$
מט"ח וסחורות

שוק המט"ח: השקל מתחזק מול הדולר וומול היורו

הדולר נסוג 0.3% ועד ל-3.64 שקלים, היורו נחלש ב-0.6% ונסחר ב-3.94 שקלים - בשלב מוקדם יותר של היום איבדו הדולר והיורו 2% מול המטבע המקומי; יוליוס בר: "שיא השפל של המיתון המתפתח עדיין לא נראה באופק"; בשווקים העולמיים - היורו מתחזק ב-0.3% מול הדולר, הפאונד מזנק ב-1.1%

מיקי גרינפלד 13:4125.03.20

יום לאחר העליות החדות בשקל ממשיך המטבע המקומי להתחזק, אך באופן מתון יותר מהרמות שנרשמו בבוקר: הדולר נסוג בשיעור של 0.3% עד ל-3.64 שקלים, היורו נחלש ב-0.6% נסחר ב-3.94 שקלים - בשלב מוקדם יותר של היום נפלו 2 המטבעות ב-2% מול השקל; בשווקים העולמיים: היורו עולה ב-0.3% ל-1.082 דולר, הפאונד מטפס ב-1.1% ל-1.188 דולר.

 

 

ברקע למסחר בשווקים, וגם בשוקי המטבעות, - ההחלטה על חבילת הסיוע העצומה שהתקבלה בארה"ב, סכום של כמעט 2 טריליון דולר. ההחלטה הושגה בתום מו"מ מרותוני ממושכך שכלל את הבית הלבן, האוצר ונציגי שתי המפלגות בקונגרס. במסגרת התוכנית, כל אמריקאי בוגר יקבל תשלום תמיכה ישיר של 1,200 דולר, סכום נוסף של 500 דולר יועבר לכל ילד. מערכת בתי החולים בארה"ב תקבל סיוע של  150 מיליארד דולר; סכום של 367 מיליארד דולר יוקדש להלוואות לעסקים קטנים וכ-500 מיליארד דולר יתווספו לתקציב לצורך מאבק במשבר, גם חלק מסכום זה יועבר למתן הלוואות בתנאים נוחים. 

 

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון, אומר הבוקר כי "השקל ממשיך להיסחר בתנודתיות, ובשלושת הימים האחרונים הספיק לבקר כבר בשער 3.7 שקל לדולר ושער 3.6 שקל לדולר. הקורלציה לשוקי המניות נמשכת והשקל מתחזק מאתמול בצהריים במקביל לעליות שנרשמו במדד המניות אתמול. ניכר כי התנודתיות במניות נמשכת. בהתאם לכך, להערכתנו התנודתיות במסחר בשקל צפויה להימשך בטווח הקצר, בקורלציה גבוהה לתנודתיות בבורסות. כפי שאנו רואים מתחילת המשבר, הנדנדה שקל-דולר נעה בקורלציה רבה לבורסות, כאשר ירידות בשוקי המניות נוטות להגיע יחד עם 'ריצה' לדולר כמטבע מקלט, ועליות תומכות בהתחזקות השקל"

 

בפסגות מדגישים כי לצד הזינוק שנרשם אמש בניו יורק (מדד דאו ג'ונס קפץ אתמול ב-11.4%, העלייה היומית החדה ביותר באחוזים מאז 1933; נאס"דק טיפס ב-8.1% ו-S&P 500 ב-9.4%), אנחנו רחוקים מאד מיציאה מהמשבר. הכלכלן הראשי בפסגות אורי גרינפל מציין כי "תנאי הרקע עדיין לא ממש משתפרים. מבחינת נתוני התחלואה הפונקציה האקספוננציאלית של מספר החולים ממשיכה לשקף היטב את התפשטות המחלה בכל העולם, היו שחשבו שאיטליה אולי הגיעה לשיא ומספר המקרים שם מתחיל לרדת אך אז יצאו נתונים שהראו שלא".

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צילום: MCT

 

 

כלכלני יוליוס בר, כמו כל הבנקים להשקעות שהוציאו תחזיות בימים האחרונים, מעריכים כי המשבר הכלכלי העמוק שהתפתח בעקבות משבר הקורונה רחוק מלהסתיים: " אמצעי הבלימה החמורים, ההולכים ומתרחבים, להאטת ההתפשטות המהירה כל כך של הנגיף, מחניקים כעת את הביקוש מצד צרכנים ומשקיעים במידה שדוחפת את הכלכלות למיתון פתאומי, נרחב ועמוק. תרחיש זה הפך לתרחיש הבסיס החדש שלנו עם הסתברות של 75%. לאחר הפגיעה הפתאומית בשוק התחבורה, האירוח והבידור, הגיעה כיום ההאטה הכלכלית גם לתחומי ייצור ושירותים שאינם חיוניים למלחמה במגיפה. אלה הובילו לגל אבטלה שהחל בחודש מרץ בכלכלות המרכזיות".

 

עוד מוסיפים ביוליוס בר כי נכון לעכשיו, יש עיכוב בקבלת נתונים מספקים על מנת להעריך את היקפו המלא של משבר זה. "שיא השפל של המיתון המתפתח עדיין לא נראה באופק, ולכן אי הוודאות השוררת בשווקים, כמו גם בקרב קהילת האנליסטים מאד גבוהה, בייחוד בנסיון להעריך את ההשפעה שתהיה למיתון על הצמיחה הכוללת ברבעון השני של 2020. ניתן לחזות שחיקה כלכלית שנתית של לפחות 4% עבור ארה"ב וגוש היורו . ההשפעה המאוחרת של ההאטה בארה"ב תשפיע לרעה גם על הצמיחה ברבעון השלישי. 

 

על רקע זה, הבנקים המרכזיים הגדולים עברו למדיניות של מיצוי כל האמצעים לשיפור הנזילות ושל מהלכים מוניטריים בלתי שגרתיים. במידת האפשר, ריביות הופחתו עד קרוב לאפס, רכישות נכסים הוגברו באופן מאסיבי כדי להפחית ביזור ותנודתיות באשראי, והוקצו ערבויות לבנקים ליצירת שפע נזילות כדי לסייע בשמירת יכולת הפירעון של החברות הנפגעות. על מנת למנוע צניחה אל תוך משבר מערכתי כולל – שפל כלכלי מעבר למגפת הקורונה – מיושמים כיום אמצעים פיסקליים בלתי שגרתיים ברמות שלא נראו עד כה, וזאת כדי למנוע גלים חוזרים של אי יציבות מן השווקים הפיננסיים", מציינים ביוליוס בר. .

x