בלעדי לכלכליסט
עמידר תקדם בנייה של 4,000 דירות בפינוי־בינוי
החברה הממשלתית תתכנן שני מתחמים בקריית גת בהיקף של 1,180 דירות. הפרויקט צפוי לקבל אישור מהיר במסגרת הוד"ל ולהיות מוכן לשיווק בסוף 2014. פרויקטים נוספים ייבנו ברמלה, בירושלים ובחיפה ויכללו כ־3,000 דירות
חברת עמידר מקדמת בימים אלה אלפי יחידות דיור במסגרת פרויקטים של בינוי־פינוי־בינוי, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר במודל שפיתחו במשרד השיכון, ולפיו במקרים שבהם למדינה יש מגרש סמוך למתחם קיים בבעלותה המיועד לפינוי־בינוי, ראשית בונים את הפרויקט החדש, הדיירים עוברים אליו, ורק בהמשך הורסים את הבניין הקיים ובונים תחתיו בניין חדש.
- חוק הדיור הציבורי: עמידר תמכור 3,000 דירות בשנת 2014
- מחדל הדיור הציבורי: 2,300 דירות משמשות כמשרדים ובתי כנסת
- המדינה החלה בפיילוט השכרת דירות לזכאי הדיור הציבורי
הפרויקט הראשון שצפוי לצאת אל הפועל מחבר שני מתחמים בקריית גת ויכלול 1,180 יחידות דיור במקום 352 הדירות הקיימות. מדובר במתחמים לוטם והקוממיות אשר ממוקמים בלב העיר הישנה של קריית גת ומשתרעים יחד על קרקע בשטח של כ־100 דונם.
פיצויים למשפחות
המתחם הראשון שייבנה, מתחם לוטם, נקרא גם מתחם יסקי על שם האדריכל אברהם יסקי, ממתכנני הפרויקט אשר הוקם בשנות החמישים. המתחם כלל 240 יח"ד ומצבו הידרדר במהלך השנים והיה כה רעוע, עד שהוצא צו הריסה וב־2012 יחידות הדיור נהרסו. דיירי הדיור הציבורי שהתגוררו בדירות עמידר פונו למתחם דיור ציבורי אחר, ויתר המשפחות שהדירות היו בבעלותן קיבלו פיצוי כספי של מאות אלפי שקלים למשפחה. 18 משפחות שהחזיקו דירות בבעלותן אך התנגדו לפינוי מסרבות עד היום לקבל פיצוי, וייתכן כי יקבלו דירות במתחם החדש שייבנה.
לאחר הריסת המתחם חזרה הקרקע לרשות מקרקעי ישראל ולדברי עמי ליברמן, מנהל פרויקטים מטעם עמידר, בסוף 2013 הוחלט לפנות לרשות מקרקעי ישראל כדי לקדם במקום תוכנית פינוי־בינוי. אולם בשל שכונת כרמי גת המתוכננת בעיר, ברשות העריכו כי לא יהיו ביקושים לדירות בשכונה הוותיקה. למרות ההערכה הפסימית עבר הפרויקט לידי עמידר, וקיבל את אישור עיריית קריית גת ומנהלת מחוז דרום במשרד השיכון, אשר העבירה את התוכנית לאישור במסגרת הוד"ל.
לפי התוכנית, במתחם יקומו 14 בניינים הכוללים 724 דירות חדשות המוקפות בפארק בשטח 10 דונם. תשעה בניינים בני תשע קומות ייבנו לאורך רחוב פנימי מקורה, וחמישה מגדלים בני 20 קומות ייבנו בחלקו הדרומי של המתחם. קומת הקרקע של המגדל המרכזי תהווה שטח משולב של מסחר ומגורים.
לאחר הצגת פרויקט לוטם לעיריית קריית גת, ביקש ראש העירייה לבצע פינוי־בינוי גם במתחם הקוממיות הסמוך. המתחם כולל 112 יח"ד, שמתוכן 82 יח"ד נמצאות בבעלות פרטית והיתר בבעלות עמידר. בעמידר החליטו לשלב בין שני הפרויקטים במתכונת של בינוי־פינוי־בינוי, כלומר לשריין חלק מהדירות שייבנו במתחם לוטם לטובת דיירים ממתחם הקוממיות. הכוונה היא לשווק את כלל המתחם ליזמים באותו המועד, אך בעמידר לא שוללים את האפשרות כי החברה עצמה תשמש כיזמית של הפרויקט.
עמלת שיווק מהמינהל
מתחם הקוממיות הסמוך יכלול 456 דירות חדשות (יחס של כ־1:4) אשר ייבנו בתשעה בניינים. מתוכם שישה בניינים בני תשע קומות ושלושה מגדלים בני 20 קומות. עמידר, שתקדם את הפרויקט, תזכה לעמלת שיווק מרשות מקרקעי ישראל במתחם קוממיות, ובמתחם לוטם מתגבש תעריף המורכב מעשרה פרמטרים, שבמסגרתו יועברו לחברה כספים ממשרד השיכון בהתאם לשלבים שביצעה.
בשני המתחמים יוקמו 23 בניינים בני 9–20 קומות הכוללים 1,180 דירות מגורים חדשות בנות 3–4 חדרים עם מרפסות שמש וחניה עילית ותחתית. בנייני הדירות באתר תוכננו בתמהיל של 75% דירות 4 חדרים ו־25% דירות 3 חדרים. שטח דירה בת 4 חדרים עומד על 110 מ"ר ושל דירה בת 3 חדרים על 90 מ"ר.
בחברת עמידר אמרו כי הפרויקט מתקדם במהירות ביחס לפרויקטים דומים המקודמים על ידי יזמים פרטיים, הודות לכך שמדובר בחברה ממשלתית המגובה על ידי משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל. כך היא זוכה לדלג על פרוצדורת הוועדות ומקנה ליזמים כרטיס כניסה אוטומטי לוד"ל, וזמן אישור התוכנית עומד על כשנתיים לכל היותר.
במקביל לפרויקט זה החלה החברה לקדם מתחמים דומים גם בחיפה, ירושלים ורמלה, בכולם מדובר בפרויקטים של בינוי־פינוי־בינוי. ברמלה הפרויקט מתואם עם ראש העירייה יואל לביא ויכלול כ־1,000 יח"ד; בחיפה מדובר על פרויקט בשכונת חליסה שיתבצע עם העירייה ובו ייבנו כ־1,000 יח"ד במקום 500 היח"ד הקיימות; ובירושלים ייבנו בשכונת גילה כ־900 יח"ד במקום 280 היח"ד הקיימות, אך קיומו של פרויקט זה מותנה במציאת מגרש פנוי וסמוך הנמצא בבעלות המדינה.
מנכ"ל עמידר יעקב ברוש אמר, "אין ספק שאנו זרוע הביצוע הטובה ביותר לפרויקטים רחבי היקף שכאלה. מדובר בפרויקט שיש בו אמירה חברתית ברורה".