השמאי הממשלתי: התשואה מהשכרת נכסים מניבים ירדה במחצית הראשונה של השנה
התשואה ירדה ל-7.9%, לעומת 8.3% בתקופה המקבילה אשתקד. התשואה מהשכרת משרדים ירדה קלות באותה התקופה, מ-8.2% ל-8.15%
הנכסים מניבים פחות: התשואה מהשכרת נכסים מסחריים ירדה במחצית הראשונה של 2013 ל-7.9%, בהשוואה ל-8.3% בתקופה המקבילה אשתקד. התשואה מהשכרת משרדים ירדה קלות באותה התקופה, מ-8.2% ל-8.15%. בנכסי תעשייה ולוגיסטיקה נרשמה תשואה של 8.3% במחצית הראשונה של השנה, בהשוואה ל-8.6% בתקופה המקבילה אשתקד. כך עולה מסקירת השמאי הממשלתי הראשי, שהתפרסמה היום (ב'). שיעור התשואה הוא היחס שבין ההכנסה השנתית מהשכרת נכס לבין שוויו, המבוטא באחוזים.
- השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו ב-5.6% בשנה החולפת
- חברת איסתא רכשה 3 נכסים מניבים ב-35 מליון שקל
- השמאי המשלתי: שיעורי התשואה מנכסים מניבים בישראל אינם עולים
טל אלדרוטי, השמאי הממשלתי, מציין בסקירה כי הירידה בתשואה חלה במקביל לירידה בשערי הריבית במשק. כמו כן, הנתונים על התשואה מהשכרת משרדים מעידים על "המשך יציבות וביקוש בשוק המשרדים". עם זאת, הוא מעריך כי תחזית הפעילים בשוק כי בטווח הבינוני צפוי עודף היצע בענף המשרדים באזורי הביקוש, השפיעה כנראה על מיתון בתשואה.
עוד עולה מהסקירה כי "נמצא קשר מובהק בין רמת הקרבה של הנכס למרכז הארץ או למרכז הישוב לבין שיעור התשואה ממנו. בנכסים שמיקומם מרכזי נצפה שיעור תשואה נמוך ואילו בנכסים פריפריאליים נצפה שיעור תשואה גבוה". מדובר בהפרשים של עד אחוז בתשואה השנתית.
"הקשר נובע ככל הנראה ממרכיבי סיכון גבוהים יותר בפריפריה, כגון: איתנות פיננסית של השוכרים, יחס אי תפוסה, וסיכונים לבעלים שבהשתנות הסביבה", מסכם אלדרוטי.
בתגובה לנתונים, מסר אסף עטיה, מנכ"ל מעוף יועצי נדל"ן, כי "במהלך שנת 2013, נכנסו לשוק בנייני משרדים חדשים, שאומנם עדיין לא אוכלסו וחלקם נמצא בתהליכי השכרה, אך הם כן נכנסו למלאי המשרדים, דבר שהוריד את הממוצע של התשואה על הנכסים המניבים.
"המשרדים החדשים שנכנסו לשוק, בעיקר באזור המרכז הם אלו שהשפיעו גם על הפער שקיים בין נכסים שמיקומם במרכז הארץ לכאלה שממוקמים בפריפריה, שם ההיצע קטן יותר ולכן שיעור התשואה גבוה יותר". עטיה מעריך כי בשנת 2014 מחירי השכירות למשרדים ישמרו על יציבות.