$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

כלכליסט TV

עסקי נתינה: "אל תתרמו לנו - קנו מאיתנו"

המטרה של סטודיו אנד ג'וי, בו עובדים בעלי מוגבלויות מעצבים זרים וחבילות שי, היא להרוויח, אך לא למקסם רווחים

מעין מנלה 09:4816.11.13

אין הרבה עסקים שבהם הרווחיות היא ערך חשוב אבל ערכים חברתיים חשובים יותר. בסטודיו אנד ג'וי העובדים הם בעלי מוגבלויות ונפגעי נפש, והם גם שותפים לעשייה בעסק יצרני ורווחי.

 

הפיכתו של סטודיו אנד ג'וי לעסק חברתי הייתה די מקרית. אחרי כשש שנים ב-Zer4U נדב עטיה, מייסד ומנהל סטודיו אנד ג'וי, החליט שהוא רוצה להקים מרכז תפעול למשלוחי פרחים. במהלך ההקמה הוא נתקל במפעל מוגן שהעסיק אנשים בעלי מוגבלויות וגם פגועי נפש. הפגישה עם פגועי הנפש במפעל החזירה אותו לילדותו, לרגע בו אביו, שהיה פגוע נפש בעקבות מלחמת יום כיפור, הכין לו מכונית מעץ בסדנא בעת שיקומו. הוא הבין שהעסקת אנשים בעלי מוגבלויות ופגועי נפש יכולה לספק להם כלי מצויין לשיקום אבל בעיקר לסייע לבני משפחתם. הזמנים הטובים בילדותו, הוא מספר, היו אלו בהם אביו היה מועסק. הוא הקים את אנד ג'וי בו הוא מעסיק היום 34 עובדים בעלי מוגבלויות שונות שעובדים בכ-70% משרה.

 


 

בסטודיו, שנמצא בראש העין, מעצבים ומייצרים זרי פרחים וחבילות שי שונות. הבקשה שלנו, אומר עטיה, היא "אל תתרמו לנו - קנו מאיתנו", ומאוד חשוב לו שהעסק לא יקבל תרומות. הכנסותיו היחידות של העסק הן ממכירות, הוא מדגיש. עטיה מספר שכאשר קיבל את אות הכבוד בתחרות "מגן ערך מוסף" ליזמות עסקית חברתית מבנק מזרחי טפחות הוא סירב לקבל את המענק הכספי שהציע הבנק והציע להם במקומו שפשוט יקנו מהעסק, וכך היה.

 

עובדי סטודיו אנד ג'וי עובדי סטודיו אנד ג'וי

 

העובדים בסטודיו מקבלים שכר שעתי ואת כל הזכויות הסוציאליות המגיעות לעובדים בישראל, כאשר שכרם הממוצע מגיע ל-3,500 שקל בחודש. זאת בשונה להעסקה במפעלים מוגנים אשר משלמים כעשירית מסכום זה ואינם מעניקים זכויות סוציאליות. מכיוון שמפעל מוגן אינו נחשב לפי החוק כמקום עבודה, למועסקים בו לא ניתנות זכויות כמו ימי חופשה, משכורת מינימום, ימי מחלה או פנסיה.

 

בסטודיו מועסקים עובדים עם נכויות כגון לקויות ראייה קשות, פיגור שכלי, נפגעי נפש או חולים במחלות קשות שמקומות עבודה אחרים לא נוטים להעסיק. לדברי עטיה הפניות אליו להעסקת בעלי מוגבלויות מגיעות לאלפים והוא אינו יכול להעסיק את כולם. עבודתם של חלק מהעובדים בעלי כישרונות מיוחדים כגון ציור או כתיבת שירים משולבת בחבילות השי של הסטודיו וכך הם גם שותפים מלאים לעשייה. בעתיד, חולם עטיה להתרחב לסניפים נוספים ולהעסיק 300 עובדים בעלי מוגבלויות שונות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x