כחלון מציג הרפורמה: פיצול דירות והקמת רשות להתחדשות עירונית
התוכנית של שר האוצר כוללת גם את הרחבת תוכנית מחיר למשתכן, הגדלת מס רכישה למשקיעים ל-8%-10%, וחתימה על הסכמי גג נוספים עם רשויות מקומיות
שר האוצר, משה כחלון, יציג בישיבת קבינט הדיור ביום ב' את השלב הראשון מבין כמה שלבים בתוכנית הדיור שלו. בצד ההיצע מציג כחלון כמה צעדים שנועדו להגדיל את מספר הדירות באזורים בנויים כמו גם הקמה של שכונות חדשות; בצד הביקוש תוצג תוכנית שנועדה לרסן את נהירת המשקיעים לשוק הדיור. כמו כן מציע שר האוצר צעדים להגדלת כוח האדם בענף הבנייה.
בפרק בתוכנית המתייחס להיצע, מוצע להגדיל את מספר הדירות הפנויות בערים, באמצעות המרת משרדים לדירות מגורים ומסלול מקוצר לפיצול דירות להשכרה תוך שמירה על מה שמוכנה בתוכנית "מרחב מגורים ראוי". כמו כן מוצע לקדם בנייה למגורים בערים על קרקע ציבורית.
בנוסף, מוצע להקים רשות להתחדשות עירונית (כפי שהוחלט כבר ב-2014) שתפעל להסרת חסמים בתחום הפינוי בינוי.
כדי לקדם הקמה של שכונות חדשות יציע שר האוצר לקבינט להמשיך בחתימה על הסכמי גג והסכמים אסטרטגיים עם רשויות מקומיות שנועדו להסיר חסמים המונעים בניית מתחמים גדולים לדיור. בסך הכל מתוכננות בהסכמים אלה כ-95 אלף יחידות דיור.
בנוסף, מוצעת רפורמה בפדיון הקרקע - במקרים רבים נתקלת המדינה בקשיים להחזיר לבעלותה קרקעות שהוחכרו לצרכים חקלאיים. הרפורמה עליה סוכם בהסכמים הקואליציוניים תתגמל מי שיאפשר פדיון של הקרקע, אך יהיו בה גם צעדי עונשין במקרה שחוכרי הקרקע יגרמו לעיכובים.
בתחום שיווק הקרקעות יציע כחלון להעמיק את הקריטריונים לזכאות לדירה במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" לרוכשי דירה ראשונה.
בנוסף מבטיח כחלון לאמץ את מסקנות דו"ח צות 120 הימים לפתרון משבר הדיור ביישובי המיעוטים. בדו"ח מוצע בין היתר להעניק תמריצים לבנייה רוויה על קרקע פרטית ביישובים אלה; לקדם תוכניות על קרקעות פרטית בהן ניתן יהיה לבנות מעל 500 יחידות דיור באמצעות חברת "דירה להשכיר"; ולהעביר סמכויות לוועדות המקומיות. כמו כן, כוללת הצעתו של שר האוצר סל הטבות מורחב לדיור עבור האוכלוסייה החרדית.
לצורך הגדלת הפריון בענף הבנייה, מוצע לתת מענקים לחברות בנייה שיאמצו טכנולוגיות חדשות. את המחסור בידיים עובדים מתכוון שר האוצר לפתרו באמצעות הכשרת ישראלים כעובדים בענף ותוספת עובדים זרים.
הצעדים שמציע שר האוצר לריסון הביקוש להשקעה בדירות כוללים, בין השאר, הגדלת מס רכישה למשקיעים ל-8-10% (כיום קיימות כמה מדרגות בין 5%-7% שיועלו ל-8%, ומדרגות 8%-10% שיועלו ל-10%); וצמצום הגדרת דירות בהמתנה ל-12 חודשים - רשות המסים מאפשרת כיום לרוכשי דירה שנייה שעדיין לא מכרו את דירתם הראשונה, משך זמן של 24 חודשים עד ליום המכירה לצורך חיוב במס. על פי ההצעה, יצומצם משך הזמן ל- 12 חודשים מתוך מטרה לשחרר מלאי דירות בהמתנה לשוק בטווח הקצר, וכן לסייע בקידום מהיר יותר של עסקאות הדיור.
כמו כן מוצע לצמצם את תקופת הפטור ממס שבח עבור דירות בירושה – מקבלי דירה יחידה בירושה זכאים למכור אותה בפטור ממס שבח ללא קשר למספר הדירות שברשותם וללא הגבלת זמן. על פי ההצעה, תקופת הפטור ממס שבח על דירה יחידה שהתקבלה בירושה תוגבל ל- 24 חודשים מיום קבלת הדירה, או שנתיים מיום כניסת החוק לתוקף.
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר בתגובה לתוכנית: "אחרי עליות של כמעט 90% במחירי הנדל"ן הגיע הזמן לעבור מדיבורים למעשים ורק לפי זה ייבחן כחלון. בתוכנית הדיור שהציג ישנם בהחלט מספר צעדים חיוביים דוגמת הרחבת פרויקט דיור למשתכן, קידום הסכמי הגג מול הרשויות ויוזמה גם בצד של הביקוש מול רוכשי דירות להשקעה. אלה בהחלט צעדים שנוכל לתת להם רשת ביטחון פרלמנטרית בכנסת. מצד שני מטרידה ההתעלמות מהדיור הציבורי ומהגדרה ברורה של הקריטריונים בפרויקט 'מחיר למשתכן'. לא נאפשר מצב שבו ינסו מחדש להגדיר קריטריונים מעוותים כמו ותק בשנות נישואים שיפלו לרעה את הדור צעיר שעובד ומשרת".