מוסך: להצליח ליצור אמון אצל לקוחות חשדנים מראש
אל תפחדו משעבוד בטוחות פנויות לבנק, הקפידו על אחריות כאשר מדובר בחלקים לא מקוריים ואל תשחקו עם לוח הזמנים של הלקוח
5,161 מוסכים רשומים יש כיום בישראל
505 מוסכים יש בתל אביב, העיר עם הריכוז הגבוה ביותר של מוסכים, ואחריה באר שבע עם 340 מוסכים
כ־2,800 רכבים מטופלים בכל יום עבודה בכל המוסכים ברחבי הארץ
30 אלף איש עובדים כיום בענף שירותי התיקון לרכב בישראל
1,000 שקל עלות ממוצעת לתיקון שוטף של רכב במוסך
אל תפחדו משעבוד בטוחות פנויות לבנק
כבעלי העסק תוכלו לשעבד את מבנה המוסך או ציוד כבד לבנק וכך להוזיל את עלויות האשראי, להקטין את דירוג הסיכון של העסק ולהגדיל את נכונות הבנק להעמיד עבורכם אשראי עתידי, גם מעבר לשווי הבטוחה. שעבוד המבנה מביא לכך שהעסק נתפס כבעל ביטחון גדול יותר, בעיקר במוסכים חדשים, וכך יהיה הבנק מוכן להגדיל את האשראי.
(עוזי ששון, ראש ענף אשראי מסחרי בבנק לאומי)
תנו לעובדים חדשים שבוע ניסיון
מספר העובדים הממוצע כיום במוסך קטן הוא לפחות שלושה, והגיוס נעשה בדרך כלל מפה לאוזן או דרך פרסומים בלוחות השונים. מומלץ מאוד לתת לעובד שבוע ניסיון, שבו אפשר לראות את הגישה שלו לרכב ולבדוק אותו בתחומים שונים: האם הוא יודע לפרק ולהרכיב, האם הוא מתמצא בכיוון בלמים, האם סדר הפעולות שלו נכון, האם הוא עובד באופן נקי ומסודר, האם הוא מחזיק את הכלים בצורה נכונה ושומר עליהם ועוד. כמו כן, חשוב לבדוק אם העובד אחראי ויודע לדווח כאשר הוא נתקל בכשל כלשהו במהלך עבודתו.
(רונן לוי, יו"ר איגוד המוסכים)
הקפידו על אחריות כאשר מדובר בחלקים לא מקוריים
במוסכים משתמשים לעתים בחלקים וחלפים שאינם מקוריים מטעמי חיסכון בעלויות. החלפים האלה אינם בהכרח פחות איכותיים, אבל מכיוון שהם אינם מקוריים חשוב לעדכן את הלקוח לגבי השימוש בהם ולגבות את המוסך מבחינת אחריות: לבקש את כתב האחריות של היבואן על הרכב, את אחריות היצרן ואת אחריות הספק על המוצרים השונים. כך אפשר גם לחסוך בעלויות וגם להישאר מכוסה, ואם תתעורר בעיה היבואן יוכל לפתור אותה מול היצרן או הספק, והם שיחליטו מי נושא בעלות התיקון.
(ישראל מרק, סמנכ"ל טכני בהרץ)
השתמשו באשראי באופן חכם למימון הפעילות
במוסכים קיימת תופעה של צבירת פיקדונות למרות שימוש באשראי השוטף - נסו להימנע מכך, זוהי דרך פעולה שאינה משתלמת כלכלית. כדי להקל על תזרים המזומנים, פרסו את מימון המוסך באמצעות אשראי לטווח ארוך (לא פחות מעשר שנים). את מימון רכישת הציוד בצעו בפריסה של חמש שנים, ואל תתפתו להשתמש באשראי השוטף, גם אם נדמה שיש אפשרות לעשות זאת. אם לאורך זמן המוסך לא יצליח לרדת מרמה מסוימת של אשראי שוטף, מומלץ לפעול לפריסתו לטווח בינוני, כדי להוזיל עלויות.
