$
ליאורה הירשהורן

איך להסתדר עם משכורת צבאית? מדריך לחייל

וודאו שחשבון הבנק שלכם פטור ממרבית העמלות, שימו לב למסגרת האשראי ונצלו הטבות. אמנם שכר חיילי החובה גדל ב-50% אך עדיין ההתנהלות הכלכלית בתקופת השירות הצבאי או הלאומי היא לא פשוטה

ליאורה הירשהורן 22:1511.01.16
חיילי חובה? גם אם לאחרונה התבשרתם על עלייה של 50% בשכר החודשי, התנהלות כלכלית בתקופת הצבא נותרה משימה לא פשוטה. ההוצאות החודשיות הממוצעות של חייל בשירות חובה לרוב גבוהות יותר מהמשכורת הצבאית, כך שאין הרבה מרחב תמרון ובעצם, אי אפשר לגהץ את כרטיס האשראי כל החודש בלי לחשוב על סדרי עדיפויות.

 

איך עושים את זה נכון? ריכזנו עבורכם מספר המלצות שיסייעו לכם בניהול ובמעקב אחר הכסף שלכם:

 

1. חשבון הבנק:

אם אתם כבר בעיצומו של שירות צבאי או אזרחי, קרוב לוודאי שכבר פתחתם חשבון בנק. המשכורת בצבא נכנסת אך ורק בהעברה בנקאית לחשבון הבנק. לכן, זה הזמן לוודא שאתם מקבלים מהבנק את התנאים הכי טובים עבורכם. התעקשו להיות שייכים לחשבון חייל, המעניק לכם פטור ממרבית העמלות שיש בבנק ולא בחשבון 18+ לדוגמא או כל חשבון אחר שלא כולל פטור.

 

בנוסף, בכל חשבון בנק יש מסגרת אשראי, שמגדירה מה גובה המינוס אליו תוכלו להיכנס בחשבון. במהלך השירות, מומלץ להתעקש מול הבנק כי מסגרת האשראי תעמוד על 0 שקלים כדי שלא תיכנסו למינוס שלא תוכלו לכסות. אם בכל זאת יש לכם מסגרת אשראי, בדקו מה גובה הריבית שאתם משלמים עבורה. דעו כי ניתן לערוך משא ומתן ולהתמקח על גובה הריבית שתשלמו על המינוס.

 

2. הכירו את אמצעי התשלום:

מעדיפים למשוך מזומן לפני כל חזרה לבסיס כדי לעקוב אחרי הכסף שהוצאתם או שאולי דווקא נוח לכם יותר לעקוב אחרי ההוצאות באמצעות כרטיס האשראי? עצמאות כלכלית תחייב אתכם להיעזר באמצעי תשלום מגוונים כמו כרטיסי אשראי, כרטיס למשיכת מזומנים או כרטיס חיוב מיידי. שקלו מהו האמצעי הנוח והמתאים ביותר עבורכם כדי לעקוב אחר ההוצאות וההכנסות שלכם מבלי לעבור את מכסת ההכנסות ולהיכנס למינוס. אם בחרתם במזומן, שימו לב כי אתם מושכים כסף מסניפי בנק ולא מכספומט חוץ-בנקאי, שגובה מכם עמלה גבוהה בגין כל משיכה. אם אתם מעדיפים כרטיס אשראי, בקשו מהבנק להנפיק לכם כרטיס אשראי עם ספרות מודפסות ולא בולטות אשר מונע מהבנק את האפשרות להגדיל לכם את המסגרת בכרטיס על פי שיקול דעתו הבלעדי. קראו עוד על אמצעי תשלום כדי להגיע להחלטה הטובה ביותר.

