"אם מחירי הדירות לא יעלו לאורך זמן, תהיה בעיה לענף"
בענף הבנייה התקשו להתפעל מהמהלכים של בנק ישראל בתחום המשכנתאות. אברהם קוזניצקי סבור שצעדיו החדשים של פישר היו נכונים אך מזהיר מההמשך
בענף הבנייה התקשו להתפעל מהמהלכים של בנק ישראל בתחום המשכנתאות.
בעל השליטה בחברת מנרב אברהם קוזניצקי סבור שצעדיו החדשים של פישר היו נכונים אך מזהיר מההמשך. "זהו צעד בכיוון הנכון. אסור לבצע צעדים כאלה בידיים גסות. צעדים גסים בתחום הזה יכולים להביא לכאוס בכל שוק ההון ובבנקים. אם יבוא ריסוק מחירים אין לזה סוף. ראינו את זה באמריקה. כל בעל דירה עם משכנתא יזרוק מה שהוא יכול. אני לא אומר את זה כקבלן אלא כמי שחרד לעתיד מדינת ישראל", הוא אומר.
לדבריו, "אם המחירים לא יעלו בהמשך להחלטה הזו במשך תקופה מסוימת, אז הושג הישג מצוין. אך אם מחירי הדירות הללו לא יעלו לאורך זמן, תהיה בעיה לענף. מדד יוקר הבנייה עולה ועולה, כלומר בעוד שנה־שנתיים תהיה ירידה ריאלית בשווי הדירות".
לדברי אבי גינדי מבעלי גינדי החזקות, "ידענו שמחפשים צעדים שיעזרו לטפל במחיר הדירות. התוצאה היא אכזבה". לדבריו, "אחרי שמכרנו 600 יחידות דיור השנה, אני יכול לומר ש־90% מהרוכשים שלנו שקנו דירה להשקעה הביאו 40%–50% מההון מהבית לרכישת הדירה. רוב האנשים שקונים דירות להשקעה מביאים אפילו יותר. לבוא ולומר שזה צעד מפתיע? לדעתי הצעד הזה לא יזיז לאף אחד".
גינדי טוען שמי שמשפר דיור מביא 30%-40% של הון עצמי לעסקה כך שגם כאן אין שינוי. גינדי סבור ש"מדובר בפלופ. הנגיד הוריד ריבית במקביל - זו הבשורה האמיתית פה. המשמעות היא שכך הוא רק יגביר את מכירת הדירות אצלנו ויגדיל את רמת הביקוש. רמת הזהירות של הרוכשים לא תשתנה".
גינדי מוסיף שאם רוצים לעזור לצעירים עם מצוקת הדיור צריך לתת להם הלוואות מדינה. "אנחנו נותנים היום הלוואות לרוכשי הדירות שלנו בשיעור של 30% מערך הדירה עם 0% ריבית לעשר שנים. אם הממשלה רוצה לעשות שינוי, שתיתן הלוואות כאלה. למחרת ההכרזה על החלטה כזו, נוכל לראות את השינוי באמת".