ג'ים רוג'רס: "אולי בעוד 15 שנה לא יהיו יורו ודולר"
גורו ההשקעות טוען כי היורו והדולר הם מטבעות פגומים ובעייתיים, ומציע לפתור את הבעיות בגוש היורו בכך שיאפשרו לגופים עסקיים ולמדינות להגיע לחדלות פירעון ולהתחיל מחדש
על רקע מהלכי ההקלה הכמותית בארצות הברית ומשבר החובות הריבוני בגוש היורו, גורו ההשקעות ג'ים רוג'רס - יו"ר חברת ההשקעות רוג'רס הולדינגס הפועלת מסינגפור - אינו אופטימי. "אולי בעוד 15 שנה לא יהיו יורו ודולר", הוא אומר בשיחה עם "כלכליסט", וטוען כי היורו והדולר הם מטבעות בעייתיים מאוד. "צפויות תקופות שבהן הדולר יהיה חזק יותר מהיורו ולהפך, אבל באופן כללי שניהם פגומים. הדולר הוא מטבע פגום מאוד, ומצבו גרוע יותר מאשר זה של היורו. נכון שגם בגוש היורו יש לא מעט בעיות, אבל אני חושש ממה שקורה בארה"ב".
כבר בספטמבר 2009 הזהיר רוג'רס בשיחה עם "כלכליסט": "בטווח הארוך, הדולר האמריקאי גמור. הדולר האמריקאי נהפך ליותר ויותר פגיע, ולאורך זמן יאבד את מקומו כמטבע הסחר המוביל בעולם". כעת עולה גם גוש היורו על הכוונת של רוג'רס.
מה מצבו של גוש היורו? האם הוא צפוי להתפרק?
"גוש היורו במצב שביר, והמהלכים של קובעי המדיניות שם מחלישים את המטבע עוד יותר. המהלכים האלה נוגסים ביורו מבפנים, כי הם תורמים להגדלת חובות שמחלישה את המטבע. לו הייתי יכול להתחלף עם קובעי המדיניות בגוש היורו, הייתי מציע להם לפעול אחרת. הייתי מאפשר לגופים עסקיים לפשוט רגל ולמדינות בגוש היורו להגיע לחדלות פירעון. זה יקטין את נטל החובות שלהן. רק אז יוכלו מדינות שהגיעו לחדלות פירעון לבצע הליכים כואבים של ארגון מחדש. אחר כך העולם יסתכל אחרת על היורו, שייצא דווקא מחוזק מתהליכים אלה. מה שהם עושים היום בגוש היורו מנציח כישלון נוסף בטווח הארוך".
סופן של המדינות החסינות
לדברי רוג'רס, שורש הבעיה הוא הגדלת היקפי החובות בגוש היורו: "הבעיה הזו לא נפתרת. היא רק גדלה כי כבר אין כמעט מדינות חזקות בגוש היורו. זה נכון שבמקרה של פשיטות רגל מחזיקי איגרות החוב ובעלי מניות יאבדו את כספם, אבל לאחר מכן תהיה בגוש היורו התחלה חדשה עם רמות חוב נמוכות יותר".
רוג'רס מעריך כי אם לא יהיה שינוי כיוון במהלכים שנוקטים קובעי המדיניות, המשבר הנוכחי בגוש היורו לא ייפתר, אלא יביא אחריו משבר גדול יותר ואחריו משבר נוסף גדול אף יותר. "החשש שלי הוא שבגלל הגידול העצום בחובות הריבוניים של מדינות בגוש היורו, במשברים הבאים כבר לא יהיו מדינות חסינות מספיק שיוכלו לערוב להצלת המדינות הקטנות יותר".
אתמול פרסמה לשכת הסטטיסטיקה הסינית כי קצב האינפלציה שנרשם בסין בחודש שעבר היה הגבוה ביותר ב־28 החודשים האחרונים, וכי מדד המחירים לצרכן הסיני טיפס בנובמבר ב־5.1% לעומת החודש המקביל אשתקד.
האם עדיין יש סוגי בועות בסין?
"אולי יש בועת נדל"ן מקומית בכמה ערים ספציפיות, אבל באופן כללי אני לא חושב שיש בסין 'בועת נדל"ן'. גם בתחומים אחרים, כגון שוק האקוויטי, אני לא חושב שיש בועה. שוק המניות הסיני ממשיך לרדת בחודשים האחרונים. זו לא בועה. מנקודת השיא של כל הזמנים הוא כבר ירד ב־60%".
הסיכון שבמגבלות הסחר
רוג'רס מטיף בדרך כלל להשקיע בסחורות בלבד, והוא ממשיך להחזיק בסחורות שעתידות להציג ביצועי יתר. "אני לא ממליץ להשקיע באג"ח של ממשלת ארה"ב, כי היא מדפיסה יותר מדי כסף".
איזה מטבע נחשב בטוח להשקעה?
"היואן הסיני. לא קל לרכוש אותו, ואני רוכש יואן סיני כשאני יכול. זה מטבע שיש בו מידה גדולה של ביטחון גם ל־10–15 השנים הבאות".
השווקים המתעוררים חוששים שמהלכי ההקלה הכמותית המבוצעים במדינות המערביות הם "פיחות בדלת האחורית", ורוצים להגן על עצמם מפני ייסוף לא רצוי של המטבעות המקומיים. מה דעתך על מלחמת המטבעות?
"מגבלות סחר (protectionism) מתחילות להיות נפוצות מאוד בעולם כולו. ארה"ב התחילה עם זה, ועכשיו לא מעט מדינות הולכות בעקבותיה. מדובר במהלך בעייתי מאוד ומסוכן לעולם כולו. אם רוב המדינות יבצעו מהלכי הגנה משמעותיים, זה יביא לסופה של הכלכלה העולמית בכל הקשור לסחר חוץ".