בלעדי לכלכליסט
הקלות נוסח החשכ"ל: התחייבות מ־2018 לחברות כרטיסי האשראי כהטבת קורונה
רוני חזקיהו פרסם כי יאפשר לחברות האשראי להעביר למדינה תשלומי מס ואגרות מלקוחות אחת לחודש במקום פעמיים, "לאור משבר הקורונה". אלא שישראכרט ביקשה זאת ונענתה לפני שנה וחצי
האם החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו מציג הטבה שמלכתחילה התחייב לתת לחברות כרטיסי האשראי כתולדה של המשבר? "לאור משבר הקורונה ובמטרה לסייע למגזר הפרטי והעסקי, הורה החשכ"ל רוני חזקיהו לאפשר לחברות כרטיסי האשראי לרכז את העברת הכספים למועד אחד בחודש העוקב", לשון ההודעה שהפיץ האוצר אתמול. מוסבר כי החשכ"ל שינה את האופן שבו חברות כרטיסי האשראי מעבירות תשלומי לקוחות למדינה, בעיקר מסים ואגרות. במקום שני תשלומים ב־20 בחודש וב־2 בחודש העוקב - למועד אחד, כך שיצטמצם הפער בין חיוב הלקוח בפועל על ידי חברת האשראי והעברת התשלום.
- קונים פחות: ירידה של 30% בשימוש בכרטיסי אשראי בתקופת הסגר
- עסקאות האשראי מראשית אפריל: ההלבשה קרסה ב-70%, הוצאות הדלק נחתכו ב-50%
- על רקע המשבר: סוכני הביטוח פועלים למניעת כניסתן של חברות האשראי לתחום
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי זהו סיפור ישן, שהושגו הסכמות לגביו ללא קשר לקורונה. חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, שלה נתח שוק של 50% מכרטיסי האשראי, פנתה ב־2017 לחשכ"ל בבקשה לפתוח את הסכם הסליקה שלה מול המדינה. לפי ההסכם מ־2015, כל חברה סולקת את התשלומים שמעבירים לקוחותיה תמורת עמלה זהה, והכספים מהלקוחות יועברו פעמיים בחודש.
אלא שבכך חברות כרטיסי האשראי מימנו את המדינה. הן הורידו מחשבון הבנק של הלקוח את הסכום אחת לחודש, ובהינתן שני תשלומים, נדרשו להעביר למדינה תשלומים עוד בטרם גבו את הכסף מהלקוח. כדי לממן את התשלום למדינה שטרם גבו, הן נדרשו ליטול אשראי.
כל עוד החברות היו בבעלות הבנקים, לא היתה בעיה, כי המימון שהעניקו הבנקים היה מסובסד. אלא שחוק שטרום קבע כי לאומי והפועלים ימכרו את חברות כרטיסי האשראי שלהם. לפיכך פנתה ישראכרט לחשכ"ל והזהירה כי עלויות המימון שלה יתייקרו; מעתה הריבית שגובים הבנקים מהחברות על קווי אשראי תתייקר, והצורך בגיוסי אג"ח בשוק ייקר את עלויות המימון שלהן - ולכן יש לשנות את תנאי התשלום.
החשכ"ל דן בנושא עם ישראכרט ובסופו של דבר ענה לה במכתב ב־9 באוקטובר 2018, ובו הסכים כי התשלום יועבר אחת לחודש - אך רק עם השלמת מכירת יתרת אחזקות הפועלים בישראכרט. זה קרה במרץ האחרון, כשפועלים חילק את יתרת אחזקותיו בה כדיבידנד בעין לבעלי המניות. במכתב שפרטיו הגיעו לידי "כלכליסט", ושעליו חתומה חגית שני, סגניתו של חזקיהו, נכתב: "אנו מייחסים חשיבות רבה להשפעות ההפרדה של החברות מבעלות הבנקים, ובכלל זה, ההשפעות של נזילות החברות וכפועל יוצא, מתן אשראי לציבור. על מנת לסייע, החליט החשכ"ל לאפשר לחברות כרטיסי אשראי כי מועדי העברת הכספים למדינה יתבצעו ביום בו חויב הלקוח". והוסיפה: "חלופה זו תתאפשר רק מיום הפרדת החברות מהבנקים בפועל".
בישראכרט דרשו לא להמתין בטענה כי כבר לאחר הנפקתה בבורסה, באפריל 2019, עלויות המימון שלה כבר לא סובסדו על ידי הבנק; החשכ"ל סירב. בסוף 2019 נדרש החשכ"ל לדון עם חברות האשראי על הסכם סליקה חדש. ישראכרט דרשה שיעמוד בהבטחתו, אלא שאז שוב ניצתה מחלוקת. והנה, כעת הודיע פומבית שיעביר את החיוב לתשלום אחד בחודש העוקב "בגלל הקורונה". בחברות כרטיסי האשראי לא קיבלו הודעה על כך, ולא ברור להן אם ההחלטה זמנית עד תום המשבר או עמידה בהסכמה שאליה התחייב. מהחשכ"ל נמסר: "השינוי פרמננטי. ההודעה נועדה לסייע לחברות כרטיסי האשראי בשיפור הנזילות והרחבת השירותים הפיננסים הניתנים למשק בעת הזאת".