$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

מחלום למציאות

כיצד לקבוע אם העסק שאנו הוגים בו הוא אכן העסק הנכון והאם זה הזמן המתאים להיכנס אליו? הצעדים הדרושים בדרך להגשמת החלום

רו"ח אלעד מאירי 09:5610.12.09

כאשר עולה בראשו של אדם רעיון להקים עסק חדש, הדילמה העיקרית שעומדת בפניו היא אם הרעיון כדאי ובר ביצוע. אמנם אומרים שהמתכון להצלחה בעסק חדש הוא להיכנס לעסק הנכון בזמן המתאים, אך השאלה היא כיצד יודעים אם העסק שאנו הוגים בו הוא אכן העסק הנכון והאם עתה הוא אכן הזמן המתאים

לצאת להרפתקה כזו.

 

הצעד הראשון שצריך לעשות עוד לפני קבלת ההחלטה הסופית הוא לתכנן תוכנית עסקית. רצוי לערוך תכנון מוקדם ולהכין תוכנית עסקית שתיתן מענה לשאלות כגון מתי יהיה העסק רווחי ואיזה רווח הוא יציג.

 

התוכנית תשמש כלי לצורך גיוס שותפים עסקיים ובנקים ותגדיר את סכום הכסף שלו יזדקק העסק לצורכי השקעה. התוכנית משקפת היבטים תפעוליים הנוגעים לשלבים שלאחר הקמת העסק ומפרטת את אבני הדרך בשלבי ההתפתחות העסקית. לאחר הכנת התוכנית העסקית וקבלת ההחלטה הסופית להקמת עסק, צריך לבצע שורה של צעדים:

 

1. צורת ההתאגדות: ישנם כמה אופני התאגדות לעסק: עוסק מורשה, חברה או שותפות. השיקולים נובעים לרוב משיקולי עלות, משיקולי מס, מאחריות הבעלים, מגודל העסק וכדומה.

 

2. פתיחת תיקים: פתיחת תיקים ברשויות המס השונות היא חובה המוטלת על בעל העסק כבר בשלב פתיחת העסק ועוד לפני ביצוע העסקה הראשונה. רישום עסק חדש במס הכנסה, במע"מ ובמוסד לביטוח לאומי אינו כרוך בתשלום אגרה ויכול להיעשות על ידי בעל העסק עצמו או על ידי מייצג רשום.

 

פתיחת תיק במס הכנסה: מיד עם תחילת פעילות העסק בעליו צריך להירשם במס הכנסה ולדווח על פתיחתו. אם הבעלים יעסיק עובדים, עליו לפתוח תיק ניכויים אצל פקיד שומה.

 

פתיחת תיק במע"מ: עצמאי, שותפות או חברה חייבים להירשם כעוסקים במע"מ. הרישום חייב להתבצע לא יאוחר מהיום שבו החלה הפעילות העסקית וייעשה באמצעות מייצג או במשרד מע"מ האזורי הקרוב לעסק. בעת פתיחת התיק במע"מ יש למלא טופס פתיחת תיק, על כל פרטיו. בטופס יש לפרט מידע על רכוש, סכום ההשקעה, מקורות המימון, מחזור העסקאות המשוער ופרטים על מספר חשבון הבנק של היחיד או של העסק. כמו כן, יש לצרף מסמכים נוספים, כגון תעודת זהות (בחברה אישור רשם חברות על הרישום של החברה) וחוזה שכירות.

 

פתיחת תיק במוסד לביטוח לאומי: עסק המנוהל על ידי עצמאי או שותפות חייב להירשם במוסד לביטוח לאומי מיד עם פתיחת העסק או עם התחלת הפעילות.

 

אם העסק מתכוון להעסיק עובדים, עליו לפתוח תיק ניכויים במס הכנסה ובמוסד לביטוח לאומי. לאחר פתיחת התיקים יישלחו פנקסי תשלומים שבאמצעותם יש לשלם את הניכויים משכר העובדים.

 

3. רישום ברשם החברות והשותפויות: בהקמת חברה בע"מ או שותפות (רשומה) יש להירשם אצל רשם החברות והשותפויות ולשלם אגרת רישום.

 

4. מקורות מימון לעסק: אחת הבעיות המרכזיות של עסקים חדשים, ובכלל, היא מצוקת האשראי ותזרים מזומנים. מחסור במזומנים ידוע כגורם העיקרי לאי הצלחת עסקים בתחילת דרכם, המביא לסגירת העסק. בשנים האחרונות, מלבד גיוס אשראי מהבנקים המסחריים, גברה המודעות לחשיבותם של העסקים הקטנים בהבטחת חוסנו של המשק, ולכן קמו בעידוד הממשלה כמה קרנות הנותנות הלוואות לעסקים קטנים.

 

5. הנהלת חשבונות: כל עסק חייב בניהול ספרים על פי חוק. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע ולקבל הסברים על דרישות החלות על העסק, שכן הוראות מס הכנסה שונות מעסק לעסק. את כל פנקסי החשבונות, הרישומים, הניירת והאסמכתאות המגבות את ניהול הספרים בעסק יש לשמור במשך שבע שנים. יש שיטות שונות לניהול ספרים, שיטת רישום חד־צדי ושיטת רישום דו־צדי. על העסק לדווח לפי השיטה החלה עליו לפי החוק. כמו כן, ישנם עסקים המדווחים על בסיס מזומן וישנם על בסיס מצטבר. יש להביא בחשבון כי לשיטת בסיס הרישום יש השלכות על מועד תשלום המס.

 

הכותב הוא שותף במשרד ליאון אורליצקי ושות', וישתתף בוועידת "כלכליסט" לעסקים קטנים ובינוניים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x