צה"ל בדרך החוצה מגוש דן: הסכם חדש יאיץ פינוי השלישות ותל השומר
משרדי הביטחון, האוצר והשיכון ומינהל מקרקעי ישראל יחתמו בימים הקרובים על הסכם שלפיו בתוך כמה שבועות יתחיל התכנון האזרחי של חמישה מחנות צה"ל באזור המרכז
משרדי הביטחון, האוצר, השיכון ומינהל מקרקעי ישראל יחתמו בימים הקרובים על 'הסכם התכנון' שבמסגרתו יוביל משרד הביטחון את התכנון האזרחי ב-5 מחנות מרכזיים שיפנה במרכז הארץ, כך עולה מדיון שהתקיים הבוקר (ב') בוועדה לביקורת המדינה בכנסת.
בדיון אמר סמנכ"ל משרד הביטחון בצלאל טרייבר לוועדה, כי משרד הביטחון עומד לקראת חתימה שצפויה כבר בתחילת השבוע הבא. "הגענו לסיכום, נחתום בימים הקרובים ונוכל לצאת לדרך. ניצלנו את החודש וחצי האחרונים, מאז שהושג הסיכום, להערכות, כך שנוכל לצאת לדרך מיד עם חתימת ההסכם. בדקנו את חברות התכנון, יצרנו קשר עם חברות תכנון ונערכנו עם סיווגים ביטחוניים לעובדי החברות".
מחנה צריפין צילום: אבי מועלם
לדבריו, בעקבות ההסכם יחלו כבר בשבועות הקרובים בתכנון אזרחי של 5 מחנות גדולים במרכז הארץ ובהם מחנה השלישות הראשית ברמת גן, מחנה הרודצקי שבגבול גבעתיים תל אביב, ותל השומר אשר תכנונם יושלם בתוך 5-3 שנים. כמו כן בתוך 6-5 שנים יושלם תכנונו של מחנה צריפין והתכנון של מחנה סירקין בפתח תקווה יושלם בתוך כ-7 שנים.
דו"ח מבקר המדינה
מדובר בדיון שלישי שהתקיים בעקבות דו"ח מבקר המדינה שפורסם ביוני 2010 והטיח ביקורת קשה בצה"ל על כך שהוא מחזיק בשטחים רבים, בניהם מחנות נטושים ומחנות שממוקמים בלב אזורי הביקוש. לפי הדו"ח, שטח מחנות צה"ל פרוס על פני כ-614 אלף דונם מהם מחנות שנמצאים במרכזים עירוניים או בסמוך להם וחלקם יוצרים, מעצם פעילותם, מפגעים סביבתיים שונים, ובהם רעש וזיהומי קרקע, מים ואוויר.
עוד צוין בדו"ח, כי בשנת 1993 החליטה הממשלה לפנות מחנות צבא ושטחי אש באזורים שבהם יש ביקוש רב לקרקעות ולהעביר את הקרקעות לניהול ממ"י. כמו כן נקבע כי צוות בין-משרדי יגבש את הקריטריונים שלפיהם ייקבעו עלויות הפינוי אך מאז במשך השנים חלו עיכובים שונים ושינויים בסטטוס המחנות השונים שיועדו לפינוי, ובאמצע שנת 2010, מועד סיום הביקורת, עדיין לא פונו חלק מאותם מחנות, לרבות מחנות שהוחלט לפנותם בעדיפות ראשונה.
בין היתר צוין בדו"ח מקרה אבסורדי שבו נמנע משרד הביטחון להשקיע מיליון שקל בטיהור קרקע - מהלך שיאפשר את שיווקה אך באותם שנים בהם נמנע מכך שילם ארנונה בהיקף של מיליוני שקלים. במקביל, מספר המחנות הנטושים ירד ממאתיים לפחות מ-70, ו-18 מהם נמצאים בשלבים טכניים של החזרה למינהל מקרקעי ישראל. במשרד הבטחון מתכוונים להשקיע כ-8 מיליון שקל בפינוי שאר המחנות הנטושים.