הדולר בשיא - איך זה ישפיע על הכיס שלנו?
הדולר התחזק לשיא של שנה מול השקל - מדוע זה קרה, האם המוצרים המיובאים בחנויות יתייקרו ומה יקרה למחירי הדלק והמכוניות
בתוך חודשיים זינק הדולר ב-6% מול השקל ובחודש האחרון עלה ב-4.3% כך שהוא נסחר סביב 3.61 שקלים - שיא של שנה. כששער הדולר עולה הוא משפיע לא רק על התעשיינים או היבואנים אלא על כל צרכן פרטי. מדוע התחזק הדולר, ומה ההשפעה של ההתחזקות מול השקל על מחירי הדלק, המכוניות, המוצרים המיובאים ובעצם על הכיס של כל אחד מאיתנו?
- יאיר לפיד: "השקל חזק מדי, השער האידיאלי של הדולר - 3.75 שקלים"
- הורדת הריבית ל-0.25%: החלטה וקוץ בה
- בנק ישראל הפחית את הריבית ל-0.25%, שפל של כל הזמנים
1. למה הדולר התחזק?
ניתן למנות שתי סיבות עיקריות להתחזקות הדולר: מבצע צוק איתן (ובעקבותיו דיוני התקציב) והורדת הריבית.
לפני הכל חשוב להבין מדוע הגענו למצב בו הדולר נסחר סביב 3.5 שקלים עד לאחרונה. נחזור לשנת 2002, אז הדולר נסחר סביב רמה של 5 שקלים, רמה זו ביטאה את חוסר האמון של המשקיעים הזרים במשק הישראלי, ובהתאם לכך במטבע הישראלי - השקל.
מאז, ובעיקר בשנים האחרונות, השקל רשם התחזקות לעומת הדולר על רקע החוסן שהפגינה הכלכלה המקומית והירידה בחובות של ישראל. סיבה נוספת שגרמה לשקל להתחזק היא הריבית על השקל, שבחלק מהזמן הייתה גבוהה מהריבית על הדולר, מה שהביא גופים זרים לקחת הלוואות בדולרים, להמיר את הדולרים לשקלים, להשקיע במכשירים שיקליים - ולקבל ריבית גבוהה. זהו המנגנון שגרם לשקל להיות מטבע מבוקש, ולהתחזק לעומת הדולר.
בשבועות האחרונים המנגנון הזה עבד הפוך: בעקבות מבצע צוק איתן הממשלה מקיימת דיונים על הגדלת תקציב הביטחון, ובכך גובר חששם של המשקיעים הזרים בנוגע למצבת החובות של ישראל.
מה שעוד חיזק את הרוח הגבית לדולר, היא הורדת ריבית בנק ישראל לשפל. לפני כשבועיים הוריד בנק ישראל את הריבית השקלית לשפל של 0.25% - מה שמוריד את האטרקטיביות של השקעה בשקל, ובכך הוריד את הביקוש לשקלים.
2. כיצד משפיע שער הדולר על מחיר הדלק לצרכן?
שער הדולר הוא אחד משני המשתנים שמשפיעים על מחיר הבנזין בישראל. המשתנה השני הוא מחיר הבנזין באגן הים התיכון. ככל ששער הדולר עולה כך הסיכוי שמחיר הבנזין יעלה ולהיפך. למרות ההשפעה של שער הדולר על מחיר הבנזין, למדינה יש השפעה גדולה יותר בשל העובדה שכ-56% ממחיר ליטר בנזין בודד מיוחד למס ישיר (בלו) ועקיף (מע"מ) שמוטל על בעל הרכב. כך למשל בחודש ספטמבר רכיב שער הדולר שעלה (ב-3.97%) קיזז כמעט את כל הירידה ברכיב מחיר הבנזין באגן הים התיכון (שירד ב-4.86%) ונותרנו עם ירידה של 0.01% בלבד במחיר הדלק.
3. האם מחירי המוצרים המיובאים בחנויות יעלו?
אמנם שער הדולר מייקר את מחירי המוצרים עבור היבואנים אך ההתייקרות הזאת לא צפויה להגיע לצרכן. ראשית, המוצרים שנמצאים בחנויות הם מוצרים ששוחררו מהמכס במחירים ישנים, לפני התחזקות הדולר. שנית, "כאשר השוק נמצא בתנאים נורמאליים היבואנים מעלים מחירים כשהדולר עולה ומאטים בקצב הפחתות המחירים כשהדולר יורד", אומר יוסי פרימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים. עם זאת, כעת השוק אינו נמצא "בתנאים נורמאליים" בגלל הירידה המתמשכת בצריכה ובהשקעות. הציבור קונה הרבה פחות ולכן היבואנים לא ירצו להבריח את הקונים שכבר כעת ממעטים להגיע באמצעות העלאת מחירים.
4. האם כדאי לקנות דולרים?
לגבי רכישת דולרים, מי שיש לו התחייבויות או שצריך לשלם בדולרים אז שיקנה מה שהוא צריך ולא ייקח סיכונים מיותרים, אומר פריימן. לעומת זאת, לצרכן פרטי שרוצה לרכוש דולרים פוטנציאל הרווח הוא די מוגבל בגלל עלויות העסקה הגבוהות. "מי שמסתכל על מה שקרה במהלך החודש וחצי האחרון רואה שהיה גידול חד מאוד בהיקף הפעילות בשוק המט"ח וחלק מהממשתתפים האלו הם למעשה הזרים שהגדילו את השתתפותם במסחר. התהליך הזה לא יכול להימשך לאורך זמן. כדי שהדולר ימשיך לטפס לרמות שיא ויחזיק ברמות השיא האלו צריך להיות מצב של עודף ביקוש קבוע, אשר לא קיים היום. לכן, אמנם לא גמרנו את עליות השערים אבל הפוטנציאל כלפי מעלה לעומת הפוטנציאל מטה הוא לא גדול", הוא אומר. לכן, בגלל שעלויות העסקה עבור צרכן פרטי מאוד גבוהות ופוטנציאל עליית השערים באופן שיצדיק את העלויות הוא לא גדול, פוטנציאל הרווח עבור צרכן פרטי ברכישת דולרים הוא מוגבל.
5. כיצד משפיעה התחזקות הדולר על מחירי המכוניות?
התחזקות הדולר מול השקל לא משפיעה על כל המכוניות באופן שווה. כך, מכוניות שמיובאות בדולרים או בשער צמוד לדולר כמו קוריאניות או מכוניות אמריקאיות שמיוצרות בארה"ב, עשויות להתייקר אך מחירי מכוניות יפניות או אירופאיות לא יושפעו. למשל כאשר מדובר במכוניות יפניות, לא קיים מסחר ישיר בין השקל לין, אלא הוא נעשה דרך הדולר. מאחר והין בעולם דווקא נחלש ביחס לדולר, למרות התחזקות הדולר מול השקל, לא תהיה הצדקה ליבואני כלי הרכב מיפן להעלות מחירים.