העלות למדינה של הפטור ממע"מ ברכישת דירה: 2.2 מיליארד שקל בשנה
האוצר פרסם את תזכיר החוק: מי שלא שירתו שירות צבאי, לאומי או אזרחי, לרבות עולים חדשים שלא גויסו מפאת גילם - יזכו בהטבה אם מחיר הדירה יהיה עד 600 אלף שקל; המשרתים יזכו לפטור על דירות במחיר של עד 1.6 מיליון שקל
משרד האוצר הפיץ הערב את תזכיר החוק הכולל את התנאים לקבלת פטור ממע"מ בקניית דירה ראשונה.
על פי התזכיר, אובדן הכנסות ממסים למדינה צפוי לעמוד על כ-2.2 מיליארד שקל לשנה.
- משרד השיכון: ב-2013 נמכרו רק 364 דירות בפחות מ-600 אלף שקל
- לפיד על הקריטריונים לפטור ממע"מ: "מי שנותן ותורם יותר, יקבל יותר"
- מחכים להטבת המע"מ: צניחה של 12.2% ברכישת דירות חדשות בחודש מרץ
לפי התזכיר, תינתן העדפה ליוצאי שירות צבאי ואזרחי שירכשו דירה ראשונה מקבלן במחיר של עד 1.6 מיליון שקל.
נוסף לתושבי ישראל ששירתו שירות צבאי/לאומי/אזרחי שיזכו להטבה, יהיו זכאים לפטור במחיר המלא גם מי שביקשו לשרת אך סורבו מסיבה כלשהי - וכמו כן נכים.
עוד עולה כי תושב ישראל שלא שירת שירות צבאי, לאומי או אזרחי, לרבות עולים חדשים שלא גויסו מפאת גילם המאוחר, יזכו בהטבה אם מחיר הדירה יהיה עד 600 אלף שקל כולל מע"מ. עם זאת לפי נתוני משרד השיכון, בשנה שחלפה נמכרו מאות בודדות של דירות חדשות בסכומים כאלה.
לפי ההצעה, מקבלי ההטבה לא יוכלו למכור את הדירה במשך חמש שנים.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", ההטבה תינתן למי שלא היתה בבעלותו דירה עד שנת 1995, ולא משנת 1971 כפי שהוצע לפני כמה חודשים.
תנאים נוספים שיחולו על רוכש דירה ראשונה, בין אם הוא שירת בצבא או לא, הם כי עליו להיות הורה לילד אחד לפחות או שהוא או בן זוגו מעל גיל 35, או שהוא בן 35 ומעלה.
תזכיר החוק מציע כי השירות הצבאי המינימלי יהיה 18 חודשים לגבר ו-12 חודשים לאשה. לגבי מי שלא שירת בשל סירוב לגייסו, מוצע שיקבל את ההטבה עד סכום 1.6 מיליון שקל, וזאת אם "הוכח להנחת דעתו של הגורם המוסמך כי בקשתו לשרת שירות צבאי נדחתה, ואף בקשתו לשרת שירות לאומי-אזרחי נדחתה, או שבקשתו לשרת שירות לאומי-אזרחי נדחתה".
הצעת החוק צפויה להגיע לדיון בוועדת הכספים של הכנסת, ולאחר מכן לאישור המליאה. ואולם שר השיכון כבר איים שיפעל לטרפדה אם לא יעלה רף המחיר למי שלא שירתו בצבא ל-950 אלף שקל.
כמו כן, השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, טל אלדרוטי, טרם סיים את עבודתו לקביעת הרף האזורי של ההטבה, שיתבסס על מחיר למ"ר ממוצע בכל עיר. שטח הדירות שנבחנות נע בין 60 ל-140 מ"ר, הן כוללות בין שלושה לחמישה חדרים, ומחירהן - בין 500 אלף שקל ל-3.5 מיליון שקל, כולל מע"מ.
"בשנים האחרונות האמירו מחירי הדירות הריאליים בשיעור של למעלה מ-50%", נכתב בדברי ההסבר לתזכיר החוק. "עליית המחירים הנובעת ממחסור בהיצע, סביבת ריבית נמוכה והיעדר אלטרנטיבות השקעה בשוק ההון, מקשה על זוגות צעירים רבים לרכוש דירה לבעלות".
"עיקר פעולות הממשלה בשנים האחרונות התמקדו בצד ההיצע", נכתב בתזכיר. "בין צעדים אלו ניתן למנות את פרויקט הדיור הלאומי להקמת 150,000 דירות להשכרה ארוכת טווח וקידומה של הצעת חוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור (הוראת שעה), התשע"ד-2014 , רפורמה במערכת התכנון, רפורמה במקרקעי ישראל, הפניית תקציבים משמעותית להסרת חסמי פיתוח, תכנון ומוסדות ציבור, תמרוץ היתרי בנייה, העלאת מס הרכישה למשקיעים וביטול הפטור ממס שבח. כלל הצעדים הללו מובילים לגידול במספר התחלות הבנייה בשיעורים משמעותיים ולצמצום בביקוש קניית דירות להשקעה. השפעת הגידול בהיצע הדירות צפויה למתן ואף להוריד את מחירי הדיור בטווח הזמן הבינוני – ארוך".
ואולם, נכתב, "על מנת לנסות ולהביא להורדת מחירי הדיור גם בטווח הקצר יש לבצע צעדים להקלה מידית במחירי הדירות. מכיוון שרכיב המע"מ מהווה למעלה מ- 15% ממחיר הדירה הכולל, עשויה הפחתה מידית זו לסייע לעשרות אלפי זוגות צעירים לרכוש דירה במחירים נמוכים משמעותית ממחירי השוק הנוכחיים".
עוד נכתב, כי "בחוק המוצע ניתנת הטבה מוגדלת למי ששירת בצבא הגנה לישראל וכן למי ששירת בשירות לאומי אזרחי. מתן הטבה מוגדלת לאוכלוסייה תורמת זו הוא חלק מהכרת התודה והגמול של המדינה כלפי אוכלוסייה שביצעה שירות לטובת הכלל תוך נשיאה בנטל אישי וכלכלי. מתן ההטבה כאמור הוא נדבך נוסף בעידוד אזרחי המדינה לביצוע שירות בצבא או במסגרת השירות הלאומי- אזרחי".