$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

"האינטרנט ניצח את חנויות הספרים"

איתי בחור, סופר מזכרון יעקב, לא היה מרוצה מעריכת ספרו בהוצאה גדולה והקים הוצאה לאור פרטית. מאז, זה כ-15 שנים, הוא מוציא כ-3 ספרים בחודש ומצהיר: "אני מצליח לחיות מזה"

דוד הכהן 15:5006.06.12

"בימינו אין צורך ללכת לחנות ספרים כדי לקנות אותם, האינטרנט ניצח את החנויות. כמו בכל תחום אחר, רבים מזמינים כיום ספרים דרך האינטרנט", אומר איתי בחור מזכרון יעקב, סופר ובעל הוצאת הספרים הנושאת את שמו.

 

הוצאת הספרים שלו פועלת מדירה במושבה הוותיקה, ומלבד איתי עובדת בהוצאה עוד עובדת אחת בלבד, חדוה רוקח שהיא עורכת, גרפיקאית וצלמת. בימים שבהם עסקים קטנים רבים נקלעים לקשיים, ביניהם גם הוצאות ספרים פרטיות, גאה איתי בחור להצהיר "אני חי מעבודתי זו".

 

בחור נולד בזכרון יעקב למשפחת איכרים ותיקה שמוצאה במושבה הקטנה בת שלמה, הסמוכה לזכרון יעקב. לגבי מקור השם, אומר איתי כי ישנה סברה שהשם המקורי היה "בוך" (Buch) ספר בגרמנית. "אולי זה אינו מקרי שבחרתי לעסוק בתחום, הן בכתיבה והן בהוצאה לאור", אומר בחור בחיוך.

 

חדוה רוקח (מימין) ואיתי בחור חדוה רוקח (מימין) ואיתי בחור צילום: ענת גרנית-הכהן

 

"עוד לפני הצבא, בשנת 1996, כתבתי את ספר הביכורים שלי 'מאקס' שהוא אוטוביוגרפיה של מתאבד", הוא מספר. לדבריו, היתה התעניינות מצד הוצאת ספרים לפרסם את הספר, אבל לאחר מעשה הוא לא היה מרוצה מטיב העריכה והחליט שאת ספריו הבאים כבר יוציא בעצמו.

 

מאז פרסם בהוצאה הפרטית שלו עוד 4 ספרים, ובמקביל התחיל להוציא לאור ספרים של אחרים. בשנים האחרונות הוציא בחור לאור ספרים שעוסקים בתולדות הרפואה בארץ ישראל.

רופאי ארץ ישראל עד לקום המדינה רופאי ארץ ישראל עד לקום המדינה

אחד מהם, שיצא לאחרונה במהדורה שנייה, הוא הספר "רופאיה של ארץ ישראל 1948-1799" מאת פרופ' נסים לוי ויעל לוי, ספר עב כרס המביא את סיפורם של 4,000 הרופאים שפעלו בארץ ישראל מאז פלישת נפוליאון ועד להכרזת המדינה. 

  

איזה סוג של ספרים אתה מוציא לאור?

"אני לא מתפשר על איכות התוכן ואיכות המוצר המוגמר. כל חודש אני נאלץ לדחות כמה פניות של סופרים צעירים יותר וצעירים פחות שפונים אלי כדי להוציא את ספרם לאור. כסופר חשובה לי איכות היצירה ואם אני לא מרוצה ממנה אני מסרב לפרסמה. בנוסף, אינני מוציא ספרי זכרונות שאין להם ערך ציבורי. אני יודע שזה כסף טוב וזמין, אבל אינני מוכן להשתתף בחגיגה השרלטנית בתחום. אם אדם מבוגר מחליט להשאיר את זכרונותיו לילדים ונכדיו, הוא לא צריך לשם כך הוצאת ספרים. הוא איננו צריך להוציא עשרות אלפי שקלים על הוצאת הזכרונות בספר. באמצעים של ימינו הוא יכול להוציאם כפי שהם בהוצאה מינימלית. אין צורך לעשוק קשישים ולכן אינני מוכן להוציא לאור זכרונות פרטיים ואישיים".

  

אז איך אתה מצליח לקיים עסק רווחי?

"כשאנחנו מחליטים להוציא ספר לאור, אני וחדוה מקפידים על קוצו של יוד. עריכת הטקסט מדוקדקת, העיצוב ברמה גבוהה כולל הצילומים. אנחנו עובדים מסביב לשעון בכל פרויקט שכזה, אבל היות ואנחנו רק שניים, אנו מצליחים להקטין הוצאות. בצורה הזו אני יכול להוציא בממוצע 3 ספרים בחודש".

 

בציבור חושבים כי סופרים מפורסמים מוכרים בלי הרבה מאמץ.

"ובכן, זו טעות גדולה לחשוב שסופר מפורסם יכול לנוח על זרי הדפנה ברגע שהניח את העט או עזב את המקלדת. גם סופרים כמו עמוס עוז ומאיר שלו צריכים לעבוד קשה כדי למכור את הספרים שלהם. הם משתתפים בימי עיון ובמפגשים הנקראים 'מפגש עם סופר' וחורשים את הארץ. כתבה בעיתון או הופעה בתוכנית טלוויזיה עוזרת גם, אבל במידה קטנה ממה שחושבים. זו הרבה עבודת רגליים".

 

ואם לא מדובר בסופר מפורסם, איך הכי טוב להגיע אל הקוראים?

"גם אם מדובר בסופר ידוע, בסוף הרצאה חלק מהקהל יקנה את הספר במקום, אבל רבים אחרים יחזרו הביתה, יכנסו לאינטרנט ויחפשו את הספר. חלק גדול מהם יחליט להזמינו דרך האינטרנט, וייתכן אפילו שהמחיר יהיה נמוך יותר מאשר בחנות.

 

"אני הבנתי זאת מהר מאד. עשרות ספרים יוצאים כל חודש ולכן חיי המדף בחנויות קצר מאד. גם ההתנהלות המסחרית מול החנויות היא בדרך כלל לטובת החנות ולא ההוצאה לאור או המחבר. ולכן הקמתי אתר אינטרנט מושקע ודרכו אני מבצע את המכירות. לאתר שלי נכנסים 800-700 גולשים ביום. בחנויות לא הייתי זוכה לחשיפה שכזו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x