(עוזי ששון, ראש ענף אשראי מסחרי בבנק לאומי)
היו שקופים עם הלקוחות בנושא עלויות
על פי הוראות היצרן, רכב צריך לעבור סדרת טיפולים כל תקופת זמן מסוימת. ברוב המקרים בצמוד לטיפולים יתבצעו גם תיקונים של בלאי סביר, ובמקרה כזה בעל המוסך יכול לפעול בשתי דרכים: לתת ללקוח את מחיר הטיפול בלבד, ובמהלכו לעדכן אותו בתיקונים הנוספים ובתוספת העלויות שלהם, או לעדכן את הלקוח מראש שעלולים להיות תיקונים נוספים ולהציב בפניו את השורה התחתונה - המחיר המקסימלי שהם יכולים לעלות. כיוון שגם ככה הלקוח מרגיש בדרך כלל שהוא "בן ערובה" במוסך, ותמיד קיים איזה פקפוק ברמת האמינות של המוסכניק, הדרך השנייה עדיפה, גם אם בעל המוסך ייאלץ לספוג חלק מהעלות בעצמו. כך ניתן לבנות אמון מול לקוחות חדשים, וברגע שהלקוח מאמין במוסך - העלות כבר פחות רלבנטית עבורו.
(ישראל מרק, סמנכ"ל טכני בהרץ)
אל תשחקו עם לוח הזמנים של הלקוח
אחד הדברים שמראים על מקצועיות של מוסך הוא עמידה בזמנים. עבור הלקוח זה בדרך כלל לא משמעותי אם הרכב יהיה מוכן ב־11 בבוקר או בארבע אחר הצהריים. אבל אם נאמר לו שהרכב יהיה מוכן ב־11 ובפועל הוא מוכן רק אחר הצהריים - זה נתפס כחוסר מקצועיות. מנגד, אסור ללכת על הקיצוניות השנייה ולתת הערכת זמן ארוכה במיוחד, כי גם זה עלול להעיד על כך שהמוסכניק לא באמת יודע איך לטפל ברכב. לכן, הכי טוב זה לתאם ציפיות עם הלקוח לגבי השעה. אם ידוע לכם שהלקוח מסיים לעבוד בחמש, כדאי לסכם איתו על איסוף הרכב בשעה הזאת, ואם נותר עוד זמן בסיום הטיפול לשטוף עבורו את האוטו.
(ישראל מרק, סמנכ"ל טכני בהרץ)
עמדו בתקני איכות הסביבה למרות ההוצאה הכבדה
מוסך כיום הוא בעצם גם מפעל, ולכן הוא חייב לעמוד בתקנים שונים של איכות הסביבה. בנושא השפכים, למשל, שנבדק על ידי תאגידי המים, בעל המוסך צריך להיות בקיא בתקנים המיוחדים למפרידי שמנים, בתקנים עבור שמן שרוף (שזקוק למכל מיוחד ותקני) ועוד. המחלקות לאיכות הסביבה ברשויות המקומיות בודקות באופן קבוע תקנים נוספים, כגון שימוש בשמנים מינרליים מסוימים. את הרשימה המלאה אפשר למצוא באתר של המשרד להגנת הסביבה או באתר איגוד המוסכים. עמידה בתקנים היא הוצאה כלכלית גדולה, וכדאי לבדוק מחירים של מוצרים וספקים שונים לפני ביצוע כל פעולה, אך בסופו של דבר עדיף לשלם מאשר לשלם אחר כך קנסות גדולים בהרבה.
(רונן לוי, יו"ר איגוד המוסכים)
התייעצו עם אנשי מקצוע בכל הנוגע לניהול
לא מעט מוסכניקים שוכחים לעתים שהם מנהלים עסק שאמור להיות כלכלי. יכול להיות שלבעל מוסך יהיו כל התעודות וכל ההסמכות המקצועיות, אבל הוא חייב לדעת גם איך לנהל את הכסף שלו. מוסך הוא עסק שעובד עם אשראי גבוה מאוד, ומאגר המזומנים שלו חייב להיות יציב. קיימים אנשי מקצוע - יועצים פיננסיים וארגוניים - שמתמחים בייעוץ למוסכים. שירותיהם עולים כ־6,000 שקל בחודש, נוסף על סכום ראשוני נוסף של כ־10,000 שקל. אם אתם מרגישים חוסר ביטחון בניהול הפיננסי מומלץ להחזיק יועץ כזה, למרות ההוצאה הכספית.
(משה סומך, יו"ר ועד מכונאים ארצי באיגוד המוסכים ובעל מוסך מורשה)
היזהרו מתביעות על רקע רשלנות מקצועית
חשוב לא להיכנע לדרישות להפחתת עלות התיקונים על חשבון איכות ובטיחות התיקון. מקרים כאלה חוזרים בדרך כלל כבומרנג, ועלויות ניהול תביעות על רקע רשלנות מקצועית עולות בהרבה על הרווח מהתיקונים. תביעות רבות בתחום זה הן תביעות שווא, ונובעות מכך שהתובעים אינם מבינים את ההיבטים המקצועיים ונוטים להאשים את המוסך בכל תקלה וכשל. כדאי לשים לב לשיעור ההשתתפות העצמית בפוליסות אחריות מקצועית, ולעבוד עם חברת ביטוח שמתמחה בביטוח מוסכים כדי להפחית עלויות.
