$
צרכנות פיננסית

בלעדי לכלכליסט

גמא מקפיצה ב-50% את האשראי לאלפי עסקים, ומאשימה הבנקים

חברת נכיון התשלומים שבשליטת הפניקס הודיעה ל-2,000 בתי עסק מתוך עשרות אלפי לקוחותיה שלהם היא מספקת אשראי לפעילות שוטפת, כי תייקר דרמטית את העמלה שהיא גובה מהם ל-1.45%. היא תלתה את ההתייקרות הדרמטית בכך שהבנקים החליטו על ייקור מחירי האשראי. גמא: "אנחנו סופגים חלק גדול מעליית מקורות המימון"

רחלי בינדמן 15:4220.03.20

חברת נכיון התשלומים גמא שבשליטת הפניקס שלחה היום (שישי) הודעה קשה במיוחד ל-2,000 בתי עסק מתוך עשרות אלפי לקוחות שלהם היא מספקת אשראי לפעילות השוטפת על ייקור העמלה.

 

 

 

גמא עוסקת בהעברה מוקדמת יותר של תשלומים עתידיים (צ'קים וכרטיסי אשראי) שאמורים להגיע לבתי עסק וגביית עמלה על כך המגלמת את הסיכון. היום עדכנה גמא כאמור 2,000 בתי עסק כי היא מקפיצה את ריבית האשראי ב-1.45%, ייקור ממוצע של 50%. גמא מאשימה בהחלטה הקשה, שתכביד מאוד על בתי העסק את הבנקים:"המערכת הבנקאית החליטה באופן מיוחד על ייקור מחירי האשראי", הסבירו בגמא המקבלת בעצמה אשראי מהמערכת הבנקאית.

 

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) צילום: Shutterstock

 

 

מדובר בייקור משמעותי שכן כדי לממן את בתי העסק גמא גייסה ניירות ערך מסחריים בעלות של פחות מ-1%, כך שהיא מתמחרת למעשה עלייה חדה בסיכון של בתי העסק שעלולים לסבול מירידה חדה בתזרים ההכנסות כתוצאה מהסגר ההולך ומתקרב.

 

מגמא נמסר כי "עמלות הניכיון יוקרו נקודתית באותו הפרש של התייקרות מקורות המימון, רק על עסקאות חדשות ולא על התיק הקיים, כאשר גמא סופגת חלק גדול מעליית מקורות המימון".

 

חשוב להדגיש: גמא לא רק שלא מרוויחה מעלייה זו אף לא שקל אחד אלא אף סופגת עלויות ניכרות מהתייקרות העלויות עבור ציבור בתי העסק".

 

גמא סרבה למסור לכלכליסט פרטים בדבר האופן שבו מקורות המימון שלה יתייקרו ובכמה אם בכלל ייקרו הבנקים את האשראי שהיא נוטלת.

 

הבנקים עצמם החלו אמנם לייקר ריביות ללווים ובכלל זה נוטלי משכנתאות שהריבית שלהם התייקרה בכמעט 1% (הרכיב השקלי הלא צמוד) בטענה כי עלות המימון הנגזרת מהמרווח שנפתח באגח הממשלתיות גדלה. אלא שזו כמובן טענה בעייתית שכן לבנקים אין שום כוונה לגייס אגרות חוב בתנאי השוק הנוכחיים כך שהאמת היא שהריבית התייקרה בעיקר בגלל העלייה בסיכון.

 

בשלב זה חברות כרטיסי האשראי שגם עוסקות בנכיון מול בתי עסק לא ייקרו את ריבית הנכיון אך מהלך זה אכן צפוי בקרוב אם כי לא באופן רוחבי שכן סיכון הנכיון של עסקים הנהנים בימים אלו מביקוש מוגבר כמו סופרמרקטים ובתי מרקחת דווקא ירד.
x