$
שווקי חו"ל

המשקיעים בגיימסטופ מציגים: המשחק שלא נגמר

המסע המטורף של מניית גיימסטופ בסיוע ה"ילדים הרעים" החדשים בוול סטריט נמשך אתמול; וזה קורה כרגע גם למניית רשת בתי הקולנוע AMC ולמניית חברת האלקטרוניקה הוותיקה בלקברי; יש כבר מי שקוראים ל־SEC לבדוק אם מדובר בהרצת מניות

סופי שולמן 07:3928.01.21

"זה ממש לא רעיון טוב להשקיע במשהו רק כי מישהו מפורסם טוען שזו השקעה טובה". המשפט הזה הוא ההתייחסות היחידה, בשלב זה, של רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) למתרחש במניית גיימסטופ באחרונה. המשפט נכתב בחשבון הטוויטר של מחלקת החינוך למשקיעים ב־SEC, ויש כבר מי שקוראים לה לפתוח בחקירה בעניין הרצה לכאורה של מניית רשת החנויות למשחקי האינטרנט העלומה, שנהפכה לשיחת היום.

 

כך, למשל, צייץ שלשום מייקל ברי, השורטיסט המפורסם מהסרט ״מכונות הכסף״, שהמסחר בגיימסטופ משוגע, וצריכות להיות לכך השלכות חוקיות ורגולטוריות. אבל מאז מחק את הציוץ. אך בעוד הרגולטור שותק בינתיים, הודיעו אתמול חלק מהברוקרים בארה"ב על הגבלת המסחר במניות של גיימסטופ ושל רשת בתי הקולונוע האמריקאית AMC, שגם היא עלתה על הכוונת של צבא המשקיעים הצעירים בוול סטריט.

 

גם אתמול נמשך המסע המטורף במניית גיימסטופ, שזינקה ב-135% לשווי שוק של 24.2 מיליארד דולר. מיום שישי האחרון קופצת המניה בעשרות אחוזים מדי יום, ככל שצבא המשקיעים הצעירים מתודלק בקבוצות דיון ברדיט וסרטונים ביוטיוב ממשיך להסתער עליה. ההסתערות הזו מייצרת מצב של שורט סקוויז עבור השחקנים הוותיקים, ובראשם קרנות גידור, שמחזיקות בפוזיציות שורט נרחבות בשוק שלא מפסיק לעלות בחודשים האחרונים. אתמול כבר אותתו גופים כמו קרן הגידור מלווין, שהיתה מהשורטיסטים הגדולים במניית גיימסטופ, על סגירת הפוזיציות האלה, וכך גם סיטרון, שחקנית משמעותית נוספת בשוק, שגם מפרסמת סקירות שורטיסטיות על מניות שהיא הולכת נגדן.

 

 

 

אף שהשורטיסטים רחוקים מלהיות שה תמים, ובעבר נחשבו ל"ילדים הרעים" של וול סטריט - כשהיו מתארגנים לתקיפת מניות, לעתים ללא סיבה - הרי שכעת הם אלה שמתחילים לזעוק על כך שהצעירים משנים את כללי המשחק. העיניים נשואות לעבר ה־SEC, בתקווה שאולי תפתח בבדיקה אם הרשתות החברתיות נהפכו לאמצעי להרצת מניות.

 

האם זו הרצת מניות? כנראה שלא, לפי ההגדרות היבשות. אבל מצד שני, ההגדרות היבשות עדיין לא עברו את הטרנספורמציה הדיגיטלית שעבר העולם כולו, ועולם ההשקעות בתוכו. כדי שיתקיים מצב של הרצת מניות, צריך להיות היקף מסחר משמעותי שיכול להשפיע על המחירים, הפעילות של המריצים צריכה לעוות את הביקוש וההיצע הטבעיים במניה, והמידע שמופץ לא משקף את המציאות של החברה. קשה לומר שהפעילות של המשקיעים הצעירים עונה על כל ההגדרות הנדרשות. נכון שהיקפי הפעילות שלהם כבר מתחילים להיות משמעותיים באופן מפתיע, שכן כל אחד מהם מחזיק בתיק קטן. אבל בקבוצת הדיון הפופולרית, שאחראית למהלכי השורט סקוויז האחרונים, Wall Street Bets, יש כבר 2.7 מיליון חברים. כך שאם כל אחד סוחר אפילו ב־10,000 דולר, זה מגיע ל־27 מיליארד דולר. לראיה, ביום שלישי האחרון היתה מניית גיימסטופ הסחירה ביותר, עם מחזור עצום של 20 מיליארד דולר - המחזור הגדול בבורסה באותו יום, שעקף אפילו את טסלה ואפל.

 

אבל מכאן התמונה מסתבכת. משקיעי רדיט לא מפיצים מידע שמקפיץ את המניה, וכלל לא עוסקים בביזנס של החברות שמאחורי המניות. האם אייקון של חללית ליד פוסט על מניה הוא הרצה? כנראה שלא. בסרטוני היוטיוב שמעלים המשקיעים חסר גם אלמנט הרצון לנפח את המניה, כדי למכור אותה מיד אחרי העלייה. האסטרטגיה שלהם היא פשוט ליהנות כל עוד המוזיקה נמשכת.

