$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

עובדי המינהל מפנים גב לשיווק של לפיד

שר האוצר הכריז כי משרדו ישווק בתוך שבוע מתחמים ראשונים לדיור להשכרה, לאחר שאנשי האוצר נשלחו ל"חפיפה" ברשות מקרקעי ישראל. אלא שעובדי הרשות זועמים על הניסיון לגזור קופון על חשבונם, והחליטו לנתק מגע עם אנשי האוצר

דותן לוי ועינת פז־פרנקל 07:0018.12.13

באוצר החליטו לשווק בעצמם שלושה מתחמים ראשונים לטובת דיור להשכרה, זאת ערב שיווקם באמצעות רשות מקרקעי ישראל. הכוונה היא למתחמים בגליל ים (הרצליה) ובהם 215 יחידות דיור, במבואות הדרומיים של חיפה 268 יח"ד, וסמוך לצומת מורשה ברמת השרון 246 יח"ד - בסך הכל 729 יח"ד. שר האוצר יאיר לפיד אף הכריז שלשום כי "בעוד שבוע מהיום נפרסם את המכרזים הראשונים של דיור להשכרה באזורי הביקוש". אלא שעובדי רשות מקרקעי ישראל מתכוונים לתקוע מקלות בגלגלי הליך השיווק של האוצר, מכיוון שלטענתם העבודה על המכרזים כבר בוצעה על ידיהם.

 

"ברגל גסה"

 

במכתב שהעביר לאחרונה ועד עובדי רשות מקרקעי ישראל לעובדים נטען כי נציגי האוצר יושבים בימים אלה במשרדי הרשות ולומדים מהם בהליך מזורז את עבודת שיווק הקרקעות. לטענתם, המתחמים שמבקשים באוצר לשווק לטובת השכרה מוכנים לשיווק, כך שכל יום שבו המכרז נדחה לטובת ההליך "הלימודי" של האוצר מעכב את המכרז. "המתחמים יכולים להיות משווקים כבר כעת, והאוצר בחר לעכב אותם כדי ללמוד מאיתנו את אופן השיווק. לא צריך ללמוד איך עושים מכרז ברשות כאשר אנו יכולים פשוט לעשות אותו. מאחר שמדובר בעבודה שהיא ליבת הרשות ואשר במסגרת הרפורמה שחרת האוצר על דגלו, זאת עבודתנו - הדבר היעיל והחסכוני ביותר הוא להשלים את עבודת השיווק", לשון המכתב. עוד טוענים ברשות כי האוצר שכר משרד עו"ד חיצוני, ש. פירון, שמסייע לו בנושא, ולא ברור במה כרוכות העלויות של שירותים אלה.

 

בניין מינהל מקרקעי ישראל בניין מינהל מקרקעי ישראל צילום: אלכס קולומויסקי

עובדי רשות מקרקעי ישראל משוכנעים כי אין כל היגיון לקחת מידם את פעולות השיווק, וזאת לאחר שעמלו במשך תקופה ארוכה להכנת המתחמים. לטענתם, העובדה כי מונעים מהם לקחת חלק בשיווק הקרקעות פוגעת במעמדם העתידי כמי שאמונים על נושא שיווק הקרקעות בישראל, ועשויה ליצור תקדים מסוכן מבחינתם.

 

"באמתלה של בניית מודל כלכלי מיוחד על ידי ועדה בין־משרדית, נוטל משרד האוצר מידי עובדי הרשות את הטיפול במתחמים הנ"ל ברגל גסה. כעת בישורת האחרונה, כאשר המתחמים כבר מוכנים לשיווק, מעכב משרד האוצר את השיווק כדי לפרסם את המכרזים בעצמו ולקבוע את הזוכה. כדי לסבר את האוזן, אם משרד הביטחון נדרש לרכוש מטוסים במודל כלכלי מיוחד, האם משרד האוצר יפרסם את המכרז, יישב בוועדת מכרזים ויקבע את הזוכה?", לשון המכתב.

 

בעקבות זאת דורש הוועד מהעובדים להפסיק לשתף פעולה עם פעילות האוצר. "החל ביום ראשון אין לשבת עם עובדי משרד האוצר בנוגע למכרזים, אין לתת מידע, מיפוי (תשריטים), נתונים, דו"חות ספר נכסים, קובצי אקסל וכל עבודה אחרת שנדרשת על ידיהם. אין לקיים איתם או מי מטעמם ישיבות או כל מגע בנושא זה או במכרזים אחרים", נכתב לעובדים.

 

מקרה מבחן בר"ג

 

הדרך שבה בחרו להתנהל באוצר מעלה כמה תהיות בנוגע ליכולתם לטפל באופן עצמאי בנושאים מורכבים יותר של תכנון מתחמי ענק, אשר אורכים זמן רב ודורשים משאבים רבים והבנה של התחום. כמו כן, היקף השיווקים המשמעותי יצטרך להגיע בסופו של דבר ממתחמים חדשים לחלוטין שהאוצר יאתר, יתכנן וישווק במסגרת החברה החדשה שתוקם - "דירה להשכיר" - ובמקביל לפעילות הרשות אשר תמשיך לשווק מגרשים למגורים. שימוש באותם מתחמים לצורכי דיור להשכרה ינתב את הביקושים לכיוון אחר של דיור להשכרה, אך לא יגדיל את ההיצע בשוק.

  

לפיד ציין שלשום, באסיפה הכללית של התאחדות בוני הארץ, כי "כבר ברבעון הראשון של 2014 נפרסם מכרזים לכ־800 יחידות דיור בירושלים ולאחר מכן 1,200 יחידות דיור ברמת גן". בפברואר השנה אישרה הוועדה המחוזית תל אביב להפקיד תוכנית ל־1,200 יחידות דיור בשישה מגדלים בשטח מחנה השלישות ברמת גן. הוועדה קבעה כי 20% מהיקף יחידות הדיור (240) יהיו דירות להשכרה. נשאלת השאלה כיצד יוכל לפיד לשווק את כל המתחם המבוקש, ברחוב בן גוריון, להשכרה בלבד.

 

גורמים במשרד השיכון אמרו כי ההסכם בין שני המשרדים הוא כי המתחמים בגליל ים, במבואות הדרומיים של חיפה ובסמוך לצומת מורשה ברמת השרון יועברו לידי האוצר בתנאי ששיווקם לא יתעכב. במקרה של עיכובים, אמרו במשרד השיכון, השיווק יחזור אל המשרד וישווק דרכם, באמצעות רשות מקרקעי ישראל.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה, כי "את המכרזים האמורים - גליל ים בהרצליה, מזרח מורשה ברמת השרון והמורדות הדרומיים בחיפה - תפרסם הוועדה הבינמשרדית המשותפת למשרד האוצר, משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל, ועדת מכרזים בראשות החשבת הכללית באוצר".

 

עוד נמסר מהאוצר, כי "על מנת לאפשר את הוצאת המכרזים היה צורך בהסרת חסמים אשר מנעו את שיווק הקרקעות בשנים האחרונות וביצירת מודל כלכלי אשר יאפשר את התנאים הנדרשים לטובת השכרה ארוכת טווח. יתכן וניהול המתחמים ייעשה בעתיד על ידי החברה הממשלתית. מכרזים אלה מהווים את תחילתה של הדרך והניסיון שיופק לאחר פרסומם ישמש את החברה הממשלתית בעתיד".

 

לעניין העסקת עורכי דין חיצוניים, נמסר מהאוצר כי "הנושא אושר על ידי הוועדה להעסקת עורכי דין מהמגזר הפרטי בראשות מנכ"ל משרד המשפטים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x