(עו"ד אינגריד הר־אבן, יועצת משפטית לאיגוד המוסכים)
בקשו אישור מוסך מורשה מהיבואן
בעלי מוסכים רבים חושבים שככל שהם יטפלו במספר גדול יותר של מותגים כך יהיו להם יותר לקוחות, בשעה שעדיף להתמקצע בשלושה או ארבעה מותגים ולקבל הכרה כמוסך מורשה יבואן. הידע הפרטני שלו נזקק המוסך עבור כל מותג רכב הוא כל כך נרחב, שאי אפשר להשתלט על מספר גדול מדי של מותגים ביעילות שתבטיח שירות ותיקון איכותיים. כדי להפוך למורשה יבואן על בעל המוסך לשלוח מכתב למנהלי השירות של המותג ולקבוע איתם פגישה שבמהלכה הם יגיעו לבחון את המוסך מבחינת תפקוד, בטיחות ומקצועיות. ברגע שמוסך הופך למורשה יבואן בעלי רכבים של אותו מותג יכולים לאתר את המוסך בקלות רבה יותר, וכך יגדל מאגר הלקוחות.
(משה סומך, יו"ר ועד מכונאים ארצי באיגוד המוסכים ובעל מוסך מורשה)
בטחו את המוסך ושימו לב למחירים
מוסכים מועדים לתביעות רשלנות, גניבה ופריצות, חבות מעבידים ועוד. מחירי הביטוח משתנים באופן משמעותי מחברה לחברה: בנושא של חבות מעבידים, למשל, אם אחד העובדים נפגע משאיפת עשן וחלה באסתמה זו עילה לתביעה, ויש חברות שייקחו 27–22 אלף שקל רק על הסעיף הזה, ויש כאלה שייקחו 1,000 שקל - הפערים הם עצומים. בנושא של גניבות ופריצות, המוסך צריך לעמוד בתנאי מיגון בסיסיים ולעבור בדיקה של סוקרים פרטיים מטעם חברות הביטוח. אם למוסך יש גדר וגם דלתות, למשל, יכול להיות שלא תידרשו להתקין אזעקה בחלק החיצוני. בעניין המיגון שווה להשקיע ולהקשיב למה שהסוקר אומר. כל חיסכון בתחום הזה יקשה על ההתמודדות מול תביעות, ואז ההפסד הכלכלי יהיה הרבה יותר גדול.
(חנוך סער, בעלי "איחוד המוסכים סוכנות לביטוח")
שימו לב להמלצות הבנק לביצוע פעולות שונות
מומלץ להיענות להמלצות הבנק לביצוע פעולות שונות הנובעות מתקנות רגולטוריות, גם אם הן נתפסות לעתים כמינוריות, וכך להימנע מסיווג חשבון הבנק שלכם בבנק כחוב בעייתי. בהיעדר מחזור מספק, שאינו מאפשר אחזקת יתרת חוב גבוהה בשוטף (אוברדראפט), התייעצו עם פקיד הבנק לגבי הנוסחה המומלצת. אל תזלזלו בפיגורים זניחים, גם כאשר מדובר בשקלים אחדים, והקפידו לכסות אותם.
(עוזי ששון, ראש ענף אשראי מסחרי בבנק לאומי)
בחנו את האזור שבו ממוקם המוסך
על פי חוק, מוסך חייב להיפתח אך ורק באזור תעשייה, אבל יש כמה קריטריונים נוספים לבחירת מיקום מוצלח. העיקרון הבסיסי הוא איפה שיש תנועה - יש מזל. כדאי לבחור מקום עם גישה נוחה לתחבורה ציבורית, כך יהיה ללקוח נוח לחזור הביתה או למקום עבודתו. כדאי לבחור מקום שבו נמצאים נותני שירותים למוסך, כך ייחסך זמן יקר על נסיעות והובלות של חלפים וחומרים. מיקומים טובים נוספים הם בקרבת מכון רישוי (אפקטיבי עבור לקוחות שצריכים להעביר את הרכב טסט) ובקרבת מכוני בדיקה (לטובת לקוחות שרוצים למכור או לקנות רכב וזקוקים לתיקונים).
(רונן לוי, יו"ר איגוד המוסכים)