס ליכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה במועדן.
- מנכ"ל מטומי: "הפעולות שנקטנו לחיסול תנועות מזויפות ברשת פגעו בהכנסות"
- מטומי מפטרת 15 עובדים
- מטומי גייסה 103 מיליון שקל למימון רכישת 10% מטים אינטרנט
האג"ח של מטומי החלו להיסחר בתל אביב בפברואר השנה, בתשואה של 4.8%. בין המשקיעים הבולטים שהשתתפו בהנפקה בשלב שנועד למשקיעים מסווגים, ניתן למצוא את איילון, אנליסט, ילין לפידות, מיטב דש, קרן הגידור של אלטשולר שחם והקרנות נוקד, טוליפ וברוש.
ברוש היא גם בעלת מניות במטומי (7%). המשקיעים נהנו בשבועיים הראשונים שלאחר הגיוס מרווחי הון, כשמחיר האג"ח עלה והתשואה ירדה לשפל של פחות מ־4%. אך אחרי ירח הדבש הקצרצר, כבר בחודשים הראשונים שלאחר ההנפקה נרשמה עלייה אטית של התשואות, שהגיעו לרמה של 8.3%.
הזינוק בתשואות הגיע בתחילת ספטמבר - כמה ימים אחרי שמטומי פרסמה את דו"חותיה לרבעון השני של 2018. הדו"חות למחצית הראשונה של 2018 מצביעים על צניחה של 48% בהכנסות, שהסתכמו ב־73.3 מיליון דולר; על הכפלת ההפסד התפעולי שהסתכם ב־15.1 מיליון דולר; ועל העמקת ההפסד בשורה התחתונה ל־19.1 מיליון דולר, לעומת הפסד של 6.4 מיליון דולר במחצית המקבילה.
"אנחנו יוצאים מפעילויות שמדממות מזומנים"
המנכ"ל החדש של מטומי ליעם גלין, שנכנס לתפקיד בתחילת 2018, הסביר שהצניחה בהכנסות נובעת מהמיקוד של החברה בפעילות הליבה: "אנו יוצאים מפעילויות שמדממות מזומנים. לכן מקורות ההכנסה וההוצאות הנלוות להם השתנו דרמטית, וההשוואה של שנה מול שנה לא מספרת את הסיפור המלא".
במסגרת האסטרטגיה שעליה דיבר גלין, באוגוסט דיווחה מטומי על חתימת הסכם למכירת פעילות השיווק במייל (Whitedelivery) תמורת עד 8.5 מיליון דולר. התמורה צפויה להיות במזומן, רשיון לשימוש במידע ותשלום מבוסס ביצועים. לדבריו, פעילות הליבה של מטומי - מונטיזציה (באמצעות Team Internet) ופרסום באפליקציות (באמצעות Mobfox) - צמחו במחצית הראשונה ב־29% וב־11% בהתאמה, לעומת המחצית הראשונה של 2017.
בדו"חות כתב גלין שהוא מעודד מהצמיחה ומהפוטנציאל של עסקי הליבה.
בזמן שהמנכ"ל מעודד, משקיעי החברה חוששים. מניית מטומי ירדה מתחילת השנה ב־74%, והיא נסחרת כיום לפי שווי של 82 מיליון שקל בלבד. מאז שהונפקו בפברואר, האג"ח של מטומי צנחו ב־21.6%.
לפי לוח הסילוקין של האג"ח, מטומי נדרשת לעמוד בפירעון ראשון של קרן בסכום של כ־53 מיליון שקל בסוף 2020. מועד הפירעון השני והאחרון, בסכום דומה, יחול בסוף 2021. יתרת המזומנים של מטומי בסוף הרבעון השני של 2018 הסתכמה ב־14.4 מיליון דולר - פחות ממחצית ממה שהיתה בתחילת השנה - 29.4 מיליון דולר.
מטומי סובלת מחוסר היציבות בשוק הפרסום
מטומי פועלת בתחום תחרותי מאוד - שוק הפרסום הדיגיטלי - שצומח בקצב גבוה מאוד, אך מנגד גם מאופיין ביציבות נמוכה ובתחרות מול חברות ענק. חוסר היציבות בשוק הפרסום מיוחסת לכמה סיבות: אובדן האמון של המפרסמים בשל טראפיק מזויף שמציף את חברות טכנולוגיות הפרסום, וסנקציות שמפעילות פייסבוק ובורסות פרסום גדולות נגד כל רשת פרסום שאין לה קשר ישיר עם מפרסמים ועם בעלי שטחי הפרסום.
מטומי הונפקה בלונדון ביולי 2014 לפי שווי 347 מיליון דולר. מאז איבדה המניה 90% משווייה, והגיעה ל־18 מיליון דולר. מנייתה החלה להיסחר בתל אביב בפברואר 2016, במסגרת הרישום הכפול. לחברה פורטפוליו טכנולוגי נרחב מעולמות המובייל, הווידיאו, הדומיינים והפרסום במייל. מטה החברה נמצא בתל אביב, ויש לה שבעה סניפים בעולם.
החברה עברה כמה זעזועים בחודשים האחרונים, לרבות החלפת מנכ"ל ופיטורי עשרות רבות של עובדים ותוכנית ארגון מחדש מקיפה. אשתקד פיטרה מטומי 60 מ־400 עובדיה. במאי היא פיטרה 15 עובדים נוספים כחלק מצעדי ההתייעלות. לאחר גלי הפיטורים, מועסקים כיום בחברה כ־230 עובדים, 110 מהם בישראל.
"הנהלה החברה נותנת מענה לכל בעלי העניין"
גם בצמרת מטומי לא היה שקט באחרונה. גלין, בעל רקע עסקי וטכנולוגי עשיר, ועם ניסיון רב בניהול חברות טכנולוגיה בעלות פעילות בינלאומית, החל לכהן כמנכ"ל בתחילת השנה. הוא החליף את שגיא נירי, שכיהן בתפקיד שמונה חודשים בלבד, ולאחר עשור בחברה בתפקידים שונים. לפני כן עזב המייסד ומנכ"ל לשעבר מטומי עופר דרוקר, לאחר 10 שנים בתפקיד. היוזמה לעזיבה הגיעה מבעלי המניות - בעיקר קרן ברוש, שנהפכה לבעלת עניין במטומי בספטמבר 2016. הקרן נקטה מהרגע הראשון קו אקטיבי, ומינתה שני דירקטורים: אמיר אפרתי וניר טרלובסקי.
גלין התייחס בשיחה עם "כלכליסט" למצב החברה, ואמר כי "אנו בתקופת שקט עד שהתוצאות שלנו יפורסמו ב־30 בנובמבר. ההנהלה עושה כל מה שהיא צריכה כדי לוודא שהיא נותנת מענה לכל בעלי העניין - גם לבעלי המניות וגם למחזיקי האג"ח".
הפרסומאי אילן שילוח היה בעבר פעיל יותר במטומי, ופרש מתפקידו כיו"ר החברה לפני כשלוש שנים על רקע חילוקי דעות. ואולם הוא עדיין מחזיק בכ־11% ממנה, ואף השתתף בהנפקת האג"ח בהיקף של כמיליון שקל. שילוח שימש מנכ"ל משרד הפרסום מקאן אריקסון - ממשרדי הפרסום הגדולים בישראל, ושימש גם חבר דירקטוריון של מקאן אריקסון באירופה. כיום הוא משמש יו"ר הקבוצה בישראל.