$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

עסקים קטנים ובינוניים: כיצד פותרים את מצוקת תזרים המזומנים

בעלי עסקים רבים נמצאים במחסור במזומנים. איך מטפלים בבעיה התזרימית? צפריר עקב, יועץ כלכלי לעסקים מציע את הדרך לפתרון

צפריר עקב 10:4229.07.13

עסקים רבים נקלעים למצב בו ההתנהלות היומיומית עוסקת בעיקר במצב העכשווי של חשבון הבנק. בניהול נכון של העסק, אין צורך להתעסק כל היום במצב החשבון ועיקר המשאבים שלנו כמנהלי עסקים צריך להיות מופנה לשיפור התוצאות העסקיות שלנו. מנהלי העסקים השרויים במצב זה מבינים שהוא לא יכול להימשך לאורך זמן, המלחמה היומיומית בנוגע למזומנים היא מלחמת התשה קשה שמכלה משאבי זמן רבים. כיועץ כלכלי, המונח המקצועי הנכון לתאר את הסיטואציה הזו הינו היעדר תמהיל אשראי מתאים. המשמעות היא חוסר במזומנים לצורך המשך הפעילות העסקית וזאת כאשר העסק נמצא באופן תדיר בקצה העליון של מסגרת האשראי שלו.

 

מתוך ניסיוני בטיפול בחברות שנקלעו למצוקה בתזרים המזומנים שלהן, חשוב להבין כבר עתה שכמעט תמיד חוסר במזומנים אינו הבעיה של העסק, אלא הוא התוצאה של בעיה אחרת. על כן, יש להבין את שורש הבעיה. במקרים רבים עסקים שנקלעים למצב הזה פשוט פונים אל הבנק בבקשה להלוואה או להגדלת מסגרת האשראי. לקיחת הלוואה ללא בחינה אמיתית של הבעיה ומקורותיה עלולה להוביל להגדלתה ולהחרפתה ועל כן חשוב מאד לבצע אבחון נכון.

 

חוסר במזומנים לצורך המשך הפעילות העסקית יכול לנבוע ממספר רב של גורמים שונים ובהתאם לכך גם הפתרונות שונים ומגוונים.

 

האם העסק שלי מרוויח?

שלב ראשון באבחון הבעיה יהיה מענה אמיתי לשאלה: האם העסק שלי מרוויח? על השאלה הזו יש לענות אל מול בחינת הנתונים הכספיים של העסק. כאן חשוב לא להסתמך על הערכות אלא רק על מספרים מוחלטים ועדיף מדוייקים. תשובה אמיתית לשאלה זו תסייע לנו להבין האם אנו מבקשים אשראי כרגע, מה שיגרור אותנו לבעיה גדולה יותר מחר, או שאנו מבקשים אשראי לצורך מימון תכנית ההבראה שלנו. כמובן, לעיתים עסקים מפסידים ולא תמיד עומדים ברווחיות. אולם ישנה חשיבות רבה להבנה האם ההפסד הוא זמני או שמדובר במגמה של מספר שנים שהולכת ומחריפה. במידה וההפסד הוא זמני אנו נצפה לראות בתזרים הנוכחי רווח מהפעילות השוטפת.

 

שורש הבעיה

שלב שני באבחון נכון יהיה ביצוע תחקיר. על בעל העסק לשאול שאלות רבות על מצבו הכללי של העסק ולנסות למצוא את שורש הבעיה. בעל העסק יעשה בחכמה אם ימצא את הדרך לשאול את לקוחותיו, ספקיו ועובדיו בנוגע להתנהלות העסק ומתוך תשובותיהם לנסות ולמצוא את הבעיות.

 

הרצוי והמצוי

שלב שלישי הינו עריכת השוואה בין הרצוי למצוי. השוואה זו הינה פעולה פשוטה שמסייעת לזהות את הבעיות בעסק בצורה מהירה. הרצוי יהיה בניית התוצאות העסקיות שלנו על דף חלק, כלומר תחזית בנוגע לתוצאות העסקיות של פעילותנו במידה והיינו מתחילים אותה מאפס מחר. המצוי יהיה התוצאות בפועל של פעילותנו העסקית.

 

לדוגמה: אנו מתכננים לרכוש בכל חודש מוצרים במאה אלף שקל ולמכור אותם במאה וחמישים אלף שקל וזאת באמצעות ניהולה של חנות צעצועים והעסקתם של שני עובדים. מהסיפור הפשוט הזה ניתן לבנות תזרים מזומנים חזוי לעסק. את התזרים שבנינו נשווה לתזרים האמיתי שלנו ונבחן מהם השינויים וכיצד ניתן לחזור למסלול הנכון. לדוגמה במידה ונראה שבתזרים החזוי השכירות על החנות היא 6,000 שקל ובפועל אנו משלמים 9,000 שקל זוהי נקודה לטיפול.

 

האם אפשר להמשיך לנהל את העסק האם אפשר להמשיך לנהל את העסק צילום: כרמית פלר

 

שלושת השלבים הללו צריכים לסייע לבעל העסק לקבל החלטה פשוטה, האם הוא בוחר להמשיך לנהל את העסק. ההחלטה הזו צריכה להיות מבוססת על הבנה שלו מה עליו לשנות בעסק על מנת להגיע למצב שבו אין לחץ יומיומי בתזרים המזומנים ויכולת אמיתית לבצע את השינויים הנדרשים.

 

במסגרת עבודתי, אני נתקל בעסקים שפשוט אינם מנהלים כלל את תזרים המזומנים שלהם. במקרים אלו הקושי בתזרים עלול לנבוע מהסיבה הפשוטה שלא מנהלים את תזרים המזומנים. במציאות העסקית שבה אחת הסיבות העיקריות לפשיטות רגל של חברות רווחיות הינו קושי תזרימי, לא לנהל את תזרים מזומנים הוא לא פחות ממשחק מסוכן באש.

 

תזרים מזומנים חזוי

השלב הרביעי באבחון הינו בניית תזרים מזומנים חזוי. תזרים זה יסייע לבעל העסק להבין מהו הסכום שהוא זקוק לו לצורך המשך ההתנהלות העסקית. תזרים מזומנים נכון הוא כזה שלוקח בחשבון את כל ההוצאות וההכנסות של העסק וזאת תוך כדי אבחנה בין נתונים ודאיים לבין נתונים שאין ודאות לגביהם. תזרים כזה יציג לבעל העסק במדויק את גודל הפער שלו, את משך התקופה שבה יהיה הפער וכמו כן יציג גם את הסיכונים הקשורים באי קבלה במועד של סכומים כאלו ואחרים. הפער התזרימי שיוצג בתזרים הינו הסכום שעל בעל העסק לגייס לצורך המשך ההתנהלות.

 

במידה ולאחר ביצוע האבחון תתקבל החלטה להמשיך בפעילות העסקית ישנו צורך לבנות את תמהיל האשראי לעסק וזאת בהתאם לפער בתזרים המזומנים החזוי.

 

הכותב הינו מנכ"ל חברת עין צופיה ייעוץ כלכלי, המספקת שירותי ייעוץ כלכלי וניהול כספים לעסקים ולפרטיים
בטל שלח
    לכל התגובות
    x