$
נדל

לראשונה מאז בג"ץ הקשת המזרחית: חקלאים יפוצו על הפקעת קרקע לפי שווי השטח

ביהמ"ש קבע כי הפקעת קרקע חקלאית תצריך ממעצ לפצות את החוכר לפי שווי שוק הקרקע, בעקבות עתירה שהגישו חקלאים שאדמותיהם הופקעו לצורך סלילת כביש

שי פאוזנר 08:3022.03.11

הפקעת קרקע חקלאית בחוזה חכירה ממינהל מקרקעי ישראל תצריך ממעצ לפצות את החוכר לפי שווי שוק הקרקע. כך עולה מפסק דין תקדימי של בית המשפט המחוזי מרכז שניתן אתמול במסגרת עתירה חקלאים מהמושבים גבעת חן וכפר מל"ל. החקלאים עתרו בעקבות הפקעת אדמות שלהם על ידי החברה הלאומית לדרכים

(מעצ לשעבר) לצורך סלילת כביש הרוחב 531 ומסילת רכבת.

 

ההחלטה תחייב לבצע הבדלה בפיצוי על קרקע חקלאית שתופקע - בין שטחים שהוחכרו לחקלאים פרטיים לבין אלה בהן חלק מנחלות במושבים.

 

בפסק הדין קובע השופט יעקב שינמן כי חקלאי שיוכיח כי הנו בעל זכות חכירה או זכות קניין אחרת מהסוג שניתן לממשם ערב ההפקעה, יהיה זכאי לפיצויים בהתאם לשווי השוק של השטח.

 

בכך דחה שינמן את עמדת מעצ שלפיה כל החקלאים יקבלו פיצוי על איבוד זכות עיבוד הקרקע בלבד.

 

עו"ד סימון טוסון, ממשרד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות׳, שייצג את החקלאים מסר ל"כלכליסט", כי ההבדל במקרה זה אמור לעמוד על פיצוי של עד 20 אלף דולר לדונם, לעומת כ־4,000 דולר לדונם שביקשה מעצ לשלם. כך על פי הערכת שמאי שליווה את החקלאים בעתירה. כמו כן, בית המשפט פסק כי החקלאים שחוכרים קרקע מהמדינה לצורכי חקלאות יפוצו בגין הוצאות שנגרמו להם כתוצאה מההפקעה, בנוסף לפיצויי ההפקעה.

 

מעצ נוהגת מאז מאוגוסט 2001 לפצות חקלאים על הפקעת קרקע רק על גובה ההשקעה שלהם בה. זאת בעקבות פרסום פסיקת בג"ץ הקשת המזרחית. עד לפסיקה ב־2001 החקלאים זכו לפיצוי של 27% מערכה הנדל"ני של הקרקע - סכום הגבוה משמעותית מהמגיע להם על פי חוזי החכירה עם המינהל.

 

השופט שינמן קבע כי מי מהעותרים שמחזיק בשטח שהנו חלק מנחלה לא יפוצה על שווי הקרקע, מאחר ואי אפשר לקבוע את שוויה שכן לא ניתן למכור אותה שלא כחלק מנחלה. עו"ד טוסון אמר כי החקלאים מתכננים לערער על ההחלטה בטענה כי ניתן לקבוע שווי שוק לחלקה ב' (חלק שמיועד לחקלאות מתוך נחלה) באמצעות כללים שמאים מקובלים.

 

ממעצ נמסר: "נערער על ההחלטה, המנוגדת להחלטות קודמות בבתי משפט מחוזיים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x