לאומי: ללא הגדלת היצע הדירות על ידי הממשלה - המחירים ימשיכו לעלות
כלכלני הבנק סבורים כי גם לאחר עלייה של 9.3% במחירי הדיור ב-12 החודשים האחרונים היצע הדירות עדיין אינו מספיק לבלום את העלייה במחירים. מוקדם יותר השבוע פרסם השמאי הממשלתי כי מחירי הדירות ב-16 הערים הגדולות בישראל עלו בשיעור נומינלי של 5.6% ברבעון השלישי
"הרמה הנוכחית של היצע הדירות, תומכת בהמשך המגמה של עלייה במחירי הדיור בישראל וזאת לאחר שב-12 החודשים האחרונים עלו מחירי הדירות ב-9.3%", כך טוענים כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית.
- תקוע בצמרת: מחיר הפנטהאוז של משה פטרבורג במגדל W ירד ב-12 מיליון ש'
- חריש: באמונה זכתה במכרז נוסף ל-51 דירות
- משרד השיכון ישווק קרקעות ל-1,730 דירות ביהודה ושומרון ובירושלים
כלכלני הבנק מציינים כי בחודש ספטמבר נמכרו 1,456 דירות ביוזמה פרטית, כאשר נתון זה משקף קצב מכירות של כ-17.4 אלף דירות בשנה. "מדובר בהיקף מכירות חודשי נמוך ביחס להיקפי המכירות מתחילת השנה וירידה במונחים רבעוניים שנייה ברציפות".
במקביל, טוענים בבנק כי נמשכת הירידה בהיקף הדירות במלאי הבלתי מכור. "על פי נתוני המגמה, בחודש ספטמבר ירד המלאי מתחת לרמת ה-16 אלף יח"ד בפעם הראשונה מאז חודש דצמבר 2011. עקב הירידה במכירות ובמלאי הדירות הבלתי מכור ביוזמה פרטית, מספר חודשי ההיצע נותר יציב ברמה של 10.7 חודשים", הוסיפו.
חודשי היצע של דירות מוגדרים כמספר החודשים שיעברו עד מכירת כל הדירות שנותרו למכירה בישראל. המדידה נעשית על ידי חלוקת מספר הדירות במלאי בסוף כל חודש בממוצע מספר הדירות שנמכרו בחודשים האחרנים.
עם זאת, מציינים בבנק כי הגורמים אשר עשויים למתן את קצב עליית מחירי הדיור הם המשך הצמיחה המתונה בביקושים המקומיים במשק, ובצד ההיצע, הגדלת אישורי והתחלות הבניה בהובלת הממשלה.
מוקדם יותר השבוע פרסם השמאי הממשלתי, טל אלדרוטי, כי מחירי הדירות ב-16 הערים הגדולות בישראל עלו בשיעור נומינלי של 5.6% ברבעון השלישי, בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. מהסקירה, שנערכה ב-16 ערים מרכזיות ומתייחסת לרבעון השלישי של שנת 2013, עולה כי נרשמה עלייה בשיעור של כ- 1.9% במחירי הדירות בהשוואה לרבעון הקודם (שני, 2013). יצוין כי השמאי הממשלתי סקר כ-5,100 עסקאות לרכישת דירות בנות 4 חדרים (חדשות ומיד שנייה).