מבקר המדינה בוחן את יישום תמ"א 38 עקב תלונות קבלנים
משרד המבקר קיבל פניות רבות של פעילים בתחום שטענו כי הרשויות השונות שמות מקלות בגלגלי התוכניות
מבקר המדינה מכין בימים אלה דו"ח שיבחן את תפקוד הממשלה והרשויות הרלבנטיות בתחום ההתחדשות העירונית. הדו"ח נולד לאחר פניות רבות של פעילים בתחום התמ"א 38 למשרד המבקר בטענה כי הרשויות השונות שמות מקלות בגלגלי התוכניות.
- מהנדס עיריית ת"א: אנו לא מאשרים את התוספת החדשה לתמ"א 38
- כשל נוסף בתמ"א
- תמ"א 38 תתוקן ותאפשר הוספת 2.5 קומות למבנים
נציגי המבקר נפגשו בשבועות האחרונים עם נציגי שוק הנדל"ן שעוסקים בקידום תוכניות התחדשות עירונית. הכוונה היא לפרויקטים במסגרת תוכניות המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תמ"א 38, שבמסגרתה מוצעת לבעלי דירות בבתים משותפים האפשרות "לשלם" לקבלנים שיחזקו את יסודות הבתים שלהם באמצעות זכויות בנייה שמאפשרות לבנות דירות נוספות על גג המבנה.
על פי מידע שהגיע ל"כלכליסט", נציגי המבקר נפגשו גם עם נציג המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים, משרד הפנים ומשרד השיכון ועם ראשי רשויות וועדות מקומיות. למרות ניסיונות לקידום התוכניות, הממשלה נכשלה להביא לכך שתחום ההתחדשות העירונית יהפוך לתופעה המונית. בשורה התחתונה, עד כה הגיעו לרשויות השונות תוכניות בניית 722 פרויקטים ומתוכן עברו את הוועדות השונות 345 פרויקטים בלבד.
בחודשים האחרונים, ביצעה הממשלה כמה שינויים בהוראות החוקים שנוגעות לתוכניות הללו בניסיון לקדמן. בין השאר אושרה תוכנית לבצע החלפת שטחים בין קבלנים למדינה כדי להרחיב שטחים בהם לא כדאי כלכלית לבצע פינוי בינוי. במקביל אושרה הרחבת שטח התוספת לבניין בו מבוצע חיזוק, מקומה וחצי לשתיים וחצי קומות בממוצע.
ממשרד המבקר נמסר: "החטיבה לביקורת השלטון המקומי במשרד המבקר עורכת ביקורת מקיפה על התחדשות עירונית. לצורך זה מתקיימות, כמקובל במשרד המבקר, פגישות עם גורמים שיש להם נגיעה לנושא הנבדק. הביקורת האמורה מיועדת להתפרסם בדו"ח הביקורת השנתי על השלטון המקומי".