$
חדשות נדל

הדיל של צ. לנדאו ושפיר הסתיר הצעה גבוהה בהרבה

צ. לנדאו קיבלה בשבוע שעבר אישור להעביר לידי שפיר קרקע ששווייה 80 מיליון שקל בתמורה ל־10 מיליון שקל בלבד. כעת טוענת חברת גבאי בנייה כי רק יומיים לפני כן היא עמדה לחתום עם החברות על הסכם לרכישת אותה קרקע ב־86 מיליון שקל

תומר גנון וענת רואה 08:3513.07.15

ההתנהלות סביב הקפאת ההליכים של חברת הבנייה צ. לנדאו, שקרסה לפני כשנה, ממשיכה לעורר תמיהות. בשבוע שעבר התברר כי נאמני החברה, עורכי הדין ישראל בכר ועומר גדיש, קיבלו בהליך בזק אישור מבית המשפט למכור נכס מהותי שלה - קרקע של 9 דונם באור יהודה ששווייה הוערך ב־80 מיליון שקל - בתמורה ל־10 מיליון שקל בלבד. כעת מתברר שהיה מי שמוכן לרכוש את הנכס אף תמורת סכום גבוה מהערכת השווי.

 

ימים בודדים בטרם ביקשו הנאמנים מהשופט איתן אורנשטיין לאשר את העסקה, שבה חברת שפיר הנדסה קיבלה בחזרה את הקרקע שצ. לנדאו רכשה ממנה בעבר, מתברר שנוּהל מו"מ עם חברת גבאי בנייה, וזו הסכימה להשקיע ברכישת הקרקע 86 מיליון שקל. כך לפחות נטען בבקשה שהגישה בסוף השבוע גבאי בנייה לבית המשפט. גבאי טוענת שניהלה מו"מ נמרץ לרכישת הקרקע, ובמהלכו הגיעה לסיכומים שונים, וכעת היא מבקשת שיתאפשר לה לשטוח את טענותיה בפני בית המשפט.

 

הקרקע באור יהודה הקרקע באור יהודה צילום: אוראל כהן

 

לטענת גבאי, בעת שנאמני צ. לנדאו הגישו לאישור השופט איתן אורנשטיין את ההסכמות לוותר על הקרקע ולקבל תמורתה 10 מיליון שקל, הם לא חשפו את המגעים שנוהלו איתה בנושא. כמו כן, טוענת החברה, על הנאמנים לכבד את ההסכמות לכאורה שאליהם הגיעו איתה, המאפשרות לה לרכוש את הקרקע תמורת 86 מיליון שקל.

 

כאמור, הבקשה הזאת של גבאי מצטרפת לתהיות רבות על הקפאת ההליכים של צ. לנדאו והקרקע באור יהודה, שחלקן נחשפו ב"כלכליסט" בשנה האחרונה. בשורה התחתונה נראה כי התמונה רחוקה מלהיות ברורה לחלוטין בשלב זה.

 

השווי כבר לא תיאורטי

 

צ. לנדאו נקלעה להקפאת הליכים באוגוסט 2014 וטענה לחובות של מאות מיליוני שקלים. חודשים בודדים לאחר מכן נדהמו נושי החברה לגלות כי ברשותה קרקע יקרת ערך באור יהודה שדבר קיומה הוסתר מהם, אשר לא היתה רשומה פורמלית בטאבו על שמה של צ. לנדאו, אלא על שם קבוצת שפיר. שפיר, התברר, אף רשמה במהלך 2012 שעבוד על הקרקע לטובת חוב משכנתא לבנק הפועלים.

 

מימין: עו"ד עומר גדיש ועו"ד ישראל בכר מימין: עו"ד עומר גדיש ועו"ד ישראל בכר צילומים: אפי שמח וצפריר אביוב

 

אלא שהן שפיר והן צ. לנדאו לא חלקו על העובדה שבפועל הקרקע שייכת לחברת הבנייה שבקריסה. הסיבה היא בין היתר מסמכים מעסקת מכירה שנחשפה בדו"ח החקירה של הנאמנים הזמניים עורכי הדין חגי אולמן ושולי גולדבלט, שהודחו לאחר חשיפת "כלכליסט" כי לא הצהירו על ניגוד עניינים. עסקה זו כללה תשלום במזומן של כ־1.8 מיליון שקל שהעבירה צ. לנדאו לשפיר בתוספת התחייבות לשלם 35% מהכנסות עתידיות על הקרקע.

