ארבעה ח"כים ינסו להוזיל את דמי הניהול - בניגוד לעמדת האוצר
ח"כ חיים כץ ינסה להוביל בשבוע הקרוב לאישורה בקריאה טרומית של הצעת חוק, שתחייב את חברות הביטוח ובתי ההשקעות לחתוך בדמי הניהול שהם גובים מהחוסכים בקרנות הפנסיה ובקופות הגמל. האוצר מציע לחכות שבועיים להצעה מרוככת יותר
ארבעה חברי כנסת מסיעות שונות יעלו בשבוע הקרוב להצבעה בקריאה טרומית הצעת חוק להפחתת דמי הניהול שגובים בתי ההשקעות וחברות הביטוח מהחוסכים לפנסיה לקופות גמל, לקרנות השתלמות ולביטוחי מנהלים. הצעד נעשה על רקע טיוטת תקנות מרוככת יותר, שעליה עובדים בממשלה בימים אלה.
לדברי
הצעת החוק כבר עלתה לוועדת השרים לחקיקה לפני יותר משנה, ושם נפסלה אחרי שהאוצר הבטיח לעשות צעדים משלו להפחתת דמי הניהול. במרץ 2011 הציג האוצר טיוטת תקנות להורדת תקרת דמי הניהול, אך זו התייחסה רק לקופות גמל ולביטוחי מנהלים וטרם הובאה לאישור סופי בכנסת.
"החלטתי להביא מחדש את הצעת החוק הפרטית ולמזגה עם ההצעה הממשלתית, כך שהן יידונו במשותף", אומר כץ. "יש לשמור על איזון כך שחברות הביטוח ירוויחו, אבל דמי הניהול יהיו סבירים".
על הצעת החוק הפרטית חתומים, בנוסף לכץ, חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה), אילן גילאון (מרצ) ואמנון כהן (ש"ס). לפי הצעת החוק, תקרת דמי הניהול בקרן פנסיה תעמוד על 3.5% מההפקדות ועל 0.2% מהצבירה, זאת לעומת דמי ניהול מקסימליים של 6% על הפקדות ו־0.5% על הצבירה המותרים כיום. תקרת דמי הניהול שמציעים חברי הכנסת נחשבת לנמוכה כיום, ונהוגה בעיקר בארגונים גדולים שלהם יש כוח מיקוח מול חברות הביטוח.
בנוסף, לפי הצעת החוק יופחתו דמי הניהול המרביים בביטוחי המנהלים מ־11% על ההפקדות כיום ל־4%. לא מוצע להוריד את תקרת דמי הניהול על הצבירה בביטוחי מנהלים מ־1%. עוד נקבע בהצעת החוק כי תקרת דמי הניהול בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות תרד מ־2% על הצבירה כיום ל־0.7%.
בתקנות החלופיות שמקדם האוצר מוצע להגביל את דמי הניהול רק בקופות הגמל ובביטוחי המנהלים, לשיעור של 1.2% מהחיסכון הצבור ו־5% מההפקדות. התקנות לא מתייחסות להורדת דמי הניהול בקרנות הפנסיה.
אנשי רשות ניירות ערך, בראשות פרופ' שמואל האוזר, והממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר פרופ' עודד שריג קיימו בשבועות האחרונים פגישות בנושא עם הח"כים. במקביל מנסה איגוד קופות הגמל לשכנע את הח"כים לוותר על ההצעה ולהתישר עם האוצר.
מהאוצר נמסר כי התקנות יועברו לכנסת בתוך שבועיים. לדבריהם, מאז שהוצגה הטיוטה לפני כשנה נבחנו מודלים נוספים ונשמעו הערות. "משרד המשפטים קיבל את התקנות לפני כשבועיים וכשיחזיר את הנוסח, ככל הנראה בשבוע הבא, יחתום עליו שר האוצר והוא יועבר לדיון בכנסת", נמסר מהאוצר.