 

צבא המשקיעים החדש אפילו לא מתעניין בפעילות החברות, אלא פשוט הולך על רשימת פוזיציות השורט הפתוחות. המניות שבהן יש הכי הרבה שורטים יזכו לתשומת לב, כי שם השורט סקוויז יהיה העמוק ביותר. כך יוכלו אותם משקיעים לטעון, אם אכן ה־SEC יבדוק זאת, שהם לא אלה שגרמו לעליות החריגות, כי האסטרטגיה שלהם כל כך גאונית שהיא גורמת לשורטיסטים להקפיץ את המניות תוך כדי ניסיון לסגור פוזיציות. היעדים המתחממים כרגע הם מניות רשת AMC שזינקה אתמול ב-301%, והמניות של חברת האלקטרוניקה הקנדית בלקברי, שזינקו אתמול ב־33%.

 

 

חנות של גיימסטופ חנות של גיימסטופ צילום: שאטרסטוק

 

המלחמה גולשת לאירופה

 

אתמול החלו סימנים לכך שמלחמת הדורות גולשת לאירופה, כשמניות של חברות נוספות ברשימת השורטים של קרן מלווין החלו לזנק, ובהן מניית יצרנית הסוללות הגרמנית VARTA, שהתעוררה וזינקה ב־43% בשבוע האחרון, וגם חברת הביומד הגרמנית EVOTECH, שקפצה ב־35% בשלושה ימים.

 

קרן מלווין, שהיתה על סף קריסה ואיבדה כשליש משווייה מתחילת השנה, קיבלה עירוי מזומנים משני חברים וותיקים של המייסד גייב פלוטקין (ראו מסגרת). אך שלשום הצטרף שחקן חיזוק מפתיע — אילון מאסק, שזרק ציוץ בן מלה אחת על גיימסטופ – GAMETONKS, והעיף את המניה לעוד יום הזוי. זאת, כנראה, מאחר שפלוטקין היה מהשורטיסטים הקולניים ביותר בטסלה לאורך שנים, וכעת הגיע זמן הנקמה. מאסק הוא הגורו של המשקיעים הצעירים. הוא מחזק את מלחמתם בממסד, והם גומלים לו בכך שמניית טסלה היא אחת הפופולריות ביותר באפליקציית רובינהוד כבר כשנה, וגורמת הפסדים אדירים לשורטיסטים הרבים בה, ככל שהיא ממשיכה לעלות כל הדרך לעבר טריליון הדולרים.

 

 

 

ענקי הגידור מחלצים את הקרן שהפסידה הון בהימור נגד גיימסטופ

 

בבלומברג פורסם כי ענקי קרנות הגידור, קן גריפין וסטיב כהן, הזרימו 2.75 מיליארד דולר לקרן הגידור מלווין קפיטל של גייב פלוטקין, לאחר שהפסידה השנה כ־30% משוויי נכסיה. קרנות של סיטאדל, שבראשה עומד גריפין, ושותפים בחברה, ישקיעו 2 מיליארד דולר, והשקעת קרן ניהול ההשקעות פוינט72 (Point72), שבראשה עומד כהן, תהיה 750 מיליון דולר, כך עולה מהודעה שפורסמה השבוע.

 

בתמורה יקבלו המשקיעים נתח הכנסות מיעוט בקרן הגידור, שנוסדה לפני שש שנים. מלווין קפיטל עשויה לקבל זריקת מרץ נוספת של מיליארד דולר ממשקיעים אחרים ב־1 בפברואר, כך לפי גורם המקורב לתוכניות.

 

הזרמת ההון מגיעה לאחר שמלווין קפיטל, שהתחילה את השנה עם נכסים בהיקף של כ־12.5 מיליארד דולר, ביצעה כמה הימורי שורט כושלים, כולל בגיימסטופ. כך לפי גורמים המקורבים לנושא.

 

הנפילה השנה לא מאפיינת את פלוטקין, שהחברה שלו רשמה החזרים שנתיים ממוצעים של 30% מהקמתה ב־2014, זאת לאחר עשור כמעט, שבו עבד עבור כהן. מכירות בשורט היו השנה עסק מסוכן. המניות שעליהן נעשו מירב השורטים במדד ראסל 1000 טיפסו בכ־12% עד כה בינואר, בעוד בחישוב שנתי עלה המדד ב־2.9%.

 

בניגוד למנהלים שכמעט ויתרו על שורטים בשנים האחרונות, המשיך פלוטקין להמר על מניות בירידה, ובסוף הרבעון השלישי, למשל, היו לחברה פוטים על 17 חברות הנסחרות בארה"ב, כך לפי מסמכים שהוגשו לרגולטור.

 

"פלוטקין וצוותו סיפקו תוצאות מעולות לאורך הזמן במלווין", אמר גריפין בהודעה רשמית. "יש לנו אמון רב בו ובצוותו". כהן אמר כי מדובר ב"משקיע ומנהיג יוצא דופן". פלוטקין אמר כי "הצוות משתוקק לעבוד ולגמול לשני אייקוני ההשקעות על הביטחון שהביעו".

x