 

3. הכינו רשימה של כל ההכנסות וההוצאות:

כדי לוודא שאתם מתנהלים בצורה אחראית, מומלץ לעקוב אחרי ההכנסות וההוצאות. המשכורת הצבאית היא משכורת קבועה ולכן עוזרת לתכנן בצורה מסודרת תקציב חודשי. קחו בחשבון הכנסות נוספות, אם יש לכם, מעבודה נוספת או תמיכה כלכלית מההורים. לאחר מכן, עברו לצד ההוצאות: רשמו את כל הכסף שאתם מוציאים על מזון, בגדים, בילויים ועוד. התחשבו בכסף שאתם מעבירים לסיוע בבית, אם יש בכך צורך. היעזרו במחשבון ניהול תקציב כדי לא להחסיר דבר ולוודא שאתם מאוזנים.

 

4. נצלו הטבות

בתי עסק רבים מציעים מחירים מיוחדים לחיילים במגוון תחומים כמו מקומות בילוי, מסעדות, אתרי טיולים, חופי רחצה, חניונים ועוד. שימו לב האם באותיות הקטנות כתוב משהו לגבי הטבות או מבצעים עבורכם. שימוש בהטבות יכול לצמצם את גובה ההוצאות מבלי להתפשר על הדברים שאתם אוהבים לעשות. גם אם אתם לא בטוחים שאתם זכאים להטבה, תמיד כדאי לשאול.

 

5. שינוי קטן שווה הרבה:

ניסיתם לנהל את התקציב שלכם בצורה חכמה ועדיין חשבון הבנק שלכם במינוס? יש מגוון כלים ופעולות שיכולים להחזיר את הפלוס לחשבון הבנק שלכם. החשוב שבהם הוא צמצום בהוצאות. בתקופת הצבא, לרוב, קשה להגדיל את ההכנסות ועל כן עליכם לנסות ולחשוב היכן תוכלו לקצץ לתקופה הקרובה – מבלי לפגוע ברמת החיים שלכם. זכרו, הוצאות קטנות מצטברות בסוף החודש לכדי הוצאות גדולות. קח למשל, פחית שתיה שעשויה לעלות 5 שקלים, אם תפחיתו את כמות הפחיות שאתם שותים ביום בפחית אחת בלבד, אתם צפויים לחסוך למעלה מ-100 שקלים בחודש!

 

אחד האתגרים שחיילים צריכים להתמודד איתו הוא ניהול המשכורת המצומצמת אחד האתגרים שחיילים צריכים להתמודד איתו הוא ניהול המשכורת המצומצמת צילום: דובר צה"ל

 

6. אל תהססו לפנות לבקשת עזרה:

אם עדיין לא הצלחתם להשיב את חשבון הבנק שלכם לפלוס, יש מגוון דרכים שנועדו לסייע לכם במקרה של מצוקה כלכלית וכדאי לפנות למש"ק/ית הת"ש לבירור כיצד ניתן לקבל עזרה. מש"קי הת"ש בצבא הוכשרו בכדי ללוות חיילות וחיילים ליציאה מהמינוס ומסייעים לעקוב אחר חשבון הבנק באופן אפקטיבי. במקרה הצורך, יש באפשרותם להעניק תשלומי משפחה, תלושי מזון, הלוואות, היתר עבודה אזרחית ועוד.

 

7. חושבים על היום שאחרי:

לאחר השחרור תזכו להטבות כלכליות רבות שנועדו להקל על תקופות המעבר בין היתר תהיו זכאים לנקודות זיכוי מס במס הכנסה ולדמי אבטלה מביטוח לאומי, לצד החובות שיחולו עליכם כמו תשלום מס בריאות וביטוח לאומי. בדקו את זכויותיכם וחובותיכם באתר הביטוח הלאומי. אם תרצו ללמוד או לפתוח עסק עצמאי, תוכלו להשתמש לשם כך בכספי הפיקדון. קראו על כך עוד באתר להכוונת חיילים משוחררים.

 

היכנסו לאתר 'האוצר שלי' וקראו עוד על התנהלות כלכלית נבונה עבור משרתי השירות הצבאי והאזרחי, ניהול תקציב בקלות ובפשטות וצפו בסרטון 'אחראי עם כרטיס אשראי'.

 

הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x