$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

עם מגדל כמשקיע עוגן: ארקין חולש על 1.4 מיליארד דולר בביומד

חברת הביטוח תשקיע 60 מיליון דולר בקרן השנייה של ארקין ביו ונצ'רס. בכך השלימה הקרן גיוס של 140 מיליון דולר. מורי ארקין השקיע 40 מיליון דולר, בדומה להפניקס. הקרן תתמקד בחברות פארמה שהמוצרים שלהן נמצאים בשלב מוקדם של פיתוח

גולן חזני 07:5003.02.20

מורי ארקין מרחיב את אימפריית הביומד שלו: לאחרונה גייס ארקין 140 מיליון דולר לקרן השנייה של ארקין ביו ונצ'רס (Arkin Bio Ventures). ל"כלכליסט" נודע כי חברת הביטוח מגדל הצטרפה כמשקיע עוגן, והשקיעה בקרן 60 מיליון דולר. ארקין עצמו השקיע 40 מיליון דולר וסכום זהה הושקע על ידי חברת הביטוח הפניקס. הקרן תנוהל על ידי פיני אורבך, מנהל תחום הפארמה בארקין החזקות. מנהל ההשקעות של הקרן יהיה אלון לזרוס.

 

 

 

בכוונת הקרן החדשה להשקיע בעיקר בחברות מתחום הפארמה, שעוסקות בפיתוח תרופות חדשניות ושמוצריהן נמצאים בשלבים פרה־קליניים או קליניים מוקדמים. כלומר, לפני הוכחת היתכנות מהותית לתרופה מבחינה מדעית ופיתוחית. במילים אחרות, מדובר בחברות עם פרופיל סיכון גבוה — פרופיל אופייני לחברות ביומד. הקרן החדשה של ארקין תעניק לחברות שבהן תשקיע ליווי ותמיכה מבחינה עסקית ומדעית, עד לשלב שבו יווצר ערך משמעותי שיזמין רוכשים פוטנציאליים או יכשיר את הקרקע לגיוס הון מהציבור. בכוונת הקרן להשקיע ב־10־15 חברות, בעיקר בישראל וארה"ב.

 

מימין: מורי ארקין ובנו ניר, שמנהל את ארקין אחזקות מימין: מורי ארקין ובנו ניר, שמנהל את ארקין אחזקות צילום: עמית שעל

 

אסף גרמן, מנהל ההשקעות האלטרנטיביות של מגדל אמר ל"כלכליסט" כי "ההשקעה בקרן של ארקין משתלבת באסטרטגיית ההשקעות האלטרנטיביות של מגדל, שבמסגרתה, לצד הפעילות הבינלאומית הענפה, אנו פועלים בצורה אקטיבית להעמיק את ההשקעות בתחומי הפארמה והטכנולוגיה בישראל לצד שותפים אסטרטגיים מובילים".

 

השקעות בהמטו־אונקולוגיה ותרופות

 

המתכונת של הקרן החדשה דומה למתכונת של הקרן הראשונה של ארקין ביו ונצ'רס שהוקמה ב־2016. הקרן הזו גייסה 60 מיליון דולר בחלוקה שווה מארקין עצמו ומהפניקס, שתחת ניהולו של המנכ"ל הקודם אייל לפידות היתה שותפה של ארקין בשלל מיזמים. ארקין ולפידות אף היו שותפים, יחד עם יקיר גבאי, לרכישת 18% ממניות חברת הביטוח כלל בחודש מאי האחרון.

 

הקרן הזו השקיעה ב־10 חברות. בין החברות שבהן השקיעה בולטות ביוסייט, תרפיוטיקס ואונקורוס. ביוסייט היא חברה קלינית ישראלית שפועלת בתחום ההמטו־אונקולוגיה. מוצר הדגל של החברה נקרא אספאציטרבין (BST־236). מדובר בתרופה המבוססת על ציטרבין (כימותרפיה ידועה מסוג אנטימטבולי שניתנת לסרטנים שונים), המוצמדת לחומצת אמינו אספרגין, ועל ידי כך מאפשרת טיפול ממוקד, יעיל וללא תופעות הלוואי הקשות שנלוות לטיפול בציטרבין. החברה נמצאת בשלב קליני מתקדם בניסוי בינלאומי בחולי לוקמיה מסוגים AML ו־MDS, שאינם כשירים לטיפול בכימותרפיה רגילה בשל רעילותה.

  

קרוס תרפיוטיקס היא חברה אמריקאית מלקינגסטון, מסצ'וסטס, שמתמקדת בפיתוח תרופות למחלות המטולוגיות ומחלות שריר ושלד. לחברה שני מוצרים מובילים בשלבים קליניים. הראשון הוא תרופה ביולוגית לטיפול באנמיה כתוצאה מ־myelodysplastic syndrome) MDS). מוצר זה ייכנס בקרוב לפאזה קלינית שנייה. המוצר השני הוא מולקולה קטנה שמעכבת אנזים ספציפי הקשור במחלות אנמיה נדירות, וגם בתסמונת נדירה הקשורה בשריר ושלד שנקראת FOP (תסמונת "איש האבן").

 

אונקורוס גם היא חברה אמריקאית שפועלת מקיימברידג', מסצ'וסטס. חברה זו מתמחה בפיתוח וירוסים אונקוליטיים ספציפיים לטיפול בסרטנים שונים. החברה פיתחה פלטפורמה ייחודית ליצירת וירוסים מחומשים בעלי רמת יעילות בטיחות גבוהה, שמגבירים את גיוס מערכת החיסון של החולה עצמו כנגד תאי הסרטן. כמו כן אונקורס מפתחת וירוס סינתטי שיאפשר מתן סיסטמי של הווירוס.

 

מהאקזיט ועד למשקיע הביומד הבולט בארץ

 

יחד עם הקרן הנוכחית, היקף פעילות מדעי החיים של ארקין אחזקות מגיע כבר ל־1.4 מיליארד דולר. לארקין אחזקות, שמנוהלת בידי ניר ארקין, בנו של מורי, 4 זרועות בתחום מדעי החיים: שלוש קרנות וחברה ציבורית אחת. שלוש הקרנות מנהלות יחד 1.14 מיליארד דולר: 740 מיליון דולר בקרן ספירה גלובל הלת'קר, שמרכזת את השקעותיה הפיננסיות של קבוצת ארקין בפארמה בחברות ציבוריות ומהווה את מרכז ההשקעות של הקבוצה; קרן אקסלמד, שפועלת בתחום המכשור הרפואי וגייסה 200 מיליון דולר; קרנות ארקין ביו ונצ'רס 1 ו־2 המתמחות בהשקעות אסטרטגיות בתחום הפארמה, שגייסו יחד 200 מיליון דולר.

 

לקרנות אלו ניתן להוסיף זרוע נוספת — החברה הציבורית סולג'ל שנסחרת בנאסד"ק ומתמחה בחברות שמפתחות תרופות למחלות עור. שווי השוק שלה נכון להיום הוא 260 מיליון דולר. הנתח של ארקין אחזקות בחברה הוא 65%.

 

ארקין, שנחשב למשקיע הביומד הבולט בישראל, צבר את הונו בעיקר באמצעות האקזיט שביצע כשמכר ב־2004 את חברת הפארמה המשפחתית אגיס, אותה ירש מאביו שנפטר כשארקין היה חייל בן 19, לחברת פריגו האמריקאית לפי שווי של 820 מיליון דולר. לפי ההערכות, בעקבות העסקה ארקין שלשל לכיסו בין 800 מיליון שקל למיליארד שקל.

x