$
שוק ההון

שולץ מנסה לנטרל את המוקשים שהשאיר ויגודמן

מנכ"ל טבע מגלה עוד ועוד בעיות ותביעות שבהן מעורבת החברה כתוצאה מהמדיניות של ההנהלות הקודמות. חקירת הקרטל שנחשפה מצטרפת לתביעות מצד אינדיאנים, רשימת השיימינג ועוד

דרור רייך 07:2611.12.18

המצב הבעייתי ששרר בטבע בזמן שקיבל אותה קאר שולץ בתחילת נובמבר 2017, ממשיך להיחשף. אתמול נודע למשקיעים כי חברת התרופות מעורבת בחקירת קרטל בארה"ב, עם עוד 16 חברות גנריקה. לטענת החוקרים, החברות שיתפו פעולה בקביעת והסדרת המחירים של 300 תרופות.

 

עקב כך איבדה מניית טבע 5.34% מערכה אתמול בתל אביב, בהמשך לירידה של 11.5% מתחילת החודש. אמנם המניה נמצאת בתקופה חיובית מאז השפל ששרשמה באוקטובר 2017, עם עלייה של 9.5% מתחילת השנה ועלייה של 40% ב־12 החודשים האחרונים, אך גם אלה לא מפצים על ירידה של 51% ב־2017 וירידה של 69% בשלוש השנים האחרונות.

 

"זה כנראה הקרטל הגדול בהיסטוריה של ארה"ב", הצהיר ג'וזף נילסן, עוזר התובע הכללי בקונטיקט וממובילי החקירה. מנגד, במסמכים שהוגשו לבית המשפט, טענה טבע שההאשמות על קשירת קשר לקביעת מחירים, "הן ספקולטיביות לגמרי ולא מבוססות על שום עובדות". מדובר במוקש ששולץ צריך לפרק, שנוצר בימי ההנהלה הקודמת - ויש לא מעט כאלה.

 

 

קאר שולץ מנכל טבע קאר שולץ מנכל טבע צילום: יובל חן

 

בכירים בחברות גנריקה נפגשו ותיאמו מהלכים

החקירה החלה בתביעה ייצוגית שהוגשה ב־2016 שנגעה לשתי תרופות, אך התרחבה מאז. היא כוללת כבר 16 חברות, בהן כמה מהחברות הגדולות לייצור תרופות גנריות, כמו מיילן וד"ר רדי'ז (Dr. Reddy’s).

 

במסגרת החקירה נחשף כי בכירים בחברות נהגו להיפגש לארוחות ערב או משחקי גולף. הם תיאמו מהלכים באמצעות מונחים מוסכמים כמו "ארגז החול", שהתייחס לשוק לתרופות מרשם גנריות; "נתח הוגן", שהתייחס לחלוקת עוגת המכירות; ו"ללכלך את השוק", שפירושו שאחת החברות התעלמה מהחוקים הלא־כתובים ומכרה את התרופות במחיר נמוך מזה שהוסכם עליו.

 

לפי החקירה מדובר על 300 תרופות גנריות שבהן נרשמו עליות מחירים של עד 2,000%. לפי ההאשמות, העלויות נפלו על כל המערכת - בתי חולים, בתי מרקחת וחברות ביטוח - אך פגעו במיוחד במטופלים שהביטוח שלהם לא מכסה תרופות מרשם.

 

ההערכה היא שבחודשים הקרובים ייחשפו פרטים נוספים - מה שיגביר את הלחץ על החברות להגיע להסדרים. שולץ ייאלץ לבחור אם לשלם קנס גדול, שיוכל להעיב על שירות החוב של טבע, או להיכנס לקרב משפטי שגם יעלה הרבה, ושסופו אינו ידוע.

 

כאב הראש המקסיקני של טבע מחכה לפתרון

מוקש נוסף הוא התמודדות טבע עם תביעות נגזרות מעסקת הרכישה הכושלת של רימסה המקסיקנית באוקטובר 2015, אז תחת ניהולו של ארז ויגודמן, תמורת 2.3 מיליארד דולר. טבע רכשה את רימסה במטרה להתרחב בשווקים המתעוררים, ולאחר מכן ניהלה תביעה נגד בעלי השליטה בה, האחים אספינוסה, בטענה שרימו במשך שנים את הרשויות.

 

האחים מצדם, טענו כי החברה הישראלית מתחרטת על העסקה, ומחפשת דרכים לסגת ממנה. באוגוסט האחרון דחה בית המשפט בניו יורק את הטענות על הונאה בעסקה, וקבע שטבע היתה צריכה לזהות את הבעיות ברימסה בבדיקת הנאותות לפני הרכישה. הוא הורה על פיצוי סימלי של 45 מיליון דולר לטבע. כעת הגישו משקיעים ישראלים ואמריקאים תביעה נגזרת בגין הרכישה הכושלת וההפסד של השקעתם. שולץ צריך לבחור כיצד להתמודד עמה - בפיצוי או בבית המשפט.

