בנק ישראל: העמלה הצולבת על שימוש בכרטיסי דביט תעמוד על 0.3% לשנה
הפיקוח על הבנקים מבקש להטמיע את השימוש בכרטיס, למרות ההתנגדות הצפוייה של חברות האשראי. ללקוחות הבנקים שיש להם כרטיסי אשראי יאלצו הבנקים לספק כרטיסי דביט ללא דמי כרטיס נוספים ל-4-3 השנים הראשונות
בנק ישראל פרסם היום המלצות וצעדים שנועדו להטמיע את כרטיסי הדביט (כרטיס לחיוב מיידי), עקב ההתנגדות הצפוייה של חברות האשראי.
הבנק מתכוון להגדיר את כרטיסי הדביט כחלק בלתי נפרד מניהול חשבון עו"ש, כאשר הכרטיס יהיה נפרד מכרטיס האשראי.
הבנק יאסור על גביית עמלת פעולה בערוץ ישיר על כל שימוש בכרטיס דביט והעמלה הצולבת לעסקאות שכיום עומדת על 0.7% בממוצע, תוגבל לשנה בשיעור של 0.3%, כדי למנוע מחברות אשראי שיפגעו מכניסת כרטיסי דביט לשוק, לייקר את העלויות עבור בתי העסק ולהפוך את קבלת השימוש בכרטיסים אלה ללא כדאי.
חישוב העמלה המירבית התבסס על אומדן שפרסם הממונה על ההגבלים העסקיים, לפיו עמלה ממוצעת צריכה לעמוד על 0.42% (כאשר ההנחה של הבנק היא כי כרגע לא יהיה שינוי בעמלות כרטיסי האשראי).
בנק ישראל יחייב את הבנקים להציע ללקוחותיהם הנפקה של כרטיסי דביט. ללקוחות הבנקים שיש להם כרטיסי אשראי יאלצו הבנקים לספק כרטיסי דביט ללא דמי כרטיס נוספים ל-4-3 השנים הראשונות.
הבנק פרסם היום גם טיוטת הוראה שמסדירה את מועדי העברת הכספים בעסקאות דביט, לפיה כל שרשרת התשלום שמתחילה בחיוב הכרטיס ומסתיימת בזיכוי בית העסק תמשך עד 3 ימי עסקים לאחר הצגת העסקה.
קידום כרטיסי החיוב המידיי הוא כתוצאה מהמלצות ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן, שקבעו כי דרך שימוש בכרטיסים אלה השימוש במזומן יפחת ויתאפשר מעקב טוב יותר אחר מחזורי הכסף במשק שיקטין את ההון השחור.
על פי לוח הזמנים הצפוי במרץ הקרוב טיוטת ההוראה תקודם והערכות הבנק הן כי כבר מאפריל הקרוב ידרשו הבנקים, בפרק זמן של שנה, להציע לכל הלקוחות שלהם כרטיסי דביט.
המפקח על הבנקים, דוד זקן: "כניסת כרטיס החיוב המיידי לתפוצה רחבה תפחית עלויות לבתי העסק ולמשקי הבית, ומבלי לפגוע ביכולתו של הצרכן לבחור באפיק התשלום המתאים לו".