דרמה בארה"ב: הפד מפתיע ומוריד את הריבית ב-0.5%
בפעם הראשונה מאז 2008 מתקבלת החלטה על שינוי בריבית בפגישה שאינה בלוח הזמנים הקבוע - הבנק הפדרלי בארה"ב הוריד את הריבית ב-50 נק' בסיס והיא כעת עומדת על 1%; הבנק הסביר את ההחלטה בנזקי הקורונה לכלכלה; בנוסף הוא נתון מזה תקופה ארוכה ללחץ להוריד את הריבית מצדו של הנשיא טראמפ, שהבהיר שהמהלך לא מספק אותו; ישיבת הריבית המתוכננת הבאה צפויה רק ב-18 במרץ; פאוול: "זיהינו סיכון והחלטנו לפעול - אנו נגיע לקצה השני של האירוע הזה"; פסגות: "אנו מצפים לראות מהלכים דומים מצד בנק ישראל"
הבנק המרכזי של ארה"ב, מפתיע את השווקים ומוריד את הריבית ב-0.5%. הפד הודיע על הורדה של 50 נק' בסיס בריבית לרמה של 1% (הטווח של 1%-1.25%) בשל ההשפעה של מגפת הקורונה על הכלכלה העולמית. ישיבת הריבית המתוכננת הבאה צפויה רק ב-18 במרץ, וזוהי הפעם הראשונה מאז 2008 שמקבל הפד החלטה על הורדת ריבית במועד שלא תוכנן מראש. ההחלטה התקבלה שבועיים לפני הפגישה שתכנן לקיים הפד, בשל ההשפעה הקשה של נגיף הקורונה על השווקים.
- יו"ר הפד: "עוקבים מקרוב אחר הקורונה, נפעל במידת הצורך"
- רצף ההורדות נגמר: הפד הותיר את הריבית בשיעור של 1.75%
- אידיליה: טראמפ ופאוול נועדו בבית הלבן בפגישה "טובה וידידותית"
במסיבת העיתונאים שערך פאוול לאחר פרסום ההחלטה אמר היו"ר כי מגיפת הקורונה צפויה להכביד על הפעילות הכלכלית, ולאחר בחינת ההשלכות האפשריות הוחלט על ההורדה הנוכחית. "הפד ראה סיכון לכלכלה והחליט לפעול – עבורנו, מה שמשנה באמת זה לא האפידמיולוגיה אלא הסיכונים לכלכלה", אמר פאוול.
יו"ר הפד התייחס לעובדה שבשלה זה לא ברור עד מתי תידרש התמודדות עם הסיכון של המגיפה – "יש אי וודאות גבוהה לגבי משך הזמן והמשקל של ההשלכות על הכלכלה האמריקאית, המצב הוא נזיל", אמר פאוול, שהדגיש עם זאת - "אנחנו נגיע לקצה השני של הדבר הזה".
על רקע אי הוודאות האמור, הסביר יו"ר הפד, "הועדה קבעה שרמת הסיכונים לכלכלה האמריקאית השתנו באופן מהותי. בתגובה, ביצענו הקלה בנקודת המצב של המדיניות המוניטארית, במטרה לספק תמיכה כלשהי לכלכלה".
"יסודות הכלכלה האמריקאית נותרו איתנים", נאמר מוקדם יותר בהודעת הפד. "עם זאת, נגיף הקורונה מציב סכנות מתגלגלות בפני הפעילות העסקית. לאור הסיכונים ובשאיפה לשמר את יעדי התעסוקה המקסימלית ויציבות המחירים, ועדת הפד החליטה להוריד את טווח המטרה של הריבית הפדראלית", נמסר. ההחלטה התקבלה פה אחד בקרב קובעי המדיניות.
הנשיא דונלד טראמפ לוחץ כבר תקופה ארוכה להורדת ריבית באופן משמעותי, וההורדה הנוכחית אינה מספקת אותו כמו גם הורדות ריבית קודמות. בציוץ שפרסם היום אמר הנשיא כי הפד "צריך לבצע הורדות נוספות, ויותר חשוב מכך - להתיישר עם מדינות/מתחרים אחרים. אנחנו לא משחקים במשחק הוגן. לא הוגן לארה"ב. הגיע הזמן שהפד יוביל - עוד הקלות והורדות ריבית".