 

החברה נכנסה לרשימת השיימינג של ה־FDA

כאב ראש נוסף של טבע הוא צירופה לרשימת 40 החברות שמנסות לחסום תחרות בתחום התרופות הגנריות, שפירסם ה־FDA במאי האחרון. בין החברות ניתן למצוא את ענקיות כמו נוברטיס, באייר ופייזר. הן סופגות ביקורת קשה בנושא בארה"ב.

 

מוקש נוסף ששולץ צריך לטפל בו הוא תביעה של שלושה שבטים אינדיאניים נגד יצרני ומפיצי אופיואידים, בהם טבע. לטענתם, היצרנים הסתירו והפחיתו בחשיבות הסיכון שבתרופות מרשם.השבטים תבעו את טבע ועוד 24 גופים מתעשיית התרופות. לטענתם, בין 2015 ל־2016 אמריקאים ילידים היוו כ־18% מהמיתות הקשורות לאופיואידים. ההאשמות כוללות שיווק מטעה, התנהלות זדונית, והפרת החוק נגד שחיתות מאורגנת. התביעה מבקשת שהמשפט יתנהל עם מושבעים, כדי לפסוק על פיצויים כספיים.

 

בטבע ציינו שהחברה מחויבת לשימוש ראוי של תרופות אופיודיות, והיא מכירה בבעיות הבריאות המשפיעות על קהילות בארה"ב כתוצאה משימוש שגוי או שימוש לרעה באופיודים במרשם. לטענתה, היא מצייתת לכל התקנות הפדרליות והמדינתיות הנוגעות לתרופות.

 

המחיר של עסקת אלרגן ממשיך לעלות

לצורך מימון את עסקת הענק לרכישת חטיבת הגנריקה של אלרגן (אקטביס ג'נריקס) באוגוסט 2016 תמורת 40.5 מיליארד דולר, גייס סמנכ"ל הכספים של טבע דאז אייל דשא שלוש סדרות אג"ח. היא מימנה באמצעותן כמחצית מהרכישה - כ־20 מיליארד דולר.

 

בזמנו האג"ח זכו לביקושים גבוהים, אך בינואר 2018 הורידה מודי'ס את דירוג האשראי של טבע בשתי דרגות - מ־Ba2 ל־Baa3 - רמת זבל. בפברואר 2018 הודיעה גם S&P על הורדת דירוג מ־BBB ל־BB - גם אג"ח זבל, עקב החוב של טבע. היא אף הכניסה אותה לרשימת המעקב עם אופק שלילי. כדי לפרק את המוקש הזה, שולץ ייאלץ לייצב את תזרים המזומנים.

 

השופינג של ויגודמן עלה למשקיעים ביוקר

המוקש הכי גדול שירש שולץ הוא החוב העצום, שבסוף הרבעון השלישי של 2018 היה 29.5 מיליארד דולר. החוב נוצר לאחר מסע רכישות לא מוצלחות, ובראשן אקטביס. כעת מגיעות התביעות הייצוגיות - הן ממשקיעים ישראלים והן ממשקיעים אמריקאים - בטענה שכישלון רכישת אלרגן הסב לטבע הפסדים של כ־6 מיליארד דולר.

 

עם זאת שופטת בית המשפט המחוזי רות רונן קיבלה את עמדת טבע לעכב את הדיון בישראל עד להכרעה בארה"ב. האפשרות לתבוע במקביל מתקיימת בגלל שטבע היא חברה דואלית, שמניותיה רשומות הן בארה"ב והן בישראל. הייצוגיות - בישראל ובארה"ב - הוגשו בגין הטעיית משקיעים בכך שטבע נמנעה מלדווח על ההתפתחויות השליליות בתחום הגנרי בארה"ב.

 

ויש גם נקודות אור בירושה שקיבל שולץ

למרות הצרות שהשאירו לשולץ ההנהלות הקודמות, יש גם דברים טובים. מדובר בעיקר על תרופות המקור אוסטדו ואג'ובי, שאותן שולץ קיבל בירושה מויגודמן.

שתי רכישות בתקופתו של ויגודמן, ב־2014‑2016, מסתמנות כהצלחה. האוסטדו מיועדת לטיפול בהפרעות תנועה הנגרמות ממחלת הנטיגטון או מדיסקינזיה מאוחרת. המכירות שלה מגיע לרבע מיליארד דולר בשנה, והצפי הוא שב־2020 הן יעברו את החצי מיליארד דולר בשנה. טבע רכשה את הזכויות לאוסטדו במרץ 2015, באמצעות הצעת רכש של 3.2 מיליארד דולר.

 

תרופת המקור בעלת הפוטנציאל הגבוה ביותר של טבע כעת היא אג'ובי, המיועדת לטיפול במיגרנה. היא מתחרה בשתי תרופות עם מנגנון פעולה זהה בארה"ב, של אמג'ן ואלי לילי.

 

טבע צפויה להתחיל לרשום הכנסות מהתרופה מ־2019. את הזכויות לתרופה רכשה טבע ביוני 2014, תמורת 200 מיליון דולר במזומן ועוד 625 מיליון דולר תשלומים על אבני דרך. בעת הרכישה היתה התרופה בעיצומו של ניסוי שלב 2, וטבע השלימה את הפיתוח עד להשלמתו.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x