 

בתשקיף שפרסמה שפיר לקראת הנפקתה בבורסה היא ציינה במפורש שהקרקע נמכרה לצ. לנדאו. נוסף על כך, בתגובה ששפיר הנדסה העבירה ל"כלכליסט" עם פרסום דו"ח החקירה נכתב בין היתר: "אין חולק על העובדה כי הנכס בבעלות צ. לנדאו. יש לציין כי הרישום בטאבו התעכב בגלל סוגיות מיסוי המקרקעין. הנכס נמכר ב־2011 וכל סוגיה אחרת הקשורה אליו היא עניין שבין צ. לנדאו לנאמני החברה".

 

אלא שלמרות המילים הברורות הללו במהלך מדהים ומהיר איבדו בשבוע שעבר הנושים של צ. לנדאו את הקרקע לטובת קבוצת שפיר תמורת סכום תמוה של 10 מיליון שקל.

 

השופט אורנשטיין מיהר לאשר את ההסכמות בתוך 18 דקות מרגע שנקלטו במערכת נט המשפט, מה שהוביל חלק מהנושים של צ. לנדאו להגיש בקשה בהולה לביטול החלטתו בנימוק שעמדתם לא נשמעה. כמו כן הם טענו שאין לאפשר לנאמנים לוותר בשם הנושים על הקרקע שעשויה לפרוע את החובות הכבדים כלפיהם.

 

ואולם, זו כאמור היתה רק ההתחלה, וכעת מתברר כי מאחורי הקלעים נוהל לכאורה מו"מ עם חברת גבאי לרכישת הקרקע, שהיה עשוי להניב סכום גבוה בהרבה, ולא רק בתיאוריה. את המו"מ מול גבאי ניהלו בעלי חברת שפיר האחים שפירא ולא נאמני צ. לנדאו - זאת אף שכאמור גם במענה לפניית "כלכליסט" וגם במסמכים אחרים אישרה שפיר בעבר שהקרקע שייכת בכלל לצ. לנדאו.

את חברת גבאי מייצג עו"ד יורי נחושתן, שבעבר הרחוק היה שותף של השופט איתן אורנשטיין במשרד יוסי שגב. מנגד, אורנשטיין מסר באחד הדיונים גילוי נאות שלפיו בעבר היה פרקליטם של האחים שפירא, אך הצדדים לדיון לא ביקשו לפסול אותו.

 

ההסכם לא נחתם

 

לטענת גבאי בבקשה לבית המשפט, משום שידעה על קיומה של הקרקע באור יהודה, פעלה כדי לנסות להגיע להסכמות על רכישתה. על כן היא ניהלה מו"מ עם האחים שפירא, "וזאת בידיעת הנאמנים, כדי שהעסקה שבמסגרתה רכשה צ. לנדאו את הקרקע לא תבוטל, וזאת כנגד תשלום לאחים שפירא ולנאמן". לפי גבאי, הדברים הגיעו לסיכום בין הצדדים על כל התנאים המסחריים של העסקה, ולאחר מכן קבוצת גבאי ניהלה מו"מ גם עם הנאמן עו"ד בכר. החברה טוענת כי הסיכומים עולים לכדי הסכם מחייב והאחים שפירא אינה רשאית לחזור בה מהם.

 

חברת גבאי אף מצרפת לבקשתה מכתב ששלחה לפני כשבוע לעו"ד אופיר פדר, המייצג את האחים שפירא, ושם פורטו פרטי המו"מ. לפי המכתב הוסכם לכאורה כי בתמורה לקרקע גבאי תשלם 75 מיליון שקל לשפיר ו־11 מיליון שקל לנאמני צ. לנדאו. החברה טוענת כי עו"ד פדר אף ביקש להכין טיוטת הסכם בין הצדדים, אלא שלפתע הודיעו האחים שפירא על כוונתם לבטל את העסקה, כך שהנכס יחזור לידי שפיר מגורים.

 

עו"ד פדר העביר ככל הנראה עותק מהמכתב לנאמן עו"ד בכר, וזה דחה את הטענות וכתב כי לא נתן אישורו להסכמות לכאורה, ולא ידוע לו על חתימת שום הסכם מחייב. עוד אמר כי בכוונתו להגיש לשופט אורנשטיין בקשה לאישור הצעת הפשרה שגובשה עם האחים שפירא, כפי שאכן אירע. הבקשה הוגשה כיומיים לאחר מכן לבית המשפט.

 

בשלב זה נראה כי העברת הקרקע לידי האחים שפירא עשויה להיפתח לדיון מחודש, שכן השופט אורנשטיין הורה לצדדים להגיש את תגובותיהם בימים הקרובים לביהמ”ש ולכונס הנכסים הראשי, וביקש מהמזכירות להעביר אליו לאחר מכן את התיק לקבלת החלטה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x