$
הכסף

בדיקת כלכליסט

בדקו: מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם ב-2017 בניכוי דמי ניהול

אם מנכים את דמי הניהול שגבו קרנות ההשתלמות בשנה החולפת, אנליסט דוחקת את אקסלנס והראל, שהיו במקומות השני והשלישי בטבלת התשואות. הכוכבת של 2016 ילין לפידות והלמן־אלדובי מניבות תשואה כמעט זהה, אבל אלטשולר עדיין בראש

רחלי בינדמן 11:2101.04.18

מה יותר חשוב בשורה התחתונה - דמי ניהול או תשואה? זוהי שאלת השאלות, שעליה חלוקים בתעשיית ניהול הכסף. לפי הרגולציה שמקדמת רשות שוק ההון בשוק הפנסיוני, ברשות מתמקדים בדמי הניהול על פני ביצועים. האמצעי הוא רפורמת פנסיית ברירת המחדל, שנועדה לחזק חוסכים נטולי כוח מיקוח ולאפשר להם להצטרף לקרנות בדמי ניהול נמוכים. אלא שבענף, ובמיוחד בקרב מנהלי ההשקעות, צצה ביקורת על כיוון הפעולה הזה. טענת הנגד פשוטה: שווה לשלם יותר כדי לקבל הרבה יותר.

 

בשנים האחרונות קרנות הפנסיה הגדולות נופפו בטענה הזו כדי לנסות ולהניא חוסכים ממעבר לשתי קרנות הפנסיה המוזלות, המציעות דמי ניהול הקרובים לאפס — של מיטב דש והלמן־אלדובי. זאת בטענה כי התשואות שהשיגו קרנות ברירת המחדל - גם בניכוי דמי הניהול - נמוכות מאלה שרשמו חלק מקרנות הפנסיה הגדולות.

 

אלא שהסיבה שבגללה רשות שוק ההון כל כך מתעקשת להתמקד בדמי הניהול היא שבעוד שהם ידועים ומשפיעים מיידית על גובה החיסכון העתידי, התשואה העתידית היא בסימן שאלה. אי אפשר לדעת מי יהיה הכוכב הבא ולאורך זמן ההנחה היא שרוב הגופים יתכנסו לתשואה ממוצעת יחסית קרובה. אף על פי כן, אי אפשר להתעלם מכך שבשנים האחרונות חלק מהגופים הפגינו ביצועים טובים כל כך, שוודאי מצדיקים לשלם להם קצת יותר.

 

נראה שכדי לקבל תמונה אמיתית, צריך להתייחס לאיכות ההשקעות ולתשואה גם יחד. לשם כך יש לבחון את התשואות של הגופים בניכוי דמי הניהול שהם גובים.

אלא שכשיועצי ההשקעות משכנעים עובדים לעבור מגוף לגוף, הם נוהגים להציג תשואה ברוטו, לפני דמי הניהול. בכך הם עלולים להציג תמונה מעוותת. "כלכליסט" בדק את ביצועי קרנות ההשתלמות לשנת 2017 לפני ואחרי ניכוי דמי הניהול הממוצעים שהן גבו, והתוצאות מפתיעות.

 

 

אנליסט אטרקטיבית בניכוי דמי ניהול

 

קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם מככבת בטבלת התשואות, עם תשואה של 10.6% בשנת 2017. היא נותרת הכוכבת של השנה גם אחרי ניכוי דמי הניהול הממוצעים שהיא גובה, 0.8%, כך שהתשואה עומדת על 9.72% נטו. כלומר, היה שווה לשלם לאלטשולר דמי ניהול יחסית גבוהים כדי ליהנות מהתשואה העודפת.

 

אבל מפתיע לגלות הוא שקרנות ההשתלמות של אקסלנס ושל הראל, המתברגות במקומות השני והשלישי עם תשואה ברוטו של 8.17% ושל 7.97% בהתאמה לפני דמי ניהול — יורדות למקומות השלישי והרביעי אחרי החישוב הזה. בניכוי דמי הניהול שהן גובות, קרן ההשתלמות של אנליסט עוקפת אותם. אקסלנס גובה דמי ניהול ממוצעים גבוהים של 0.89% והראל של 0.82%. מנגד אנליסט לוקחת דמי ניהול ממוצעים של 0.64%, כך שבתשואה נטו הקרן של אנליסט כבר משיגה תשואה שנתית של 7.28% - בעוד אקסלנס מסתפקת ב־7.22% והראל ב־7.1%. לפיכך, אנליסט אטרקטיבית יותר מבחינת הביצועים בשנה החולפת.

 

גילעד אלטשולר גילעד אלטשולר צילום: אוראל כהן

 

ילין איבדה גובה וקרובה להלמן־אלדובי

 

בתחתית הטבלה בולטת הקרן של ילין לפידות, שהיתה המצטיינת של 2016, עם תשואה ברוטו של 6.29%. הלמן־אלדובי לא רחוקה ממנה עם תשואה של 6.56%. שתי הקרנות שומרות על מקומן גם בניכוי דמי ניהול - ילין עם תשואה נטו של 5.51% והלמן־אלדובי עם תשואה נטו של 5.55%. אולם, הפער בין הביצועים מצטמצם מכיוון שדמי הניהול הממוצעים של ילין הם 0.74% - נמוכים מאלה של הלמן־אלדובי, 0.96%.

 

דווקא קרן ההשתלמות הגרועה ביותר ב־2017 היא גם היקרה במונחי דמי ניהול ממוצעים, מה שרק מחזק את הטענה שדמי הניהול לא תמיד מצדיקים את עצמם.

בשורה התחתונה, לפני שמתפתים לבחור בקרן ההשתלמות שמתברגת בראש טבלת התשואות, שווה לבקש לראות את הביצועים שלה מול המתחרות גם בניכוי דמי הניהול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x