The Federal Reserve is cutting but must further ease and, most importantly, come into line with other countries/competitors. We are not playing on a level field. Not fair to USA. It is finally time for the Federal Reserve to LEAD. More easing and cutting!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 3, 2020
הדברים מצטרפים לשורה של ציוצים בגנותו של יו"ר הפד ג'רום פאוול שהוציא טראמפ בימים האחרונים, לאחר שבנקים מרכזיים אחרים בעולם החליטו על הורדת ריבית. באחד הציוצים מאמש כתב: "כרגיל, הבנק המרכזי האמריקאי ברשות פאוול מגיב באיטיות להתרחשויות בשווקים. בגרמניה ובבנקים מרכזיים אחרים בעולם מזרימים כסף לכלכלות במדינותיהם. ארה"ב חייבת להיות עם הריבית הנמוכה מכל המדינות הללו". הבוקר שיבח טראמפ את אוסטרליה על הורדת הריבית שם, ובאותה נשימה תקף את פאוול.
"הפד מקדים תרופה למכה"
לדברי אורי גרינפלד, האסטרטג והכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות: ״הפד הפתיע והפחית את הריבית בחצי אחוז כדי להרגיע את השווקים וכדי להקדים תרופה למכה ולהשפעה הכלכלית השלילית שעלולה להיגרם מהקורונה. החדשות הטובות הן שמדובר בהפחתה חדה מהצפוי כאשר בשווקים ציפו להפחתה של רבע אחוז עכשיו ורבע אחוז נוספים בפגישה בעוד שבועיים. כמו כן אנו מצפים לראות מהלכים דומים מצד הבנקים המרכזיים האחרים בעולם ובכללם בנק ישראל. החדשות הפחות טובות הן שחלק מהתחמושת של הפד נוצל עוד לפני שהפגיעה הכלכלית התממשה בפועל כך שלשווקים יש פחות למה לצפות בעתיד״.
"ככל שהמצב בשווקים גרוע יותר, אז סביר יותר שנראה מהלכים מוניטאריים גדולים על מנת לבלום את הנפילות", כך לדברי טוני דוייר, אסטרטג המתמחה בריביות בבית ההשקעות Canaccord Genuity.
אתמול פורסם כי מספר המתים מנגיף הקורונה בארצות הברית עלה משניים לשישה. בעוד בסין הולך ופוחת מניין הנדבקים החדשים, הנגיף צץ בעוד ועוד מדינות וערים גדולות ברחבי העולם, ולרשימה הצטרפו כבר ניו יורק, מוסקבה וברלין. הנגיף התפשט כבר לפחות ל-11 מדינות בארה"ב, ובסך הכול אובחנו בה יותר מ-100 נדבקים בו. נדבק ראשון זוהה גם בעיר ניו יורק, ומדובר באדם שחזר מאיראן ושנמצא בבידוד ביתי. על רקע העלייה במספר הנדבקים נועדו אתמול הנשיא טראמפ והקבינט שלו עם בכירים בתעשיית התרופות ודנו איתם בשאלה כיצד להאיץ את פיתוחו של חיסון לנגיף.
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון: "זוהי החלטת חירום שהתקבלה על ידי הבנק הפדרלי בעקבות התפתחות אירוע הקורונה והשפעותיו השליליות האפשריות על המקומית והעולמית. ההחלטה חריגה מאד בעיתוי ובעוצמה, והתקיימה לאחרונה רק בחודש אוקטובר 2008, זמן קצר לאחר קריסת בנק להמן ברדרס. ההחלטה הנוכחית נתמכה בגלוי על ידי הנשיא טראמפ, ומשקפת את החומרה שהפד מייחס לסיכונים שהתפשטות הקורונה טומנת בחובה לכלכלה האמריקאית והעולמית".
עוד לדברי לוי, "השווקים תימחרו החל מסוף השבוע את האפשרות שהריבית תופחת הפחתת חירום ברמה של חצי אחוז עד למועד החלטת הריבית ב 18/3, אך לא ציפו שזה יקרה כל כך מהר. לכן בשעה זו שוקי המניות מגיבים בעליות חדות ושוקי האג"ח עולים אף הם ומגלמים את הציפיות שהריבית תישאר נמוכה ואולי אף תופחת בעוד 50 נ"ב עד סוף השנה. הדולר נחלש בהתאם, כצפוי. נושא הנזילות ימשיך להעסיק את הכלכלה ולכן מדובר על החלטה נכונה שהיתה מתבקשת, אך במקביל יידרשו פעולות נוספות כדי לקזז את ההשפעה השלילית של הוירוס על כלכלת העולם".