$
בורסת ת"א

משבר הקורונה

נגידי הבנקים עברו לארטילריה כבדה כדי לחלץ את השווקים

הפד הודיע כי ירכוש מכל סוגי הנכסים הפיננסיים "בכל סכום שיידרש", אבל לא הצליח להרגיע ⋅ בנק ישראל השיק את הרכישה הגדולה אי פעם של אג"ח ממשלתיות ⋅ ורשות שוק ההון תקל על מוסדיים ברכישת אג"ח

סופי שולמן, רחלי בינדמן ועמרי מילמן 06:5624.03.20

אזעקת אמת: נשק הריבית, כסף הליקופטר והרחבה כמותית. כל המושגים האלה מחווירים לעומת האירועים האחרונים. הודעת הבנק המרכזי האמריקאי אתמול, כי ירכוש כמעט את כל סוגי הנכסים הפיננסיים "בכל סכום שיידרש", משולה להודעה על הנחתת חללית ענק להדפסה ופיזור של כמה שיותר כסף למערכת, כדי למנוע מחנק אשראי בכלכלה האמריקאית.

 

"כל מה שנדרש כדי לתמוך בתפקוד חלק של השוק והממסר התקין של מדיניות מוניטארית לכלכלה", נכתב בהודעת הפד. אלא שככל שהפד נוקט ביותר מהלכים, כך הציבור מפרש אותם כהיסטריה רבתי במקום מסר מרגיע שאמור להגיע לאזני המשקיעים. במובן הזה, הפעולות של בנק ישראל משדרות הרבה יותר שיקול דעת ורוגע. הנגיד אמיר ירון, שומר על הקלפים קרוב לחזה, עדיין לא נגע בריבית, מתערב בשוק באופן מתוחכם יותר ובעיקר לא משדר היסטריה.

 

 

 

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון נגיד בנק ישראל, אמיר ירון צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

אג"ח ב־50 מיליארד שקל

 

אתמול הודיעה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל על השקת תוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות בשוק המשני בהיקף של 50 מיליארד שקל. מדובר בתוכנית הרכישה הרחבה אי פעם. לשם השוואה, ב־2009 יצא בנק ישראל בתוכנית רכישות של 18 מיליארד שקל כדי להקל על המשק בתקופת המשבר הכלכלי העולמי. התוכנית מאתמול נועדה להקל את תנאי האשראי במשק ובכך לתמוך בפעילות הכלכלית וביציבות הפיננסית. הרכישות יאפשרו לבנק להשפיע על תשואות האג"ח ובכך להוזיל את הריבית לטווח הקצר, מה שאמור להוריד את שיעורי הריבית שמשלמים העסקים ומשקי הבית.

 

בארה"ב לעומת זאת, נדמה כי ככל שהפד צועק חזק יותר והיקפי ההזרמות נהפכים לבלתי נתפסים יותר, כך הציבור מתמקד דווקא במספרים שהוא יכול להכיל ולהבין. קודם כל אלה הם מספרי החולים והמתים מקורונה בארה"ב כאשר לכולם ברור כי מדובר רק בהתחלת המגפה. במקביל אלה הן המדינות השונות בארה"ב, שהולכות ונסגרות אחת אחרי השניה עם הנחיות ההסגר שמתפשטות גם לעומקה של ארה"ב.

 

לאחר מכן אלה הם המספרים המבהילים לא פחות של השפעת השיתוק על הכלכלה האמריקאית. בפד של סנט לואיס כבר העריכו אתמול כי שיעור האבטלה עלול לזנק ל־30% והתוצר עשוי להיחתך בשיעור דומה. ג'רום פאוול העומד בראש הפד יכול להתנחם בכך כי לפחות בניגוד להחלטות הריבית האחרונות שלו, שלא הצליחו לשנות את כיוון המסחר בניו יורק או באירופה אפילו לרגעים ספורים, הרי שהמהלך של אתמול זכה לכמה שעות של חסד. החוזים העתידיים בניו יורק קפצו ושיקפו עלייה של 3% עם פתיחת שבוע המסחר במדדים המובילים, אך האפקט התפוגג במהרה והאדום חזר למסכים. גם חבילת תמריצים אדירה של 750 מיליארד יורו שאושרה בגרמניה לא הצליחה לגרום למדד דאקס לעלות אפילו ליום אחד.

