$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

האם מלצרים זכאים לפנסיה ולפיצויי פיטורים?

ביהמ"ש העליון פסק לאחרונה כי טיפים ייחשבו הכנסות של המלצר ולא של העסק. להחלטה זו השלכות על תחומים רבים

רחלי גוז-לביא 12:3202.05.13

מעשה בסיפור על ערן, סטודנט לפיזיקה העובד במסעדה ומקבל תשרים (טיפים) מהסועדים בה. ערן אינו מודע לזכויות ולחובות שיש לו כמלצר. הוא גם אינו יודע אם יש הבדל בין טיפים המשולמים לו בכרטיס האשראי או במזומן ואיך זה משפיע על התשלום לביטוח לאומי ותנאים סוציאליים אחרים המגיעים לו.

 

מעמדו המשפטי של התשר הניתן לערן הוכרע לאחרונה בפסיקה של ביהמ"ש העליון שקבעה כי הכנסתו של מלצר מתשר היא הכנסת עבודה שלו גם אם איננה מתקבלת מהמעביד, ולכן היא איננה הכנסתה של המסעדה.

 

לפסיקה זו השלכות מעשיות נרחבות:

 

מס הכנסה – פסיקת בג"ץ יוצרת קושי מעשי בגביית המס מאחר שנקבע שהמעביד איננו הגורם המשלם את השכר ולכן לא חייב לנכות מס במקור בעבור מס הכנסה. סביר להניח שאותו ערן לא יגיש דו"ח למס הכנסה על הכנסתו. יחד עם זאת, מטבע הדברים, מרביתהעובדים בענף המלצרות אינם מגיעים בכלל לסף המס.

 

ביטוח לאומי - ביהמ"ש קבע כי יש לסווג מלצרים כעובדים שכירים (ולא כעובדים עצמאיים) לצורך חוק הביטוח הלאומי. מפסה"ד עולה כי כאשר דמי התשר נחשבים להכנסה ישירה של העובד, על המעביד לא חלה החובה לשלם את דמי הביטוח הלאומי בגין דמי התשר. 

 

עם זאת, על בעל מסעדה לדאוג להעביר כסף לביטוח לאומי. מומלץ להוציא תלוש שכר למלצר שבו תירשם הכנסתו של המלצר מהתשרים. בעל העסק ישלם למלצר רק את ההפרש בין שכר המינימום לתשר (ככל שקיים) ויעביר כסף לביטוח לאומי. בהתאמה, המפרעה במשכורת תנוכה מהוצאות המשכורת על מנת שההוצאה בעסק תהיה רק בגובה הסכום ששולם בפועל.

 

לעתים המלצרים אינם מודעים לתנאים הסוציאליים המגיעים להם לעתים המלצרים אינם מודעים לתנאים הסוציאליים המגיעים להם צילום: שאטרסטוק

 

החבות במע"מ - היות שהוכרע שהמלצרים אינם מעניקים שירות כעצמאים אלא במסגרת של יחסי עובד ומעביד,  הם לא צריכים להירשם כעוסקים לפי חוק מע"מ ולא חל על התשר מע"מ.

 

שכר מינימום - ביה"ד הארצי לעבודה פסק כי רק שכר המשולם לעובד דרך ספרי העסק ייחשב כשכר עבודה. עם זאת, בג"ץ הכריע כי תשר מהווה הכנסת עבודה בידי העובד ללא דיון בשאלה אם השלמה לשכר מינימום עונה על דרישות חוק שכר מינימום. לכן מעביד שישלים לעובד שכר עד לגובה שכר המינימום, עשוי להיחשב כמי שעומד בהוראות הדין.

 

הפרשות לפנסיה - פסה"ד לא הכריע ביחס לחובת המעביד להפריש לפנסיה. יחד עם זאת, מההכרעה כי דין התשר כהכנסת עבודה של המלצר ניתן לטעון כי חלה חובה על המעסיק להפריש לפנסיה ביחס לכלל הכנסתו של המלצר (וזאת עד לגובה השכר הממוצע במשק).

 

פיצויי פיטורים –  חובת תשלום הפיצויים תחושב על מלוא הכנסתו של המלצר (לרבות הכנסתו מהתשר).

 

רישום התשרים - היות שהתשר הוא הכנסה של המלצר, אין חובה לרשום אותו בספרי החשבונות של המסעדה. יחד עם

זאת יש לרשום אותו ב"יומן שירות" - ספר שבו נרשמים הטיפים של כל מלצר. הדבר יאפשר למס הכנסה לבדוק מידע בביקורות שהם עושים.

 

לאור החשיבות והמורכבות של סוגיית מעמדם של דמי התשר ובשל השלכות הרוחב שלה לענפים אחרים במשק (ספרות, מלונאות וכו') מן הראוי שהמחוקק יאמץ בהקדם הסדר חקיקתי כולל, אשר ייתן מענה למעמדו המשפטי של התשר על כל היבטיו (המיסויים, הכלכליים והחברתיים).

 

האמור לעיל אינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי או כתחליף לייעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.

 

הכותבת היא שותפה במחלקת המסים במשרד עמית, פולק, מטלון ושות'.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x