יש לכם רעיון מעולה לעסק? חכו לפני שאתם מתפטרים מהעבודה
הקמת עסק לוקחת הרבה זמן והתקופה הזאת קשה מבחינה כלכלית ורגשית. פילוט, הכנת תוכנית עסקית או השתתפות בפגישות עם יזמים תוך כדי עבודה כשכירים יהפכו את המעבר לקל ונכון יותר
- עצמאי? כך תדאג לעצמך לפנסיה
- תכנית עסקית יישומית - להגיע אל היעד כמנצח
- עסק קטן: כך תגדיל את החשיפה שלך ברשת
לוקח זמן להקים עסק
אם יש לכם רעיון עסקי ואתם רוצים לפתוח עסק משלכם, חכו לפני שאתם מתפטרים מהעבודה כשכירים, אומרת חוה ניסנבוים, יועצת עסקית, מנהלת אתר גולדה לנשים בעסקים. "הקמת עסק אורכת זמן. רוב העסקים צריכים תקופה של לפחות שלוש שנים של בניית העסק לפני שמתרחשת פריצה גדולה. עדיף אם אפשר לגלגל לפחות את המחשבות, את ההבנה של המודל העסקי בתקופה שנמצאים בעבודה כשכירים. לצאת החוצה ופתאום לגלות שלוקח הרבה יותר זמן ממה שחשבתם ועוד לא הבנתם ממש את העסק זה מכניס ללחץ ותסכול", היא אומרת.
כשדורית (45) שעבדה כמתכנתת החליטה לעזוב את המשרה הטובה שלה ולהקים עסק לעיצוב תכשיטים היא עשתה את הצעד עם תקווה וגיבוי של הסביבה. כולם התלהבו מהתכשיטים שהיא יצרה ואז היא התפטרה מהעבודה, הקימה את העסק והבינה שהעובדה שאנשים מתלהבים מהתכשיטים עדיין לא אומרת שקונים אותם.
קשה לעשות את שני הדברים יחד. אבל מה האלטרנטיבה?
אם דורית, התכשיטנית, הייתה עושה פילוט, מקימה דוכן ביום שישי או מנסה לשלב את התכשיטים שלה באיזו חנות תוך כדי עבודתה כשכירה היא יכולה לחסוך את התקופה הזאת של ההלם כי לא קונים, אומרת ניסנבוים. "התקופה של המעבר היא תקופה ארוכה. זה לא שהיום אני עוזבת את מקום העבודה ומחר יש לי עסק. ברקע פועלים לחצים כלכליים, רגשיים וההחלטות נעשות פחות טובות בתקופה של לחץ או תקופה ארוכה של אי ודאות", היא אומרת.
אבל צריך לפנות זמן לרעיון חדש וכמעט בלתי אפשרי לעשות שני דברים יחד. מור מספרת כי יש המון עבודת הכנה להקמת עסק שלדעתה לא מתאפשרת כשאתה במשרה מלאה במשהו אחר.
"זה נכון שאדם שמסיים בשמונה עבודה בהייטק אין לו כח אחרי הטיפול בילדים גם להמשיך להקים את העסק שלו. יחד עם זאת כשאנשים מאוד רוצים את זה גם מארגונים קשוחים אפשר למצוא פתרונות כמו לעבור ל-80% משרה, או להקדיש את יום שישי לבניית העסק", אומרת ניסנבוים.
לשלב בין שני הדברים זה קשה, אבל האופציה שעומדת מנגד היא לעזוב ופתאום לגלות שהעסק הוא לא מה שחשבתם. "אני מכירה מישהי שעזבה עבודה ומכספי הפיצויים בנתה לעצמה קליניקה כי היא רצתה להיות מטפלת. היא חיסלה את כל הכספים וחשבה שעכשיו כשיש את התשתית הזאת העסק הולך להצליח והוא לא. זה לא מצליח כל כך מהר", היא אומרת.
מה אפשר לעשות תוך כדי העבודה כשכירים?
ניסנבוים ממליצה לפני שמתפטרים להכין תוכנית עסקית, שאותה בדרך כלל עושים אנשים חיצוניים. אם אחרי שלושה חודשים גיליתם שהתוכנית העסקית היא ללא פוטנציאל אז חבל לעזוב את מקום העבודה. גם הליך כתיבת התוכנית העסקית עצמו מראה עד כמה אתם רוצים את הקמת העסק. אם ההתלהבות יורדת תוך כדי הכנת התוכנית זה אומר הרבה לגבי התשוקה שלכם לרעיון או להיות עצמאי. אלו בדיקות שיכולות להתבצע תוך כדי עבודה כשכיר.
דבר נוסף שממליצה ניסנבוים לעשות זה להתחיל להבין את משמעות העסק. אם לדוגמא מישהי רוצה להיות מטפלת ברפלקסולוגיה או מאמנת היא יכולה להתחיל להזמין אנשים לטיפול אחר הצהריים או ביום שישי. היא ממליצה לשים באנר פרסום באינטרנט בהשקעה כספית ולהתחיל לטפל. כך אפשר לבדוק אם "יש לכם את זה", אם התחום מתאים לכם. גם אם לא מגיעים אנשים זו נקודה למחשבה. "אולי אתם עוד לא משכנעים מספיק. השיווק הוא חלק משמעותי ואולי אתם לא בנויים לזה, אתם רק מדמיינים את עצמכם מוכרים טיפולים או עוגות או תכשיטים ופתאום מבינים ששיווק זה חלק מאתגר מניהול עסק", היא אומרת.
אם יש לכם למשל רעיון לאפליקציה אתם יכולים תוך כדי עבודה לנקוט בפעולות שיעזרו לכם להבין למה אתם נכנסים. אפשר לדוגמא להירשם למעגלי יזמות, הרצאות, פגישות עם יזמים כדי לראות מה כרוך בזה, איך נראים החיים שלהם. אפשר תוך כדי עבודה כשכירים לבדוק אם יש רעיון דומה או תחרות גדולה בתחום.
"אני לא אומרת לא לעזוב", אומרת ניסנבוים. "אני רק אומרת שצריך לצאת בשלב טוב אחרי בדיקות כמותיות ולהגיע להקמת העסק בצורה נכונה. אנשים כל הזמן חושבים שהם נכשלו כי אחרי חצי שנה מהקמת העסק אין הכנסות. זה לא כישלון, זה הטבע של העסק. אין כמעט עסק שמצליח אחרי חצי שנה, ואני אומרת אפילו שנה".