השמאי הממשלתי: עלייה של 5% במחירי דירות 4 חדרים
זאת בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה. מחירה הממוצע של דירת 4 חדרים בת"א -2.6 מיליון שקל, זינק ב-11% מהרבעון הראשון ב-2012. באשדוד וחיפה המחירים עלו ב-7% ל-1.2 מיליון שקל
סקירת השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, טל אלדרוטי, מתפרסמת כמה שעות לאחר שמשרד השיכון שחרר נתונים לפיהם מחירי הדירות בישראל עלו ב-5%-6% בשנה החולפת. בניגוד לדו"ח המפורט של משרד השיכון, דו"ח השמאי הממשלתי, שזכה לכינוי "הביג מאק של מדדי מחירי הדירות", סוקר 5,500 עסקאות למכירת דירות בנות 4 חדרים (חדשות וישנות) ב-16 ערים גדולות.
מהדו"ח עולה, כי המחיר הממוצע לדירת 4 חדרים בתל אביב עומד על 2.6 מיליון שקל, זינוק של 11% מהרבעון הראשון ב-2012, ועלייה של 2% בהשוואה לרבעון הקודם. בתל אביב דירת 4 חדרים היא היקרה ביותר מבין 16 הערים שנסקרו.
באשדוד ובחיפה זינק מחירה הממוצע של דירת 4 חדרים ב-7% לרמה של 1.2 מיליון שקל; ובירושלים עלה המחיר ב-3% והוא עמוד כיום על 1.79 מיליון שקל. יצוין כי בכל 16 הערים שנסקרו חלו עליות מחירים בשנה החולפת; רק באשקלון נותר המחיר זהה ברמה של 818 אלף שקל לדירת 4 חדרים. עם זאת, בהשוואה לרבעון האחרון ב-2012, נרשמו ירידות מחירים קלות בשיעור של אחוז בודד בחיפה, במודיעין וברחובות.
עוד עולה מהסקירה, כי המחיר הנמוך ביותר לדירת 4 חדרים נרשם בבאר שבע – 788 אלף שקל. וזאת, לאחר שהמחירים בבאר שבע עלו ב-8% בשנה החולפת. במודיעיון ובראשון לציון עומד מחיר דירת 4 חדרים על כ-1.4 מיליון שקל.
הסקירה מתייחסת לתקופה בה נכנסו לתוקף המגבלות האחרונות של בנק ישראל בעניין הקשחת תנאי ההלוואות לדיור, בעיקר למשקיעים. "ההשפעה, ככל שהיתה לצעדים אלה, לא באה לידי ביטוי במחירי הדירות ברבעון זה", כותב אלדרוטי. "לא אובחן צמצום בהיקף העסקאות או ירידה במחירי הדירות שנסקרו ברבעון החולף".
אלדרוטי מוסיף כי "עקב ירידה בקצב התחלות הבנייה ויציבות ברמת ביקושים גבוהה, מלאי הדירות המוצעות למכירה הצטמצם במהלך שנת 2012, אולם ברבעון זה מסתמן כי אין שינוי במלאי של דירות חדשות בלתי מכורות, שעומד, נכון לסוף מרץ 2013, על 20,350 יחידות דיור. במקביל, מדווחים הבנקים על היקף גבוה של נטילת משכנתאות".
עוד מעריך אלדרוטי כי הרבעון הנסקר התאפיין "בתקופת בחירות ובהמתנה להקמת ממשלה חדשה, ולווה בחוסר וודאות לגבי מגמות, יעדים, גזירות וצעדים כלכליים שינקטו על-ידי הממשלה שתקום. בנוסף, חוסר וודאות ואי יציבות בכלכלה העולמית ובעיקר באירופה, בד בבד עם ההצהרות וההוראות שננקטו על ידי בנק ישראל, מלווים את ענף הנדל"ן בכלל והדיור למגורים בפרט, ומשפיעים על התנהלתו לאורך הרבעון הנסקר, כמו גם במשך השנה האחרונה".