 

 

יו"ר הפד פאוול והנשיא טראמפ יו"ר הפד פאוול והנשיא טראמפ צילומים: TNS ,AP

 

פריצה של כל הגבולות

 

הכרזת הפד מאתמול היא מהלך שכמותו טרם נראה בהיסטוריה המודרנית מבחינת המחוייבות הטוטאלית לשרידות פיננסית שהוא משדר, ומהווה פריצה של כל הגבולות גם עבור הוגי גישת ה"כל מה שיידרש". עד היום כבר הבטיח הפד הקצאה של חצי טריליון דולר לרכישת אג"ח ממשלתיות ועוד 200 מיליארד דולר לרכישת אג"ח מגובה משכנתאות. למעשה יש הזרמות לכל מקום – החל ממעסיקים גדולים ועד עיריות. טראמפ קיווה להודיע במקביל לצעדי הפד גם על חבילת התמריצים העצומה של 2 טריליון דולר שאמורה לדבר יותר לאזרח מהשורה ולהראות לו איך המדינה תסייע לו כלכלית במציאות החדשה, אך זו, עד סגירת העיתון, עדיין היתה תקועה בדיונים בסנאט – עיכוב שרק הוסיף לעצבנות של המשקיעים.

 

אך הציבור האמריקאי רוצה לראות משהו אחר שכרגע לא הוא, וגם לא אזרחים באף מדינה מערבית אחרת, כולל ישראל, לא מצליחים לקבל וזו התשובה לשאלה "מה הלאה". מאות מיליוני אזרחים בעולם נכנסים להסגר ומאבדים את העבודה בהכנעה ומתוך הבנה כי זה מה שיציל את כל העולם ממתקפת הקורונה. אך מי שלא מצליח בינתיים למלא את חלקו בחוזה שבין המדינה לאזרח, הם המנהיגים שנראים גם הם אובדי עצות ולא מצליחים לספק אופק לציבור.

 

על כן, קולות התותחים הפיננסיים, חזק ככל שיהיה, נבלעים ברעש מלחמת ההישרדות הכוללת של החולים, המבודדים והמפוטרים. אלה צריכים לדעת מתי העסקים שלהם יוכלו להיפתח מחדש, מתי אפשר יהיה לשוב לעבודה או ללכת לסופר מבלי לחשוש מהידבקות בקורונה. זה לא חייב לקרות מחר, אבל צריכה להיות מפת דרכים שתוביל את כולם לשם. רק כך ניתן יהיה להדביר מהשווקים את ההיסטריה שמקשה על הציבור, פרט אולי לשחקני שוק קרי רוח שמספרם אינו רב, ואשר מתחילים לזהות הזדמנויות במצב שנוצר, לחשוב על מושגים כגון מחנק אשראי, ריביות על הלוואות, אג"ח או מניות.

 

 

הגברת הנזילות בתל אביב

 

גם הממונה על שוק ההון משה ברקת פרסם אתמול צעדים שנועדו להגדיל הנזילות בבורסה, שבמסגרתם ניתנת למוסדיים אפשרות להחזיק עד 49% מסדרת אג"ח, במקום תקרה נוכחית של 25%. זאת כדי לאפשר למוסדיים לנצל הזדמנויות רכישה ולהגביר את נזילות המסחר באג"ח הקונצרניות. ההקלה תחול על רכישות אג"ח קונצרניות מכספי העמיתים בלבד ותתאפשר לתקופה בת שישה חודשים. עוד הוחלט על מתן אפשרות לגופים המנהלים כספי לקוחות לרכוש עד 5.7% ממניות גופים מוסדיים עם בעל שליטה, במקום 5% כיום.

 

x