כיצד אעריך את שווי העסק שלי לקראת מכירתו?
ברשותי עסק לתכנון פונקציונלי של בתי אריזה לפירות וירקות, הכולל 2 עובדים מקצועיים ומנהלת משרד, בשכר כולל של מיליון ומאה אלף שקל בשנה. יש לי קשרים עם מירב החברות בארץ ובחו"ל ומחזור מכירות שנתי של 3 מיליון שקל. אני מעוניין להעביר את הידע ולמכור את העסק, תמורת שכר עבודה ב-8-10 השנים הקרובות. מה הסכום שאני יכול לבקש?
לפני שנציג מספרים, נציין כי ברור שהמחיר שתוכל לקבל הוא נמוך מהערך האמיתי שהעסק הזה שווה בעיניך. אחת הבעיות בהעברת עסקים, היא השווי השונה בעיני הקונה ובעיני המוכר.
בעסקים גדולים, הגורם האישי מצד המנהל קטן יותר ולכן הקונה עשוי לרצות לקנות את העסק, בגלל יכולתו
במקרים דומים, כמו קליניקות של רופאי שיניים או עורכי דין, נקבעו פרקטיקות של רכישה, במחיר השווה לפעם עד פעם וחצי מהמכירות בשנה האחרונה. במקרים של סוכני ביטוח, בו הגורם האנושי נמוך יותר מאשר אצל רופאי שיניים או עורכי דין, המחיר יכול להיות גם פעמיים מהמכירות של השנה האחרונה.
ככל שהעסק נדיר יותר והתלות בבעלים גדולה יותר, כך יש קושי גדול יותר לבצע הערכת שווי אובייקטיבית, או להסתמך על כללי אצבע, שלמעשה אינם בנמצא. הפיתרון הטוב במקרים כאלה, הוא לגדל ממשיך צעיר, אשר בהסכם איתו תוכל להקטין את שעות עבודתך בהדרגה, תוך העברת הסודות המקצועיים אליו ובהסכם, כשהתגמול שלך יכלול הן את שכרך למשך אותן שנות מעבר והן תגמולים נוספים, למשך מספר שנים נוסף לאחר סיום עבודתך.
בחירה מוצלחת של שותף ממשיך עשויה להיות ההבדל בין תמורה גבוהה לתמורה נמוכה. בפועל, זו הפרקטיקה בה נוקטים הרבה משרדי רואי חשבון ועורכי דין קטנים.
יש לכם שאלה הנוגעת לעסק שלכם? שלחו אותה אלינו ונשיב עליה באתר
התשובות ניתנו על ידי חברת תבור כלכלה ופיננסים בע"מ www.tavor.biz