21% מהעסקים הקטנים והבינוניים מעסיקים פחות עובדים השנה
כך עולה מסקר שערכה הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה; מדובר בעלייה של 5% לעומת שנת 2011; עוד עולה מהסקר כי יכולת גיוס האשראי מהבנקים גדלה או נשארה ללא שינוי אצל 80% מהעסקים. הריבית על האשראי לעסקים קטנים גבוהה משמעותית מזו של עסקים בינוניים או גדולים
מצב העסקים הקטנים והבינוניים בישראל הורע השנה לעומת שנת 2013, כך עולה מסקר על מצב העסקים שערכה הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה. אחוז העסקים שדיווחו על יציבות או על גידול במספר העובדים עמד על 79%, כאשר 21% מהעסקים אמרו שמספר המועסקים בהם ירד. בשנת 2011, אז נערך סקר דומה 16% בלבד מהעסקים דיווחו על ירידה במספר המועסקים.
קראו עוד בכלכליסט:
- בעסקים קטנים האשראי הבנקאי הוא הדלק - בלעדיו לא ניתן להתקדם
- לחץ האשראי של עסקים קטנים ובינוניים בשיא
- רשות המסים תקדם מהלך לעסקים זעירים: יגישו דו"ח בן עמוד אחד בלבד
הירידה במספר המועסקים משמעותית מכיוון שעסקים קטנים ובינוניים עד גודל של 100 מועסקים מהווים 99.3% מהעסקים בישראל. הם מעסיקים כ-55% מכלל המועסקים. בשנת 2011 היו רשומים בישראל 493 אלף עסקים, כמחציתם עסקים עצמאיים שאינם מעסיקים שכירים.
שר הכלכלה נפתלי בנט צילום: טלי מאייר
15% מהעסקים בהם עובד אחד ו-9% מהעסקים בהם שניים עד ארבעה עובדים אמרו שהם מתכוונים לסגור את העסק במהלך 12 החודשים הבאים. זאת לעומת 8% שמתכוונים לסגור עסק עם 5 עד 19 עובדים ו-2% בעסקים עם 20 עובדים ומעלה. ככל שהעסק קטן יותר כך סכנת הסגירה גדלה. לפי נתוני הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים החסמים המרכזיים לעסקים הם תחרות בעיקר מול העסקים הגדולים. חסם נוסף שמציינים העסקים, בעיקר אלו המעסיקים בין 20 ל-49 עובדים הוא העומס הביורוקרטי. זאת מכיוון שפיתוח העסק וגידולו מלווים בתהליכים ביורוקרטיים שעסקים מתקשים להתמודד איתם.
יכולת גיוס האשראי מהבנקים של העסקים הקטנים והבינוניים ב-12 החודשים האחרונים גדלה או נשארה ללא שינוי אצל 80% מהעסקים. נתון זה גבוה בהתחשב בכך שרק 65% מהעסקים דיווחו על ייצוב או על שיפור במחזור העסקי שלהם.
התשואה המתקבלת לבנק על האשראי לעסקים קטנים גבוהה משמעותית מזו המתקבלת על אשראי לעסקים בינוניים או גדולים. מנגד, מסבירים בסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, סיכון האשראי של העסקים הקטנים לעומת עסקים בינוניים וגדולים לא משקף הבדלים דומים ברמת הסיכון שלהם.
לגבי עצמאים, נתון מעניין שעולה מהסקר הוא שברמות שכר גבוהות משתלם פחות להיות עצמאי. בעוד שהשכר עולה עבור עצמאים ועובר את שכר השכירים עד לרמות שכר של כ-10,000 שקל בחודש. המגמה הזאת מתהפכת מעל מעמד חברתי כלכלי זה ואז שכירים מרוויחים יותר מעצמאים.