בתי ההשקעות משתוקקים להחיות את הגמל
באנליסט איבדו למתחרים 509 מיליון שקל במהלך השנה החולפת — כ־10% מכלל נכסי הגמל והשתלמות של בית ההשקעות המסתכמים ב־5 מיליארד שקל בלבד
פרסום התשואות הגבוהות שמהם נהנו החוסכים בגמל ובהשתלמות בשנה החולפת - כמעט 11% - מזמן בחינה של הגופים המנהלים את החסכונות: מי הרוויח וגדל על חשבון מתחריו ומי התכווץ. בראש אין הפתעות - בתי ההשקעות אלטשולר שחם וילין לפידות המשיכו ונעלו את שנת 2013, כמו את קודמתה, בגיוסי שיא.
הרצים למרחקים ארוכים
הכוכב הגדול של גיוס הלקוחות בגמל ובהשתלמות הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם. באלטשולר שחם נהנו מהעברות מהמתחרים בהיקף של 5.8 מיליארד שקל בשנה החולפת – עלייה של 38% לעומת הגיוסים ב־2012. יחד עם התשואות עלו נכסי הגמל וההשתלמות של בית ההשקעות ב־47.6% מתחילת 2013 וביססו את אלטשולר שחם כגוף הרביעי בגודלו בתחום עם נכסים בהיקף של 25 מיליארד שקל. את דצמבר הם סיימו באקורד חזק, עם גיוסים של 556 מיליון שקל - החודש החזק ביותר מאז אוגוסט.
לצד אלטשולר שחם ניצב ילין לפידות. בית ההשקעות הקטן יותר הציג גיוסים מרשימים גם כן - 2.4 מיליארד שקל מהמתחרים ב־2013. דצמבר היה החודש הטוב ביותר בהיקף ההעברות מהמתחרים שנרשם אי פעם בבית ההשקעות - 274 מיליון שקל. סך כל היקף נכסי הגמל והשתלמות של בית ההשקעות זינק השנה ב־43% והסתכם ב־13.2 מיליארד שקל.
מעניין לציין כי דווקא ב־2013 הציגו שני בתי ההשקעות תשואות ממוצעות יחסית. אלטשולר גמל רשם תשואה של 10.4%, ובילין לפידות רשמו תשואה של 10.3%. עם זאת, ביצועי עבר חזקים של שני בתי ההשקעות בשנים 2011–2012, ממקמים אותם גבוה בתשואות הגבוהות בטווחי הזמן הבינוניים והארוכים: באלטשולר שחם מציגים תשואה מרשימה של 27% בגמל בשלוש שנים - לעומת ממוצע ענפי שעומד על 18.4% בלבד, ובילין לפידות מציגים תשואה גבוהה יחסית בטווחים הארוכים - 21.2% בשלוש שנים.
שנה קשה למגדל ואנליסט
הסיפור המעניין של החודש האחרון הוא דווקא בבית ההשקעות מיטב דש. בית ההשקעות שמוזג במאי שנה שעברה, סבל מבריחת כספים אדירה שהביא איתו בית ההשקעות דש. חברת הגמל וההשתלמות של דש סבלה מבריחת כספים עוד מפברואר 2011 שהלכה והתגברה עם השנים. את 2013 סיכמו במיטב דש עם אובדן כולל של 1.97 מיליארד שקל - הגרוע בענף. זה הגיע לאחר שדש כבר איבדה ב־2012 סכום דומה של 1.9 מיליארד שקל. למרות האובדן הגדול, ייתכן כי במיטב דש מתחילים לשנות מגמה. מאז מאי חלה ירידה בקצב ההעברות למתחרים, מרמה של 280 מיליון שקל במאי עד לרמה של 70 מיליון שקל בנובמבר. בדצמבר הצליחו במיטב דש לראשונה בכמעט שלוש שנים (לפי ביצועי פרופורמה משולבים לשני בתי ההשקעות יחדיו) להציג צבירה של 90 מיליון שקל. כעת נותר לראות האם יצליחו לשמר את המצב בשנה הקרובה.
מול השיפור במצב מיטב דש בולט דווקא המצב הבעייתי של מגדל. חברת הביטוח איבדה בשנה החולפת 878 מיליון שקל למתחרים - כמעט 6% מהיקף הנכסים של מגדל בגמל והשתלמות. כעת מסתכם היקף הנכסים של מגדל ב־15.3 מיליארד שקל, והיא ממוקמת במקום השמיני בלבד בענף. את הפגיעה בגיוסים ניתן לייחס בחלקה לביצועים חלשים שהשיגה מגדל בתשואות הגמל וההשתלמות השנה. קרן ההשתלמות קהל, שהיתה הגדולה בענף, איבדה את הבכורה לדש השתלמות של מיטב דש. קהל הציגה את הביצועים החלשים ביותר בענף ההשתלמות עם תשואה של 8.55% בלבד - 1% מתחת למתחרה שמעליה, וכ־2% מתחת לממוצע הענפי.
מי שחווה שנה קשה היה גם בית ההשקעות הקטן והוותיק אנליסט. באנליסט איבדו למתחרים 509 מיליון שקל במהלך השנה החולפת - כ־10% מכלל נכסי הגמל והשתלמות של בית ההשקעות המסתכמים היום ב־5 מיליארד שקל בלבד. מדובר בשנה הגרועה ביותר בתולדות הצבירה של הגמל וההשתלמות באנליסט. אפילו ב־2008, שנת ההפסדים הגדולה ביותר בשוק ההון, איבדו באנליסט רק 460 מיליון שקל למתחרים. כתוצאה מכך אנליסט הוא בית ההשקעות היחיד ברשימה שהיקף הנכסים שלו קטן ב־2013 ב־0.2%.
קופות הגמל בדעיכה
ענף קופות הגמל נמצא בדעיכה מתמדת ומדי שנה מאבד עוד ועוד כספים כשהחוסכים יוצאים לגמלאות ואין מצטרפים חדשים שיתפסו את מקומם. הסיבה לכך נעוצה בתיקון 3 שהפך את הגמל ממוצר חיסכון הוני טהור הניתן למשיכה חד־פעמית למוצר חיסכון המספק בגיל פרישה קצבה חודשית בדומה לפנסיה. כך אבד היתרון לקופות הגמל לעומת קרנות הפנסיה שהציעו דמי ניהול נמוכים יותר.
בשנת 2013 עמדה הצבירה נטו (גיוסים פחות פדיונות ומשיכות) בענף הגמל על סכום שלילי של 1.95 מיליארד שקל, בהמשך ל־2012 שבה היתה צבירה נטו שלילית של 3.7 מיליארד שקל ול־2011 שבה צבירה שלילית של 5 מיליארד שקל. היקף הנכסים, מנגד, דווקא עלה, אך זאת בעיקר בזכות התשואה החיובית בשוקי ההון. בענף הגמל משותקקים להחיות את המוצר ופועלים בכמה מישורים לשם כך, ובהם ניסיון למכור מוצרים ביטוחיים נלווים לגמל כדי להחזיר את המוצר לתחרות מול הפנסיה, ובמקביל מנסים לפעול מול המחוקק שיחזיר מרכיב הוני לקופות הגמל שיאפשרו לחוסכים חיסכון לטווח בינוני או אפילו ארוך עם אפשרות למשיכה הונית.