חברות האשראי לנתניהו: "השהיית ההגבלה על צ'קים חוזרים תגרום לנזק של 25 מיליארד שקל לעסקים"
לטענת איגוד חברות האשראי החוץ בנקאי, מאז תקנת החירום שמאפשרת להשהות את ההגבלות, חלה עלייה של עשרות אחוזים בצ'קים החוזרים והמבוטלים; מנכ"ל האיגוד מיכה אבני: "בעל עסק לא יכול היום להפקיד צ'ק עבור סחורה שכבר סיפק,וגם שילם עליה מע"מ"
חברות האשראי החוץ בנקאי דורשות מראש הממשלה בנימין נתניהו לבטל מיידית את תקנת שעת החירום שהוציא בנק ישראל ב-23 במרץ, המאפשרת השהיית הגבלת חשבונות הבנקים בשל צ'קים ללא כיסוי שהוצאו החל מ-4 במרץ השנה.
- בעקבות המשבר: נאוי הגיעה לעצירה מוחלטת של מתן אשראי
- בנק ישראל נוזף בבנקים: "הימנעו מהעלאת ריביות מעבר למה הכרחי"
- זינוק של 110% בביטולי צ'קים בשבועיים האחרונים
החברות מרגישות את השפעת המשבר שיוצרת מגפת הקורונה, וחוששות כי התקנה תפגע בפעילות ניכיון הצ'קים שלהן, המהווה בממוצע 70% מפעילותן.
לטענת איגוד חברות האשראי בלשכת המסחר, חלה עלייה של עשרות אחוזים בצ'קים החוזרים והמבוטלים כתוצאה מהתקנה. במכתב ששלח האיגוד לנתניהו, והגיע לידי כלכליסט, נכתב בין היתר כי "אנו עדים לתופעה מדאיגה בימים האחרונים במסגרתה חלה עלייה דרמטית בכמות ביטול הצ'קים או החזרתם, באופן שפוגע אנושות בבעלי עסקים שכבר העניקו שירות או מכרו סחורה, טרום משבר הקורונה, תמורת אותם צ'קים. מדובר בכ-25 מיליארד שקל, המיועדים לניהול העסק, תשלום משכורות עובדים, עמידה בתשלום משכנתאות וקיום בסיסי, במיוחד בעת המשבר".
האיגוד ציין במכתב כי אחוז גדול מהעסקים הקטנים והבינוניים מוכרים את מוצריהם ושירותיהם בתנאי האשראי הנהוגים בארץ - שוטף + 90 ולעיתים אף יותר. עוד כתב האיגוד כי השהיית ההגבלות על חשבונות בנק בשל צ'קים ללא כיסוי, כמו גם את האפשרות להגיש צ'ק שלא כובד להוצאה לפועל, גוררת לניצול גורמים עסקיים את המצב.
עו"ד מיכה אבני, מנכ"ל חברת פנינסולה ויו"ר איגוד חברות האשראי החוץ בנקאי, אמר לכלכליסט כי "בעל עסק לא יכול היום להפקיד צ'ק עבור סחורה שכבר סיפק, ושעליה הוא גם שילם מע"מ. הצורך בקבלת החלטות מהירות בעת זו חיונית, אך הניתוק של מקבלי ההחלטות מהנעשה בשטח עשוי ליצור בעיות רבות, שהשלכותיהן יורגשו חודשים ארוכים קדימה במעין אפקט דומינו שלילי.
"אין חולק על כך שמטרת אותן תקנות לשעת חירום נועדה להיטיב עם מצוקת האזרחים, אך בפועל, לצד אזרחים שאולי נהנים מההקלה, נגרמה תוצאה הפוכה לאזרחים בצידו השני של המטבע, המפרנסת גם היא מאות אלפי משפחות".