לא רק WeWork: בלימה בהנפקות הראשונות לציבור בוול סטריט
חברת חללי העבודה המשותפים דחתה את ההנפקה שלה, וחברות אחרות שהונפקו לפי שווי של מעל מיליארד דולר נסחרות מתחת למחיר זה - מה שמשקף את שחיקת האמון מצד המשקיעים; גם לאכזבה מאובר ומליפט יש חלק בכך; ההחזר הממוצע להנפקה ציבורית ראשונה עומד על 6% בלבד לעומת 30% בסוף יוני
השנה אופיינה בלא מעט הנפקות של חברות סטארט-אפ מדוברות, אך בפועל חברות רבות שהונפקו השנה בבורסות בארה"ב זכו לקבלת פנים לא פשוטה, במיוחד כשמדובר בחברות מפסידות. הדחייה המפתיעה מהשבוע שעבר של הנפקת חברת השכרת חללי העבודה WeWork לאחר ששוויה כבר נחתך פעם אחר פעם, היא דוגמה בולטת לאופן שבו אמון המשקיעים בחברות הללו ובשווקים הולך ונשחק.
- השבוע השחור של אדם נוימן, מנכ"ל WeWork היוצא
- דיווח: מנהלי WeWork החדשים יפטרו 20 מקורבים לנוימן וימכרו את המטוס הפרטי
- המשימה של WeWork: להיגמל מהסטרואידים
לפי רויטרס, WeWork בהחלט לא לבד. ביום שישי, יום המסחר השני של חברת פלטון אינטראקטיב (Peloton Interactive), מניית סטארט-אפ בתחום הכושר הגופני נסחרה בירידה של 2% ובמחיר של 25.24 דולר, הנמוך ב-13% ממחיר ההנפקה ביום רביעי. יתרה מכך, חמש מבין שמונה ההנפקות השנה בשווי של מעל מיליארד דולר, נסחרו מתחת למחיר ההנפקה, כך על פי נתונים שאספו בחברת המחקר דילוג'יק. למעשה רק 27% מתוך 112 העסקאות בשווי 100 מיליון דולר ומעלה נסחרו מתחת למחיר ההנפקה.
חברת SmileDirectClub ליישור שיניים היא בעלת הביצועים הגרועים ביותר מקרב ההנפקות בשווי מעל מיליארד דולר שבוצעו השנה. המניה שלה נפלה ב-43% מאז ההנפקה מוקדם יותר החודש.
לעומת זאת, ההנפקה עם הביצועים הטובים ביותר היא של חברת המדיה החברתית פינטרסט, שהמניות שלה דווקא עלו ב-39% מאז ההנפקה באפריל לפי שווי של 12.7 מיליארד דולר, זאת לאחר שההכנסות בחברה זינקו ב-58% ל-463.2 מיליון דולר במחצית הראשונה של השנה. הצלחה נוספת נרשמה בגזרת חברת תחליפי הבשר ביונד מיט, שבמאי ביצעה הנפקה קטנה יחסית בשווי 277 מיליון דולר, ומאז מחיר המניה שלה זינק ביותר מ-500%.
בכל זאת, ההחזר הממוצע להנפקה ציבורית ראשונה השנה עמד, נכון ליום שישי, על 6% בלבד, זאת לעומת יותר מ-30% בסוף יוני.
מלבד ההנפקות המאכזבות, השנה היו גם כמה דחיות מתוקשרות בביצוע הנפקות. מלבד WeWork, גם חברת הבידור וסוכנות הכשרונות Endeavor Group Holdings, בהובלתו של ארי עמנואל, החליטה ברגע האחרון לבטל את ההנפקה המתוכננת ולחכות לתנאים טובים יותר בשוק. בדומה, חברת השכרת הנכסים Airbnb הודיעה כי היא מתכננת לבצע הנפקה ב-2020, אך לא סיפקה פרטים מעבר לכך וההערכה היא כי תוותר על הנפקה של מניות חדשות ותמכור מניות קיימות בלבד.
התגובה הפושרת של המשקיעים לחברות לא רווחיות נובעת ככל הנראה מההנפקות המאכזבות השנה של חברות שיתופי הנסיעות אובר וליפט, שעל אף תשומת הלב הרבה שקיבלו לא הציגו תוכנית עבודה להפיכתן לרווחיות. יש לציין כי בעבר המשקיעים ציפו מחברות להפוך לרווחיות בתוך 18 חודשים מההנפקה. לוח הזמנים הזה התרחב בשל הנכונות של מנהלי השקעות רבים להוסיף לתיקי ההשקעות שלהם חברות בעלות הכנסות גבוהות.
עם זאת, נראה שהתחזית להאטה אפשרית בכלכלה גורמת בכל זאת למשקיעים רבים להיות סלקטיביים יותר בבחירת החברות המפסידות שהם מוכנים להשקיע בהן.